Home » Justitie » Contrabandist în libertate

Contrabandist în libertate

de Marian MOCANU

Moldoveanului Petru Timofti, prins în luna aprilie a anului trecut, când voia să introducă în țară nu mai puțin de 76.000 pachete de țigări, i s-a ridicat și măsura preventivă a controlului judiciar, astfel că acesta este liber să părăsească țara, cu toate că, după mai bine de 10 luni, nici măcar nu a început cercetarea judecătorească. Din câte se pare, Timofti făcea parte dintr-o rețea mai mare, transportul oprit de polițiștii de frontieră de la Albița fiind doar o primă tentativă de încercare a vigilenței vameșilor.

Magistrații Tribunalului Vaslui au admis contestația făcută de Petru Timofti cu privire la decizia judecătorilor hușeni de a menține măsura arestării preventive luate împotriva sa încă din luna aprilie a anului trecut, atucni când, la aceeași instanță, acesta a fost eliberat din arest preventiv. Ridicarea măsurii controlului judiciar presupune și ridicarea interdicției de a părăsi țara, cu toate că, deși acuzat de contrabandă calificată, nici măcar nu a început cercetarea judecătorească.

În luna aprilie a anului trecut, în cisterna condusă de Petru Timofti, cu dublă cetățenie, română și moldovenească, a fost descoperită o cantitate impresionantă de țigări de contrabandă, valoarea acestora fiind apreciată la aproape 7 miliarde de lei vechi. Polițiștii de frontieră au acționat pe baza unor informații anterioare, cu toate acestea, a fost nevoie de aparatura de scanare, țigările fiind disimulate în pereții laterali ai cisternei care avea ca destinație municipiul Ploiești, acolo de unde ar fi trebuit să încarce produse petroliere. Țigările, de diferite mărci și fără timbru fiscal, în valoare de 684.000 lei, au fost confiscate, iar ansamblul de vehicule format dintr-un cap tractor marca Mercedes și o cisternă marca SD Coach Works folosite la transportul mărfii de contrabandă au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor.

La acel moment, în luna aprilie 2014, șoferul Petru Timofti a fost arestat preventiv la propunerea procurorilor, însă, îm urma contestației făcute cu privire la decizia judecătorilor hușeni, magistrații Tribunalului Vaslui au fost de acord cu cercetarea acestuia în libertate, sub control judiciar. Ancheta procurorilor continuă pentru identificarea întregii rețele de contrabandiști, de aceea nici până acum neîncepând procesul șoferului acuzat de contrabandă calificată.

de Marian MOCANU Moldoveanului Petru Timofti, prins în luna aprilie a anului trecut, când voia să introducă în țară nu mai puțin de 76.000 pachete de țigări, i s-a ridicat și măsura preventivă a controlului judiciar, astfel că acesta este liber să părăsească țara, cu toate că, după mai bine de 10 luni, nici măcar nu a început cercetarea judecătorească. Din câte se pare, Timofti făcea parte dintr-o rețea mai mare, transportul oprit de polițiștii de frontieră de la Albița fiind doar o primă tentativă de încercare a vigilenței vameșilor. Magistrații Tribunalului Vaslui au admis contestația făcută de Petru Timofti…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile