Home » Administratie » Proiecte finalizate cu bani împrumutați

Proiecte finalizate cu bani împrumutați

de Marian MOCANU

Peste 42 milioane lei din împrumutul contractat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui vor fi cheltuiți pentru finanțarea a patru proiecte care au drept termen de finalizare sfârșitul acestui an. Cea mai mare sumă, respectiv 36 milioane lei, este destinată finalizării proiectului de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare din Bârlad, Vaslui, Huși și Negrești, suma reprezentând cofinanțarea ce trebuie asigurată de CJ.

Un alt proiect care va beneficia de fonduri importante este „Implementarea unei soluții de e-guvernare la nivelul județului Vaslui pentru eficientizarea serviciilor publice în sprijinul cetățenilor și a oamenilor de afaceri”, demarat anul trecut, pentru care finanțarea totală a fost de aproape 4,1 milioane lei, din care în acest an va fi asigurată suma de 2,60 milioane, pentru achiziționarea de mașini, echipamente și mijloace de transport.

Alți 77.000 lei destinați proiectului „Rețea de formare profesională pentru administrația publică locală”. În sfârșit, cel de-al patrulea proiect care va primi finanțare din acest împrumut, din cele opt care au termen de finalizare în acest an, este „Energia, valoare transfrontalieră”, demarat cu fonduri europene în colaborare cu raioanele Leova și Hâncești, Republica Moldova, pentru care se va asigura suma de 1,64 milioane lei. În cadrul acestui proiect, în valoare totală de peste 770.000 de euro se dorește implementarea a 300 strategii transfrontaliere pentru reducerea consumului de energie convențională în sectorul serviciilor publice, inclusiv prin organizarea a opt consultări publice în zonele partenere pentru identificarea nevoilor reale și includerea în strategie a celor mai relevante proiecte în domeniul eficienței energetice. Tot în cadrul proiectului, urmează a fi executat un audit energetic pe o suprafață de 60.000 mp de clădiri aparținând instituțiilor publice, din care 30.000 mp în județul Vaslui, și câte 10.000 în raioanele Hâncești și Leova și în orașul Izmail. În plus, la patru spitale, din care unul din județul Vaslui, vor fi instalate panouri solare pentru producerea de apă caldă, în scopul reducerii consumului de energie electrică și gaz metan.

Istoria împrumutului public al CJ Vaslui

În anul 2011, Consiliul Județean Vaslui a făcut un împrumut în valoare de 64,5 milioane lei, adică 15 milioane euro pentru finanțarea implementării proiectelor cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. Respectivul împrumut ar fi trebuit folosit în următorii trei ani pentru finanțarea proiectelor, respectiv a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, inclusiv achiziționarea de echipamente medicale reabilitarea a două drumuri județene, DJ 248 Vaslui – Iași până la limita cu județul Iași, și Crețeștii de Sus – Murgeni, ori pentru realizarea sistemului integrat de deșeuri la nivelul județului vaslui, inclusiv a gropii de gunoi de la Roșiești.

Inițial, în anul 2011 ar fi trebuit ca, din acest împrumut, să fie folosită suma de 15 milioane lei, în 2012 – 11,84 milioane lei, în 2013 – 10,88 milioane lei, iar în anul 2014, din acest împrumut ar fi trebuit folosită suma de peste 26 milioane lei, în principal pentru investițiile în sistemul integrat de deșeuri, 11,5 milioane lei, și pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare din Bârlad, Vaslui, Huși și Negrești, proiect realizat prin intermediul Aquavas SA, pentru care era necesar o finanțare de peste 9 milioane lei. În fapt, din cauza întărzierilor în primirea finanțării din fonduri europene, dar și a organizării licitațiilor pentru efectuarea lucrării, anul trecut nu s-a reușit cheltuirea decât a sumei de 3,4 milioane lei, în principal pentru Spitalul Județean de Urgență, și pentru „Implementarea unei soluții de e-guvernare la nivelul județului Vaslui pentru eficientizarea serviciilor publice în sprijinul cetățenilor și a oamenilor de afaceri”.

În aceste condiții, printr-o hotărâre a consilierilor locali, adoptate în luna septembrie a anului trecut s-a decis prelungirea perioadei de trageri din împrumutul contractat de la CEC Bank până la sfârșitul acestui an, pentru suma de 42 milioane lei, necesară pentru finanțarea a patru din cele opt proiecte județene care ar trebui finalizate în 2015.

La începutul acestei luni, Comisia de autorizare a împrumuturile locale din cadrul Ministerului finanțelor Publice a aprobat cererea CJ Vaslui de prelungire a perioadei de trageri din împrumutul contractat de la CEC Bank. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, și nu s-ar fi găsit alte surse de finanțare, putându-se pierde banii europeni nerambursabili necesari finalizării celor patru proiecte, dintre care cel mai important este reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare din Bârlad, Vaslui, Huși și Negrești, căruia în acest an îi este destinată suma de 36 milioane lei. Mai mult, acest proiect este strâns legat și de Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană din cele patru orașe, prin construirea stațiilor de epurare ce urmează să deservească sistemele de alimentare de apă realizate în cadrul acestor proiecte.

de Marian MOCANU Peste 42 milioane lei din împrumutul contractat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui vor fi cheltuiți pentru finanțarea a patru proiecte care au drept termen de finalizare sfârșitul acestui an. Cea mai mare sumă, respectiv 36 milioane lei, este destinată finalizării proiectului de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare din Bârlad, Vaslui, Huși și Negrești, suma reprezentând cofinanțarea ce trebuie asigurată de CJ. Un alt proiect care va beneficia de fonduri importante este „Implementarea unei soluții de e-guvernare la nivelul județului Vaslui pentru eficientizarea serviciilor publice în sprijinul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: