Home » Administratie » Rentierii agricoli sunt așteptați cu carnetele la vizat

Rentierii agricoli sunt așteptați cu carnetele la vizat

de Marian MOCANU

Cei peste 830 rentieri agricoli înregistrați în județul Vaslui se pot prezenta, începând de azi, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, pentru a-și viza carnetele de rentier, condiție obligatorie pentru primirea rentei aferentă anului 2014. 

Beneficiarii rentelor agricole viagere trebui să se prezinte, în perioada 2 martie – 31 august, la centrul județean APIA Vaslui pentru vizarea carnetelor de rentier, condiție obligatorie pentru a beneficia de renta viageră agricolă aferentă anului 2014.

La sfârșitul anului trecut, la nivelul județului Vaslui, mai erau înregistrate circa 780 persoane care beneficiază de rentă viageră, cu peste 300 mai puține față de anul 2010, anul limită de înscriere în acest program.

Programul rentei viagere a fost destinat persoanelor vârstnice, care nu aveau posibilitatea să-și lucreze terenul avut în proprietate și care, prin vânzarea terenruiilor respective, au primit dreptul de a beneficia de o rentă viageră de 50 euro/ha, pentru cei care au dat în arendă pământul, respectiv de 100 euro/ha, pentru cei care au vândut terenul agricol în scopul comasării terenurilor și o exploatare cât mai judicioasă a pământurilor.

Programul rentei agricole și-a încetat valabilitatea, în sensul că nu au mai fost admiși noi beneficiari, la sfârșitul anului 2009.

Pentru vizarea carnetului de rentier, posesorul se poate prezenta personal sau prin mandatar, curator sau tutore, în baza unei procuri autentice, curatele sau hotărâri judecãtoresti definitive și irevocabile. De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare și decizia de la comisia de expertiză medicaă actualizată, pentru gradele de invaliditate I și II în original și în copie. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului,punefiind transmisibilă moștenitorilor, aceătia putând ăncasa renta agricolă doar aferent anului anterior celui în care a decedat beneficiarul.

de Marian MOCANU Cei peste 830 rentieri agricoli înregistrați în județul Vaslui se pot prezenta, începând de azi, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, pentru a-și viza carnetele de rentier, condiție obligatorie pentru primirea rentei aferentă anului 2014.  Beneficiarii rentelor agricole viagere trebui să se prezinte, în perioada 2 martie - 31 august, la centrul județean APIA Vaslui pentru vizarea carnetelor de rentier, condiție obligatorie pentru a beneficia de renta viageră agricolă aferentă anului 2014. La sfârșitul anului trecut, la nivelul județului Vaslui, mai erau înregistrate circa 780 persoane care beneficiază de rentă viageră, cu peste…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: