Home » National » Cele mai îndatorate județe din România

Cele mai îndatorate județe din România

După anii de criză, depozitele din bănci au depășit în sfârșit creditele, dar așa arată lucrurile doar când se face media națională. La o privire mai atentă se vede că totul depinde de zonă – în unele locuri oamenii au foarte puțini bani în depozite, dar sunt puternic îndatorați. Sunt județe în care raportul dintre credite și depozite ajunge aproape de 180%.

De departe, cel mai îndatorat județ din țară este județul Gorj. O analiză a Ziarului Financiar bazată pe datele Băncii Naționale arată că gorjenii țin în bănci doar 1,5 miliarde de lei, dar au contractat de la acestea credite de 2,7 miliarde, aproape dublu.

În Iași, raportul dintre împrumuturi și depozite e de 150%. Populația și firmele au luat de la bănci 7,4 miliarde de lei, dar au plasat în depozite mai puțin de 5 miliarde. Bihor este al treilea cel mai îndatorat județ din țară. Creditele contractate sunt cu 70% mai mari decât sumele depuse la bancă.

Diferențele mari arată că, în continuare, în multe zone puterea de cumpărare a populației și a companiilor e încă mică. Acestea se bazează în continuare foarte mult pe finanțările băncilor. La nivel național, raportul dintre credite și depozite e de 90%.

După șapte ani, sumele depuse la bancă au depășit în sfârșit împrumuturile. În ianuarie, populația și firmele aveau credite de 210 miliarde de lei și depozite de 230 de miliarde de lei. În ultimul an, valoarea creditelor a scăzut cu 4%, iar a depozitelor a urcat cu șapte procente.

În județe precum Brăila, Călărași și Alba, oamenii țin în bănci cam la fel de mulți bani câți iau sub formă de împrumut. Sunt zone, totuși, unde populația și firmele au depozite semnificativ mai mari decât creditele.

Cel mai puțin îndatorate județe din țară sunt Sibiu, Covasna și Harghita, însă explicațiile pot fi multiple și diferite în cazul fiecăruia. Covasna și Harghita sunt printre cele mai sărace județe din țară, activitatea economică e mai slabă decât media, dar acesta nu este și cazul Sibiului.

Cele mai multe credite le au bucureștenii, 81 de miliarde de lei. Însă tot ei au și cele mai mari depozite. Locuitorii capitalei țin în bănci 104 miliarde de lei. Suma e cu 25 de procente peste cea a creditelor, astfel că Bucureștiul e mult sub media națională de îndatorare. Pe locul doi la volumul creditelor și a depozitelor este județul Cluj. Aici, împrumuturile sunt de 10 miliarde de lei, iar depozitele cu un miliard mai mari. La polul opus e județul Giurgiu, unde oamenii țin în bancă doar 670 de milioane de lei și au credite de aproape un miliard.

Faptul că Giurgiu are o populație de aproape trei ori mai mică decât Clujul e doar o parte din explicație. Față de clujeni, giurgiuvenii au luat credite de zece ori mai mici, dar au în bancă depozite de 16 ori mai mici, ajungând astfel în top cinci cele mai îndatorate județe.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: