Home » Social » Biserica a câștigat marea bătălie – Dumnezeu rămâne în școală!

Biserica a câștigat marea bătălie – Dumnezeu rămâne în școală!

de Roxana NĂSTASĂ

O decizie a Curții Constituționale ce a scos învățământul public de sub sutana Bisericii Ortodoxe Române, stabilind ca Religia să fie, din disciplină obligatorie, opțională, a născut numeroase controverse. Internetul e înțesat de campanii profesioniste atât pro, cât și contra, dar și petiții menite să atingă latura sensibilă a părinților semnatari, bineînțeles, scopul lobby-ului bisericesc fiind acela de a păstra poziția câștigată în sistemul de educație. Fie grație campanilor susținute, fie din alte considerente, cert este că la școli s-au centralizat deja cererile, iar majoritatea părinților și-au exprimat acordul ca ai lor copii să studieze în continuare această disciplină, lucrurile rămânând, astfel, aproape neschimbate.

În ultimul timp, sistemul de învățământ românesc a suferit numeroase modificări. Una dintre ele este trecerea Educației Religioase din materie de bază, în materie facultativă. Această modificare a venit pe fondul numeroaselor nemulțumiri ale unor părinți, care sunt de părere că evoluția și educația copiilor pot fi influențate de informațiile primite la ora de Religie.

Astfel, până mâine, părinții, pentru ca ai lor copii să studieze această disciplină la școală, au termen să completeze o cerere prin care își exprimă acordul. Până în acest moment, așa s-a și întâmplat, în majoritatea școlilor fiind deja centralizate cererile. Astfel, fie că unii părinți au semnat din proprie inițiativă înțelegând importanța studierii religiei în școli, fie unii au fost mai mult mânați de directorii unităților de învățământ la care copiii lor învață, fie au fost influențați de diversele campanii care circulă de ceva timp pe internet, cert este că majoritatea vor Religie.

Conform directorilor unităților de învățământ din Vaslui, aproape toți vor să studieze în continuare Educația Religioasă, fiind doar câteva excepții.

„Am dat la diriginți să dea la toți copiii cereri, iar până acum cam 90% au completat, iar restul de 10%, ori nu au adus până acum cerere, dar vor aduce, ori nu vor să facă”, a declarat Petru Sadagurschi, directorul Școlii Gimnaziale nr. 7 „Constantin Motaș” Vaslui.

„Cu religia, totul e bine până în prezent, părinții au înteles situația . Nu le va face rău niciodată ora de religie, din contra primesc o educație morală și civică absolut necesară pentru o viață demnă. Chiar și cei de alte culte au depus cerere pentru frcventarea orei de religie-creștin ortodoxă”, a spus Lucian Iftene, directorul Școlii Gimnaziale „Sfântul Andrei” Tăcuta.

„La noi la școală, s-au completat 481 de cereri până acum (n.r. ieri), iar nouă cereri pentru alte confesiuni (una pentru religie catolică, și opt pentru creștini după evanghelie). Cei nouă de alte religii, nu fac orele în școală. Iar dintre cei care nu vor să facă religie, avem patru elevi”, a declarat Vladimir Baban, directorul Școlii nr. 8 „Alexandra Nechita” Vaslui.

Și la alte școli situația este la fel, majoritatea părnților optând ca ai lor micuți să frecventeze în continuare orele de religie.

„Foarte puțini sunt cei care nu au depus cereri. S-au centralizat pe clase și sunt clase în care vor toți să facă, dar sunt și câteva clase unde câte un părinte sau doi nu doresc”, a declarat Pavelina Tăune, director al Școlii Gimanziale nr. 6 „Mihai Eminescu” Vaslui.

 “La școala noastră, au depus cereri pentru a studia ora de religie peste 90%. O parte nu au depus că mai au timp și stau pe gânduri, sau poate din neglijență, pentru că nu au ajuns să citească. În principiu, majoritatea vor să facă religie. La noi nu e scandal, cum se vede la televizor în alte părți, sau, cel puțin, nu a ajuns la urechile noastre. Lucrurile decurg bine”, a spus Dorina Baban, director al Școlii Gimnaziale nr. 9 „Vasile Alecsandri” Vaslui.

Și liceenii vor religie în continuare, conform directorului Liceului „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

“Aproape toí elevii vor să facă religie. Din 910 elevi, vreo 14 nu au adus cereri, fie că sunt de alte confesiuni, fie nu vor” a spus Cătălin Ignat, directorul Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

Așadar, la Vaslui, lucrurile în ceea ce privește disciplina Religie rămân aproape neschimbate, majoritatea elevilor studiind în continuare această disciplină. În acest fel, nici profesorii de religie nu vor avea de suferit, pentru că vor avea tot la fel de multe ore ca și până acum.

De ce au semnat părinții pentru Religie?

Dorind să aflăm care este părerea părinților și a elevilor care au semnat pentru disciplina Religie și care sunt motivele care au stat la baza deciziei lor, am stat de vorbă cu câteva persoane. Astfel, dacă părinții au spus că au ales Religia pentru că „așa fac toți și așa e normal, ca nimic să nu se schimbe în acest sens în timpul anului școlar”, alții au ales pentru că micuții lor „au multe de învățat”, iar liceenii au ales pentru că, de obicei, notele la Religie sunt mari și o discplină în plus cu o medie mare, le mărește media generală.

„Am completat cereri pentru ambii copii să studieze religia. Eu sunt de acord cu religia”, a spus Ion Croitoru.

elevi la rugaciune„Am completat cerere că sunt de acord ca al meu copil să facă religie la școală. Toată lumea completează să se facă în continuare și trebuie să fii în rând cu lumea, că altfel copilul tău poate fi dat deoparte sau se poate simți exclus, diferit”, a spus Maria Adam.

„Eu am completat că sunt de acord și așa au făcut toți părinții colegilor fetei mele. Eu sunt de acord cu religia. Îi învață foarte multe lucruri bune”, crede Lucia Barbu.

Liceenii care au capacitatea de a decide singuri ceea ce vor să facă în ceea ce privește ora de Religie, i-au pus pe părinți să semneze cererea pentru că, le aduce un plus la media generală această disciplină.

“Ne-a împărțit la toți cereri domnul diriginte și le-am adus completate și le-am dat. Toți vor să facă religie pentru că e o notă care mărește media generală”, a spus Loredana, elevă la Liceul „Emil Racoviță” Vaslui.

„Am ales să fac religie în continuare și toți colegii mei au ales la fel. Cu toate că nu e prea încântăroare ora pentru că ne predă mult și ne plictisim, ne aduce încă un zece care contează la media generală. Deci, dacă îmi aduce un plus și nu mă afectează deloc, de ce să nu fac?”, a declarat Mihai, elev în clasa a X-a la Grupul Școlar “Ștefan Procpoiu” Vaslui.

Biserica, în campanie pe net

Cum era de așteptat, Biserica având ca miză ora de religie în școli, a recurs la tot felul de metode de convingere a părinților să semneze formularul. Astfel, în timp ce internetul era plin de discuții contradictorii pe baza religiei în școli, mulți fiind de părere că această disciplină ar trebui scoasă din programa școlară, preoții și mai marii bisericii au trecut la petiții și campanii.

Una dintre campaniile de convingere a părinților să semneze formularul, care de câteva zile a devenit virală, este cea a unui post TV deținut de reprezentanții Bisericii. Campania este alcătuită din mai multe testimoniale video în care se explică „importanța” Religiei. Amuzant pentru unii e că într-un video, de exemplu, apare un tablou ce-l înfățișează pe „tovarășul” Nicolae Ceaușescu, care este brusc înlocuit pe perete cu o icoană , iar o voce pe fundal spune: „Acum mai bine de 25 de ani, românii au luptat pentru libertate și au învins!” Dar și mai amuzant poate fi faptul că în alte testimoniale video apar, mai nou, artiști celebri, precum Vlad Miriță, Conect-R, Ana Blandiana, Liana Stanciu, a căror viață, după cum ei înșiși declară, ar fi fost diferită dacă n-ar fi studiat Religie la școală.

Vlad Miriță, de exemplu se întreabă ce ar fi însemnat viața lui fără ora de Religie? Conect-R, și el, vorbește parcă din cărți: „Nu ne putem lipsi copiii de cel mai frumos model care a existat în viață și anume Iisus Hristos, așa cum, în general, nu ne putem lipsi de Dumnezeu”, spune acesta în video.

E lesne de înțeles grija reprezentanților Bisericii pentru acest lucru, când în joc se află ce au ei mai de preț, și mai ales și soarta a mii de profesori de religie care și-ar putea pierde locul de muncă dacă școlarii nu se mai înscriu la orele lor.

Din manualul de religie: copiii mincinoși, călcați cu mașina

fragment-dintr-manual-religieManualele de Religie sunt tot mai multe și tot mai diverse. Dacă unele au cuprinse rugăciuni și învățături despre adevăr, bine și frumos, așa cum se prezintă încă de pe copertă, există și unele manuale care cuprind ilustrații și exemple care pot afecta copiii.

Un exemplu este manualul de Religie de la Editura Sf. Mina, clasa I, care este scos din lista manualelor aprobate, dar încă se mai găsește pe băncile școlilor. În acesta, le este exemplificat elevilor ce pațesc dacă mint sau dacă fac rău. Mai precis, sunt călcați cu mașina.

Un alt exemplu, într-un manual de clasa a III-a, (Religie, cultul ortodox, cls. a III-a; Nicolae Vladu; Ed. Corint, 2008, pag. 9 ) este un exercițiu în care elevii sunt întrebați ce poruncă încalcă dacă poartă la gât alt semn în afară de semnul Sfintei Cruci, sau ce poruncă încalcă dacă duminica sau în zilele de sărbătoare merg în alte locuri în afară de Biserică și nu se gândesc la Dumnezeu. Concluziile le trageí singuri.

de Roxana NĂSTASĂ O decizie a Curții Constituționale ce a scos învățământul public de sub sutana Bisericii Ortodoxe Române, stabilind ca Religia să fie, din disciplină obligatorie, opțională, a născut numeroase controverse. Internetul e înțesat de campanii profesioniste atât pro, cât și contra, dar și petiții menite să atingă latura sensibilă a părinților semnatari, bineînțeles, scopul lobby-ului bisericesc fiind acela de a păstra poziția câștigată în sistemul de educație. Fie grație campanilor susținute, fie din alte considerente, cert este că la școli s-au centralizat deja cererile, iar majoritatea părinților și-au exprimat acordul ca ai lor copii să studieze în continuare…

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 2 votes)

About Mihai Vasile

One comment

  1. Acum 100 ani, o personalitate a vietii medicale, politice si morala a romanilor atragea atentia oamenilor, cu urmatorul indemn, „oameni buni, avem nevoie de scoli si de cultura, nu de popi si ignoranta!” Acelasi strigat de trezire este valabil si azi. Minciuna gogonata ca „religia a pastrat integritatea si independenta Romaniei timp de 2.000 ani,” este o BLASFEMIE, adica Dumnezeu este trecut pe locul secund si intaietate avand popimea si dogmele lor !!!. Si apoi cati ani are Romania?

%d blogeri au apreciat: