Home » Social » Măsuri de prevenire a incendiilor în perioada de primăvară

Măsuri de prevenire a incendiilor în perioada de primăvară

de Roxana NĂSTASĂ

Dat fiind faptul că în sezonul de primăvară numărul de incendii crește semnificativ, ca urmare a începerii activităților de igienizare a gospodăriilor și terenurilor agricole, pompierii recomandă cetățenilor să aibă grijă, întrucât focul se poate extinde rapid pe suprafețe însemnate sau poate afecta bunurile din gospodărie.
Având în vedere situația operativă din anii precedenți, majoritatea incendiilor produse în gospodăriile populației în această perioadă sunt generate de utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, care fie este lăsat nesupravegheat ori făcut în locuri nepermise. De cele mai multe ori, destinațiile afectate de această împrejurare sunt: depozitele de furaje – 40 % din cazuri, urmate de adăposturile de animale – 16 %, alte destinații ( magazii, curte, gradină) și uneori chiar locuințele.
Principalele elemente care favorizează generarea incendiilor în gospodăriile oamenilor ca urmare a nerespectării regulilor privind modul de ardere a resturilor vegetale rezultate în gospodării sunt: lăsarea nesupravegheată și scăparea de sub control a acestuia, riscul de propagare este sporit și de particulele incandescente purtate de vânt, prezența materialelor combustibile în apropiere datorită nerespectării distanțelor de siguranță la efectuarea lucrărilor cu foc deschis precum și apariția fenomenului de propagare prin radiație, atunci când temperatura flăcărilor este destul de ridicată.
Astfel, pompierii recomandă ca aceste activități să nu fie efectuate pe timp de vânt și la lăsarea întunericului, alegerea locului unde se va executa arderea să se facă la distanțe de siguranță față de materialele combustibile din apropiere, trebuie asigurată supravegherea în permanență a focului până la stingerea completă a acestuia, pe timpul executării lucrărilor de igienizare se va asigura în apropiere existență unui recipient cu apă și a unor unelte (lopeți, mături, etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control; după arderea completă, resturile vor fi stropite din ambundență cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acțiunea curenților de aer sau împrăștierea resturilor aprinse și se interzice totodată acoperirea cu pământ a focarelor precum și lăsarea nesupravegheată a copiilor în zona de ardere.
De asemenea, igienizarea terenurilor din afara gospodăriei, prin incendiere se face după ce s-a obținut acordul de la Agenția pentru Protecția Mediului și permisul de lucru cu foc de la primărie. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancționarea celor vinovați, conform legislației în vigoare, cu amendă contravențională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor și amenzi contravenționale aplicate de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Vaslui, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice și 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

de Roxana NĂSTASĂ Dat fiind faptul că în sezonul de primăvară numărul de incendii crește semnificativ, ca urmare a începerii activităților de igienizare a gospodăriilor și terenurilor agricole, pompierii recomandă cetățenilor să aibă grijă, întrucât focul se poate extinde rapid pe suprafețe însemnate sau poate afecta bunurile din gospodărie. Având în vedere situația operativă din anii precedenți, majoritatea incendiilor produse în gospodăriile populației în această perioadă sunt generate de utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, care fie este lăsat nesupravegheat ori făcut în locuri nepermise. De cele mai multe ori, destinațiile afectate de această împrejurare sunt: depozitele de furaje - 40…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile