Home » Justitie » Încă un termen în dosarul suveicii cu credite bancare

Încă un termen în dosarul suveicii cu credite bancare

de Marian MOCANU

Daniel Cristian Iacob, fost secretar la Casa Corpului Didactic Vaslui, folosindu-se de intermediari și adeverințe false, a convins mai multe persoane să contracteze în folosul său 15 credite la Banca Comercială Română, Acum, împreună cu complicea sa, Mihaela Hristea și cu credulii care au semnat pentru credite, este judecat pentru înșelăciune, pentru o pagubă adusă băncii de aproape 1,4 milioane lei. După ce în toamnă, trei dintre inculpați au ales calea recunoașterii faptelor în fața judecătorilor, primind sentințe de câte un an și jumătate cu suspendare, ieri, un al patrulea, Alexandru Andrei Moruz, a mers pe aceeași cale, sperând la o pedeapsă mai ușoară.

La Tribunalul Vaslui a avut loc un nou termen în dosarul în care 18 persoane sunt acuzate de înșelăciune, după ce au contractat credite de la o unitate bancară, folosind adeverințe de venit și alte documente false, ulterior „uitând” să mai plătească ratele.

Încă un inculpat, Moruz Alexandru Andrei a mers pe calea procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției, sperând să scape cu o padeapsă mai blândă, eventual cu suspendarea executării. Moruz, venit special din Anglia, unde era plecat la muncă, pentru a depune mărturie, a recunoscut în fața judecătorilor faptul că a contractat un credit, la îndemnul lui Daniel Cristian Iacob, care s-a și ocupat de toate formalitățile. Moruz a fost prezent doar la semnarea contractului de creditare și, din întreaga sumă luată, a primit doar câteva sute de euro, restul banilor fiind luați de Iacob, care urma să se ocupe de plata ratelor. Ulterior, a primit mai multe somații de la bancă pentru neplata ratelor, de fiecare dată Iacob liniștindu-l și promițându-i că va rezolva problema. Ulterior, tânărul a plecat în Anglia, unde a aflat că este acuzat de înșelăciune.

În luna octombrie a anului trecut, alți trei inculpați, Bogdan Ionuț Frențescu, Cristinel Moraru și Filareta Moraru, care au mers și ei pe calea procedurii simplificate prin recunoașterea vinovăției, au fost condamnați la câte un an și jumătate de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Ceilalți 12 acuzați, în afară de Iacob și Hristea, nu au dorit să adopte aceeași cale, ei declarând că nu se simt vinovați cu nimic, cei doi, capii rețelei, fiind cei care ar trebui să plătească.

Daniel Cristian Iacob, care este fugit din țară și judecat în lipsă, este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la înșelăciune în contracte, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri, complicitate la înșelăciune în contracte cu consecințe deosebite de grave și spălare de bani.

Mihaela Hristea, complicea lui Iacob, este acuzată de constituire de grup infracțional organizat, fals și complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit referatului DIICOT, „grupul infracțional condus de Daniel Iacob a acționat în perioada 2007-2008, scopul fiind contractarea de credite bancare folosind documente false, care atestau calități și venituri nereale. În structura grupului, liderii aveau rolul de a identifica și dirija persoanele care trebuiau să contracteze credite. Totodată, puneau la dispoziția celor manipulați documentele false care urmau a fi folosite la BCR Vaslui – Agenția Podul Înalt, precum și mijloace de transport de la domiciliu până la unitatea bancară, înainte și după acordarea creditelor, ei fiind de fapt cei care își însușeau cea mai mare parte a banilor primiți din împrumuturi”.

Cum s-a pornit suveica

Potrivit anchetatorilor DIICOT, în perioada 2007-2008, mai multe persoane au solicitat de la o unitate din Vaslui a BCR credite în lei și valută care nu au mai fost restituite integral, fiind folosite folosite 26 de adeverințe de venit și contracte de muncă parafate de Daniel Cristian Iacob, administrator al unei firme deschise pe numele soției și mamei acestuia. Practic, Iacob și complicea sa Mihaela Hristea, se ocupau de găsirea de persoane dispuse să ia credite bancare, promițându-le că vor achita ratele, iar banii fiind folosiți de cei doi în interes personal.

O parte din cei inculpați acum în acest dosar care au luat credite erau angajați fictiv la firma lui Iacob, alții erau subordonați acestuia la Casa Corpului Didactic, printre aceștia inclusiv femeia de servici a unității, care a luat la rugămintea șefului ei un credit în valoare de 14.500 euro. De toate formalitățile s-a îngrijit Iacob, care a păstrat cea mai mare parte din bani, care ulterior nu a mai achitat toate ratele la bancă. Dealtfel, Mihaela Hristea și Daniel Cristian Iacob făcuseră o adevărată „suveică”, achitând ratele din creditele făcute de alte persoane pe care le convingeau să-i „ajute”.

Cel mai mic împrumut obținut de Iacob a fost de 59.000 lei, iar cel mai mare, de 74.500 de lei, unitatea bancară fiind prejudiciată cu peste 1.393.000 de lei. Aflând că au intrat în vizorul procurorilor DIICOT Daniel Cristian Iacob și Mihaela Hristea au fugit din țară, în prezent fiind în Scoția, unde trăiesc din banii fraierilor pe care i-au păcălit și care acum, pe lângă faptul că trebuie să plătească ratele la bancă, sunt și inculpați în același dosar cu cei doi, pentru înșelăciune și constituire ori aderare la grup infracțional organizat.

Următorul termen de judecată va fi pe data de 25 martie.

de Marian MOCANU Daniel Cristian Iacob, fost secretar la Casa Corpului Didactic Vaslui, folosindu-se de intermediari și adeverințe false, a convins mai multe persoane să contracteze în folosul său 15 credite la Banca Comercială Română, Acum, împreună cu complicea sa, Mihaela Hristea și cu credulii care au semnat pentru credite, este judecat pentru înșelăciune, pentru o pagubă adusă băncii de aproape 1,4 milioane lei. După ce în toamnă, trei dintre inculpați au ales calea recunoașterii faptelor în fața judecătorilor, primind sentințe de câte un an și jumătate cu suspendare, ieri, un al patrulea, Alexandru Andrei Moruz, a mers pe aceeași…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile