Home » Social » CARP va putea accesa fonduri europene

CARP va putea accesa fonduri europene

de Mihaela NICULESCU

Activitatea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor nu este cunoscută, în adevăratul sens al cuvântului, de foarte multe persoane, dar nici de către unele organe ale statului. Sunt considerate drept societăți comerciale și nu sunt cunoscute rolul și importanța acestor asociații.
„Ei nu înțeleg că rolul acestor case de autor reciproc este acela de a ajuta statul prin acele măsuri de protecție socială pe care noi le facem, numai cu forțe proprii. Dacă alte organizații nonguvernamentale sunt ajutate de stat, noi nu suntem ajutați, dimpotrivă, eu consider că suntem exploatați”, a declarat Nicolaie Mihai, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad, la Adunarea Generală a membrilor CARP din Bârlad, desfășurată sâmbătă, 28 februarie, la Ivești.
Prezent în sală, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să facă unele aprecieri și chiar să propună CARP să participe la un program al Consiliului Județean, pentru obținerea de fonduri nerambursabile.
„Sunt plăcut impresionat de activitatea CARP Bârlad. Activitatea este bine organizată, până la detalii cum ar fi revistele și pliantele de calitate, dar și întreaga activitate socială și culturală, pe care asociația o desfășoară de câțiva ani. Aceste lucruri bune trebuie sprijinite și dezvoltate. Vă adresez acum invitația de a participa la un program al Consiliului Județean, pentru că am văzut lucrurile acestea frumoase pe care le faceți și fără ajutor. Noi avem un program de finanțări nerambursabile, pe care îl vom deschide spre sfârșitul lunii martie, în cadrul căruia asociațiile și fundațiile pot depune proiecte și primi bani pentru programe culturale și sociale. Nu sunt sume enorme ci câteva sute de milioane de lei vechi, dar sunt binevenite oricum. Eu cred că trebuie să vă luați caietele de sarcini, să câștigați proiectul și să finanțați activitățile și cu acești bani”, a spus Dumitru Buzatu.
Prezent în sală, deputatul Adrian Solomon a adus la cunoștința celor prezenți câteva date despre legea economiei sociale, care va fi finalizată în curând.
„Ca președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, pot să vă spun că în jurul datei de 10 martie se va finaliza Legea economiei sociale, o lege nouă, care vine să întărească ceea ce faceți dumneavoastră în această asociație, un lucru pe care europenii nu l-au luat în seamă decât după ce a apărut criza economică. Legea vine să ajute nu doar întreprinderile sociale de inserție, care folosesc 30% forță de muncă din rândul persoanelor cu risc de excluziune socială (mame singure, șomeri foarte tineri sau peste 45 de ani, persoane cu handicap), dar vine să întărească domeniul dumneavoastră de activitate prin facilități acordate atât de către autoritățile locale dar și de codul fiscal aflat în dezbatere. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, iar asociația este una dintre întreprinderile sociale care va putea obține marca atestat, astfel încât să poată accesa programe europene care stau să vină către toate țările UE. Programele sunt accesate direct de la Comunitatea Europeană, și sunt în valoare de peste șase miliarde de euro”, a informat deputatul Adrian Solomon.
La Adunarea Generală a membrilor CARP Bârlad au fost prezenți peste 65 de membri dar și invitați. Printre aceștia s-au aflat col. (r) Ioan Aciubotăriței – președintele CARP Fălticeni, Nistor Dumitrache – primarul comunei Ivești, Alexandru Porumb – președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Isabel Bogdan – director executiv al Casei Județene de Pensii Vaslui, și Preda Nedelcu – președintele Federației Naționale a Pensionarilor din România.

 

de Mihaela NICULESCU Activitatea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor nu este cunoscută, în adevăratul sens al cuvântului, de foarte multe persoane, dar nici de către unele organe ale statului. Sunt considerate drept societăți comerciale și nu sunt cunoscute rolul și importanța acestor asociații. „Ei nu înțeleg că rolul acestor case de autor reciproc este acela de a ajuta statul prin acele măsuri de protecție socială pe care noi le facem, numai cu forțe proprii. Dacă alte organizații nonguvernamentale sunt ajutate de stat, noi nu suntem ajutați, dimpotrivă, eu consider că suntem exploatați”, a declarat Nicolaie Mihai, președintele Casei de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

2 comments

  1. Mihaela nu inteleg de ce tot promovezi pe ex-procurorul asta de sorginte comunistoida ?!? Spunele cititorilor cum individul asta n-a vrut sa-si ajute familia , cum si-a parasit prima sotie pentru o ospatarita mai tinara , despre problemele cu drogurile ale odraslei sale (caz mediatizat la tv national) , despre cum individul a transformat CARP intr-o feuda proprie , despre teroarea instituita printre angajati…

  2. prof. Maria Marin

    Domnule GOGU RAHAU de ce utilizati numele unei persoane care a decedat acum 20 de ani?
    nu era mai bine sa va spuneti numele real daca tot aveti gand sa criticati. probabil ca aveti niste nemultumiri care ma fac sa cred ca ati avut de a face cu domnul procuror si ati fost nemultumit de solutia data. dar daca el este de sorginte ex comunista inseamna ca si dvs aveti aceeasi origine. v-as ruga, ca unul care cunosc foarte bine familia mihai sa va documentati mai bine cand faceti afirmatii.
    1. si-a ajutat intotdeauna familia
    2. nu si-a parasit prima sotie, ci s-au despartit.
    3. actuala sotie a cunoscut-o dupa mai mult timp si era tehncian proiectant si nu ospatarita (desi si aceasta meserie poate fi una onorabila)
    4. a avut grija intotdeauna de fiul sau chiar daca exista ca in orice familie un conflict intre generatii.
    repet documentati-va inainte de a scrie si pentru a demonstra ca spuneti adevarul spuneti-va numele real si veniti cu probe

%d blogeri au apreciat: