Home » Justitie » Moartea tânărului din Ivești, învăluită în mister total – Filmul unei crime

Moartea tânărului din Ivești, învăluită în mister total – Filmul unei crime

de Marian MOCANU

În luna iulie 2014, o poveste de dragoste a avut un deznodământ nefericit, cu o bătaie între mai mulți tineri din comuna Ivești, soldată cu un mort și mai mulți răniți. Declarațiile celor implicați în bătaie sunt contradictorii, tânăra de la care a pornit conflictul declarând că de fapt frații Dinu, victimele, ar fi vrut să-i ia la bătaie pe cei considerați vinovați de omor, înarmându-se special cu bâte și urmărindu-i pe frații Năstase până la locuința prietenului lor, Gabriel Caloianu. În schimb, Manole Dinu, fratele celui omorât cu coasa de frații Năstase, participant la bătaie, spune că a fost forțat să intre pe ulița pe care locuia Caloianu, locul tragediei, nerecunoscând în niciun fel faptul că lui i se datorează escaladarea conflictului

Totul se pare că a pornit de la Marinela Huzună, care era râvnită de Manole Dinu, și Florin Năstase, până atunci buni prieteni. Într-o duminică, după o primă altercație avută la o cârciumă din sat, cei doi, care erau împreună cu frații lor, Aurel Dinu pe de o parte și Ionuț Năstase și un prieten, Nicolae Gabriel Caloianu, de cealaltă parte, au continuat disputa pe ulițele din sat, ajungându-se la o bătaie în toată regula, în urma căreia Aurel Dinu a murit ca urmare a loviturilor administrate cu coasa, furca și bâta folosite de gașca fostului iubit al tinerei, Florin Năstase. Manole Dinu și iubita sa, Marinela Huzună, s-au ales la rându-le cu tăieturi și lovituri destul de grave, scăpând cu fuga.

La Tribunalul Vaslui, s-a desfășurat, ieri, un nou act al procesului în care frații Florin și Ionuț Năstase și Nicolae Gabriel Caloianu sunt acuzați de omor deosebit de grav, pentru care riscă ani grei de închisoare.

Audiată de judecători, Marinela Huzună, tânăra de la care a pornit conflictul, a declarat că, în fapt, cele două victime, Manole Dinu și fratele său Aurel, ar fi fost cei care ar fi provocat întreaga situație. După o primă ceartă avută în cursul zilei la cârciuma din sat, acolo unde Manole i-ar fi dat în cap cu o sticlă lui Florin Năstase, după ce i-a aruncat cumpărăturile pe jos și i-ar fi rupt cămașa, s-a ajuns la amenințări cu moartea și, ulterior la bătaie.

Conform declarației date de Marinela Huzum, după conflictul de la bar, frații Dinu s-au înarmat cu bâte și, după ce au fost depășiți de căruța în care se aflau frații Năstase, moment în care de ambele părți au fost proferate amenințări cu moartea, Manole Dinu chiar coborând din căruță pentru a fi mai aproape de rivalii săi, i-au urmărit până pe ulița pe care locuia Caloianu. Acolo au coborât din căruță și, înarmați, s-au dus spre locuința unde erau ceilalți trei iveșteni, urmând o bătaie în toată regula, Năstase Ionuț luând din căruță o coasă, fratele său o furcă, iar Gabriel Caloianu o bâtă.

Pe drum, înainte de incident, Marinela Huzună a sunat-o pe mama lui Aurel Dinu, chemând-o la ceea ce ulterior avea să devină locul crimei, fata declarând judecătorilor că se aștepta să urmeze o reglare de conturi, frații Dinu fiind hotărâți să se răzbune, acesta fiind și motivul pentru care i-a însoțit pe cei doi în căruță și, ulterior, în fața locuinței lui Caloianu, locul tragediei. Fata nu a putut da mai multe detalii cu privire la filmul bătăii, întrucât era întuneric și nu se putea vedea nimic, însă a declarat judecătorilor că frații Dinu au oprit căruța la intersecția dintre drumul principal și ulița care duce la casa lui Caloianu, au coborât și și-au luat cu ei bâtele, ei fiind cei care au declanșat conflictul. Primul lovit a fost Manole Dinu, care și-a pierdut pe moment cunoștiința și care, când și-a revenit, a văzut cum fratele său, Aurel, căzut la pământ, era lovit de cei trei agresori. Fata a fugit, sărind gardul unui vecin, după ce a fost la rându-i lovită la mână și picior cu coasa, de Ionuț Năstase, ea fiind cea care, ulterior, a dat telefon la numărul de urgență 112.

Unde este adevărul?

După audierea Marinelei Huzună a venit rândul lui Manole Dinu, cel de la care a pornit tot conflictul. Acesta a dat declarații cu totul opuse, spunând că, în fapt, cei trei agresori i-ar fi forțat să oprească în intersecția dintre drumul principal și ulița care duce la casa lui Caloianu. Mai mult decât atât, cei trei agresori i-ar fi forțat să intre pe uliță, după care ar fi luat din căruța lui Caloianu „armele”, respectiv coasa, furca și o bâtă, cu care i-au luat la bătaie. La întrebarea judecătorului cu privire la motivul pentru care, dacă voiau să evite conflictul, nu au ales altă cale de acces spre casă, ori de ce nu au fugit când au văzut că agresorii sunt înarmați, Dinu a declarat că el și fratele său au ales drumul cel mai scurt, iar ulterior nu au mai avut cum să fugă! Acesta a oferit explicații interesante și cu privire la faptul că s-au înarmat cu bâte.

„Știam că ne vom întâlni cu frații Năstase și le-am luat ca să ne apărăm!”, a spus Manole Dinu.

Mai mult decât atât, el nu a vrut să recunoască cu niciun chip rolul jucat de el în altercația avută în timpul zilei, la bar, cu toate că la dosar sunt mai multe declarații ale martorilor, inclusiv a fostei sale iubite, Marinela Huzună, care arată că, de fapt, Manole este cel care a pornit tot conflictul, fiind gelos pe Florin Năstase, care încerca să-i fure iubita. De altfel, Manole nu a vrut să recunoască nici faptul că a amenințat-o în mai multe rânduri, prin SMS sau telefon, cu moartea sau cu închisoarea pe Marinela Huzună, pe care o considera vinovată de moartea fratelui său. Ea a făcut mai multe plângeri verbale la postul de poliție din comună cu privire la aceste amenințări, avocata ei declarând că poate depune la dosar SMS-urile care pot proba aceste fapte.

Un alt lucru interesant în legătură cu Manole Dinu este că, după ce în luna ianuarie a fost audiat de judecători în legătură cu acest caz, declarații care nu „bat” cu cele date procurorilor în timpul urmăririi penale, câteva zile mai târziu, pe 3 februarie, acesta a dat o declarație la Parchet prin care nu-și menține declarațiile date în fața instanței, arătând că faptele s-ar fi petrecut așa cum au fost descrise în ancheta procurorilor, practic cu cele arătate la audierea de ieri, în care el era un nevinovat agresat fără voie de „animalele” care i-au omorât fratele.

Cert este că, în urma declarațiilor date de doi dintre participanții direcți la evenimente, judecătorii vor avea o misiune foarte grea în a stabili dacă agresorii au fost inițial provocați de victime, lucru care poate avea o deosebită importanță la stabilirea încadrării juridice a faptelor și respectiv la pedepsele ce vor fi date. Următorul termen de judecată în acest dosar este pe data de 11 martie, ocazie cu care vor fi audiați mai mulți martori, și cu care se va pune în discuție menținerea măsurii arestării preventive pentru cei inculpați, Florin și Ionuț Năstase și Gabriel Caloianu. Tot cu această ocazie va fi pusă în discuție și cererea făcută de apărătorii celor trei, de schimbare a încadrării juridice a faptei din omor în lovituri cauzatoare de moarte.

de Marian MOCANU În luna iulie 2014, o poveste de dragoste a avut un deznodământ nefericit, cu o bătaie între mai mulți tineri din comuna Ivești, soldată cu un mort și mai mulți răniți. Declarațiile celor implicați în bătaie sunt contradictorii, tânăra de la care a pornit conflictul declarând că de fapt frații Dinu, victimele, ar fi vrut să-i ia la bătaie pe cei considerați vinovați de omor, înarmându-se special cu bâte și urmărindu-i pe frații Năstase până la locuința prietenului lor, Gabriel Caloianu. În schimb, Manole Dinu, fratele celui omorât cu coasa de frații Năstase, participant la bătaie, spune…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. judecatorii au vazut in ce hal l-au batut pe bietul baiat? ei au ucis cu salbaticie. aia nu a fost o simpla bataie sau o auto-aparare. monstrul din ei a iesit. si am vaga impresie ca vor scapa peste cativa ani, si monstrul din ei va iesi din nou.

%d blogeri au apreciat: