Home » Justitie » Spitalul din Huși, obligat să plătească o amendă de un sfert de miliard

Spitalul din Huși, obligat să plătească o amendă de un sfert de miliard

de Roxana NĂSTASĂ

Judecătoria Huși a respins contestația făcută de conducerea Spitalului „Dimitrie Castroian” din Huși cu privire la amenda dată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în cazul fetiței de patru ani, din Bunești – Averești, moartă în unitatea sanitară. Ca atare, spitalul hușean este obligat să plătească amenda de 25.000 de lei dată de DSP Vaslui.

Judecătoria Huși a respins plângerea depusă de Spitalul Municipal Huși privind amenda de 25.000 de lei dată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui pentru neregulile descoperite în urma controlului dispus de Ministerul Sănătății, după ce o fetiță de patru ani a murit în unitatea sanitară, la 40 de minute de la internare. Astfel, spitalul din Huși este obligat să plătească sancțiunea dată de autoritățile sanitare vasluiene. Decizia instanței nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a fost chemată în instanță de conducerea Spitalului Municipal Huși, după ce unitatea medicală a fost amendată cu 25.000 de lei în cazul fetiței de patru ani, moartă în luna octombrie în spital, la 40 de minute de la internare, din cauza unei laringite.

Sancțiunea dată spitalului din Huși de către autoritățile sanitare vasluiene este cea mai mare dintre amenzile aplicate în urma controlului dispus de Ministerul Sănătății în acest caz. Unitatea medicală a fost amendată pe motiv că nu dispunea, la data la care copila și-a pierdut viața, de o cameră specială pentru Pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgențe.

„De fapt, spitalului i s-a imputat faptul că nu respectă circuitul pacienților aduși de către Ambulanță. Concret, fetița de patru ani a fost dusă de echipajul medical de la Ambulanță direct la Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe. Directorul medical al spitalului a atras atenția celor de la Ambulanță să respecte protocoalele, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul de față și, de aceea, considerăm că noi nu avem nicio vină”, spunea managerul Spitalului Municipal Huși, Lucia Rotaru.

La rândul lor, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui au contestat în instanță amenda dată de DSP, în cuantum de 20.000 de lei, tocmai pe motiv că echipajul medical nu a dus copila la Compartimentul de Primiri Urgențe, ci direct la Secția de Pediatrie.

Pe lângă sancțiunile date celor două unități sanitare, comisia de anchetă l-a amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe, așa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă. Pe lângă amenda dată de DSP Vaslui, medicul pediatru care a tratat-o pe fetița de patru ani este acuzat de culpă medicală de Colegiul Medicilor Vaslui, pentru că nu a direcționat-o pe copilă, care avea insuficiență respiratorie din cauza complicațiilor date de laringita acută cu care fusese internată, către specialistul de la Compartimentul Primiri Urgențe din același spital. Colegiul Medicilor Vaslui a sancționat-o pe Floreta Bianu cu „vot de blam”, ultima pedeapsă ce poate fi aplicată unui medic pe plan profesional de către organizație înainte de interdicția de a mai exercita profesia.

De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huși, medicul Emad Wassouf a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfășurării activității medicale în unitatea sanitară.
Și șeful Compartimentului Primiri Urgențe, medicul Gabriela Ababei, a fost amendată cu 1.500 de lei, pentru disfuncționalități în desfășurarea activității compartimentului pe care îl conduce.

În octombrie 2014, fetița de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, a fost internată la spitalul din Huși, fiind diagnosticată cu laringită acută și sindrom febril, ea primind tratament cu antibiotic. La 40 de minute de la internare fetița a murit, părinții acesteia acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

de Roxana NĂSTASĂ Judecătoria Huși a respins contestația făcută de conducerea Spitalului „Dimitrie Castroian” din Huși cu privire la amenda dată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în cazul fetiței de patru ani, din Bunești - Averești, moartă în unitatea sanitară. Ca atare, spitalul hușean este obligat să plătească amenda de 25.000 de lei dată de DSP Vaslui. Judecătoria Huși a respins plângerea depusă de Spitalul Municipal Huși privind amenda de 25.000 de lei dată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui pentru neregulile descoperite în urma controlului dispus de Ministerul Sănătății, după ce o fetiță de patru ani…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: