Home » Administratie » Explicații care nu țin de sete – De ce se tot oprește apa la Bârlad

Explicații care nu țin de sete – De ce se tot oprește apa la Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Rețeaua de apă veche de 45 de ani a Bârladului este principala cauză a opririlor relativ dese în furnizarea apei potabile la Bârlad. Traficul greu de pe anumite străzi, nu de puține ori duce la prăbușirea rețelei de apă și canalizare, lucru care necesită intervenții pentru efectuarea unor lucrări de reparații. Dar nu doar vechimea rețelei publice de alimentare cu apă este vinovată pentru sistarea furnizării apei, ci și unele lucrări de reabilitare la regulatorul de presiune, sau, cum a fost cazul ieri, la rezervorul de apă de la stația de tratare.

Bătrâna rețea de apă și canalizare a Bârladului nu mai poate duce în spate nici anii și nici mașinile de mare tonaj. Așadar, principala cauză a întreruperilor inopinate a furnizării apei potabile în Bârlad o reprezintă intervențiile pentru repararea avariilor din rețea. Pe lângă acestea, apar și noi cauze.

„În municipiul Bârlad sunt șase regulatoare de presiune. Indiferent de consumul de apă din oraș, acestea au rolul de asigura la robinete o presiune normală a apei. Regulatorul din partea de nord a orașului nu mai răspunde comenzilor, așa că el a trebuit să fie reparat, fapt care a dus la oprirea furnizării apei în oraș. Este prima dată, după cinci ani, când acest regulator s-a defectat. Încercăm să reducem cât mai mult perioada de întrerupere a furnizării apei în Bârlad, dar nu întotdeauna reușim. De exemplu, în această perioadă, se lucrează intens la reabilitarea stației de tratare. Se impun, așadar, unele pregătiri pentru a lucra fără unicul rezervor al stației de tratare. Pentru că este necesară repararea rezervorului, stația va lucra două – trei luni fără rezervor. Se vor impune unele manevre și modificări de instalații, care, inevitabil, vor duce la sistarea furnizării apei în anumite momente. Rezervorul nu a mai fost reparat din 1998”, a declarat Vasile Ungureanu, directorul sucursalei Aquavas Bârlad.

Directorul Aquavas spune că, spre deosebire de municipiul Vaslui, unde există două rezervoare de apă la stația de tratare, la Bârlad există unul singur. Acesta nu poate fi înlocuit cu altul, ci doar reparat. Pe timpul lucrărilor de reparație, este nevoie uneori de sistarea furnizării apei.

Vasile Ungureanu a mai adăugat că în acest an se vor derula în Bârlad cinci investiții importante, așa că este posibil ca întreruperile de apă să devină un lucru obișnuit până în luna noiembrie. Este în plină desfășurare reabilitarea din temelii a stației de tratare a apei brute de la Crâng, de asemenea, va fi realizată o stație nouă de epurare a apelor uzate la Bârlad, vor fi executate lucrări de reabilitare la rețeaua de apă și canalizare, livrări de construcție de rețele de apă. Vor fi reabilitate stațiile de pompare a apei brute, rezervoarele, și va fi amenajată o nouă sursă de apă, cea de la Râpa Albastră. În plus, anul acesta va intra în reabilitare și uzina de apă. Toate aceste investiții au ca termen de finalizare 15 noiembrie 2015, și vor fi finanțate de UE prin programul POS Mediu.

de Mihaela NICULESCU Rețeaua de apă veche de 45 de ani a Bârladului este principala cauză a opririlor relativ dese în furnizarea apei potabile la Bârlad. Traficul greu de pe anumite străzi, nu de puține ori duce la prăbușirea rețelei de apă și canalizare, lucru care necesită intervenții pentru efectuarea unor lucrări de reparații. Dar nu doar vechimea rețelei publice de alimentare cu apă este vinovată pentru sistarea furnizării apei, ci și unele lucrări de reabilitare la regulatorul de presiune, sau, cum a fost cazul ieri, la rezervorul de apă de la stația de tratare. Bătrâna rețea de apă și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

2 comments

  1. vesnic la barlad se va opri apa ! schimbati conducerea regiei de apa ! nu sunt competenti! nu stiu sa gestioneze si sa menegerieze compania de apa! angajatii de la regia de apa barlad au o varsta de pe 60 ani! doar ceva fete la administrativ !!!!!!!

  2. Angajeaza-te la ad-tiv daca ai vazut fete !! ai spirit de observatie Danutule . Altceva nu ai vazut pe acolo .

%d blogeri au apreciat: