Home » National » Guvernul anunta modificari importante pentru medicii de familie

Guvernul anunta modificari importante pentru medicii de familie

Proiectul noului contract-cadru a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății și prevede modificări importante pentru medicii de familie. Aceștia vor fi obligați să-și modifice complet structura prin care își construiesc veniturile, fiind obligați să pună accentul pe oferirea de servicii și mai puțin pe atragerea unui număr mare de pacienți pe listă.Se încearcă interzicerea comisioanelor plătite medicilor de familie de către laboratoare, spitale private sau alți furnizori din sistemul medical, pentru ca aceștia să-și trimită pacienții să efectueze investigații suplimentare în laboratorul care acordă comisionul. În cazul identificării unor situații de acest fel, autoritățile vor rezilia contractul dintre medicul de familie/furnizor și CNAS pe o durată de 5 ani.Cea mai importantă modificare îi privește pe medicii de familie. Modul de plată a acestora se va modifica categoric: 20% din plată va fi efectuată per capita, iar 80% plată per serviciu. În prezent proporția este 50% per capita – 50% pe serviciu. Măsura va schimba felul în care medicii de familie își construiesc veniturile, fiind obligați să pună accentul pe oferirea de servicii și mai puțin pe atragerea unui număr mare de pacienți pe listă.
În același timp, medicii de familie nu vor mai fi obligați să aibă un număr de cel puțin 800 de pacienți înscriși pe listă pentru a încheia un contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Comisiile care aveau monopol în stabilirea unui număr anume necesar de medici și pacienți pentru care se încheia contract cu CNAS vor fi desființate.
Medicii vor putea încheia contracte cu CNAS și prin transmiterea contractelor în format electronic.
Numărul maxim de consultații la domiciliu a fost majorat de la 21 la 42.
În privința serviciilor medicale incluse în pachetul de bază, numărul acestora a fost mărit, incluzând de pildă psihoterapia pentru copil/adult sau kinetoterapia în cazurile copiilor cu autism. În stomatologie se lărgește aria serviciilor practic toate cele care erau până astăzi oferite doar copiilor până în 18 ani urmând a fi oferite tuturor asiguraților.
Ca o notă inedită: cei care refuză cardul de asigurări de sănătate din motive religioase sau de conștiință vor trebui să prezinte o adeverință de asigurat valabilă 3 luni.

Sursa: hotnews.ro

Proiectul noului contract-cadru a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății și prevede modificări importante pentru medicii de familie. Aceștia vor fi obligați să-și modifice complet structura prin care își construiesc veniturile, fiind obligați să pună accentul pe oferirea de servicii și mai puțin pe atragerea unui număr mare de pacienți pe listă.Se încearcă interzicerea comisioanelor plătite medicilor de familie de către laboratoare, spitale private sau alți furnizori din sistemul medical, pentru ca aceștia să-și trimită pacienții să efectueze investigații suplimentare în laboratorul care acordă comisionul. În cazul identificării unor situații de acest fel, autoritățile vor rezilia contractul dintre medicul de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: