Home » Sanatate » Hipoacuzia, o boală la modă

Hipoacuzia, o boală la modă

de Mihaela NICULESCU

Un sfert dintre cei care pășesc pragul ORL au nevoie de proteze auditive, iar îngrijorător este faptul că mulți sunt tineri.

Societatea modernă a adus, pe lângă civilizație, și multă poluare. Poluarea fonică îi afectează și pe bârlădeni. Tot mai multe persoane de vârste medii au probleme cu auzul.
Aproape 4.000 de pacienți au apelat la serviciile cabinetului de audiometrie din cadrul Spitalului „Elena Beldiman”, în patru ani, de când a fost înființat, iar un sfert dintre aceștia necesită proteză auditivă.

Nu doar persoanele în vârstă se confruntă cu pierderea parțială a auzului, dar și persoane tinere acuză astfel de probleme și apelează la ORL-ist. Pentru un diagnostic corect, medicii ORL-iști îi îndrumă spre cabinetul de audiometrie pentru a efectua o audiogramă, care să arate nivelul afectării auzului. Cei mai mulți dintre cei care fac această măsurare a auzului, suferă de hipoacuzie medie, urmează cei cu hipoacuzie severă și apoi cei cu hipoacuzie ușoară.
Până în prezent, au fost primit proteze auditive 650 de pacienți, iar alți 50 sunt în așteptarea răspunsului Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, care suportă integral proteza, dacă pacientul o alege pe cea mai ieftină (959 lei). Dacă dorește o proteză auditivă mai performantă, pacientul va plăti din buzunarul propriu diferența.

„În principiu, nu avem liste de așteptare cu pacienți ce urmează a primi prin CJAS proteze auditive. Suntem în urmă cu aproape o lună, față de perioadele în care pacienții așteptau un an, doi, până să le vină rândul. Anul trecut, de exemplu, am emis 875 de decizii pentru protezare, dar 125 au fost anulate, pentru că aceste persoane au refuzat, în cele din urmă, din diverse motive, proteza auditivă”, a declarat Simona Polak, președinta CJAS Vaslui.
Reprezentanții cabinetului de audiometrie spun că aproximativ 10% din pacienții diagnosticași cu hipoacuzie moderată sau severă refuză protezarea, motivând că nu au nevoie de acest aparat, pentru că s-au obișnuit cu diminuarea auzului.

Pe 3 martie a fost „Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului”, zi în care cei cu deficiențe de auz ar trebui să conștientizeze că un control la ORL-ist și o audiogramă le-ar putea salva auzul. În România, unul din zece oameni suferă de pierderea auzului, iar în lume 360 de milioane de oameni suferă de pierderi auditive, și există riscul ca în următorii zece ani, numărul lor să se dubleze.

de Mihaela NICULESCU Un sfert dintre cei care pășesc pragul ORL au nevoie de proteze auditive, iar îngrijorător este faptul că mulți sunt tineri. Societatea modernă a adus, pe lângă civilizație, și multă poluare. Poluarea fonică îi afectează și pe bârlădeni. Tot mai multe persoane de vârste medii au probleme cu auzul. Aproape 4.000 de pacienți au apelat la serviciile cabinetului de audiometrie din cadrul Spitalului „Elena Beldiman”, în patru ani, de când a fost înființat, iar un sfert dintre aceștia necesită proteză auditivă. Nu doar persoanele în vârstă se confruntă cu pierderea parțială a auzului, dar și persoane tinere…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: