Home » Justitie » Procesul proxeneților internaționali, departe de final

Procesul proxeneților internaționali, departe de final

de Marian MOCANU

A trecut un an de când s-au cerut relații de la autoritățile italiene cu privire la cei doi proxeneți români, Florin Adrian Frăsinescu și Mihaela Monica Alexa, arestați în 2013 în provincia Siena, însă acestea întârzie să vină. În consecință, procesul aflat pe rolul Tribunalului Vaslui a suferit o nouă amânare, de trei luni, în speranța că, până atunci, va sosi rechizitoriul procurorilor italieni și relații cu privire la stadiul procesului de acolo.

Cu ocazia unei razii a polițiștilor și carabinierilor din provincia Siena, Italia, a dus la anihilarea unei rețele de prostituție, în care erau implicate românce forțate să practice această meserie, fiind arestate mai multe persoane de naționalitate română și un italian, proprietarul stabilimentului. Aceștia au fost puși sub acuzare de autoritățile italiene sub infracțiunile de trafic de persoane, sclavie și complicitate în exploatarea prostituției în formă agravată.

Printre acuzați se află și un vasluian, Florin Adrian Frăsinescu, 37 ani, care, împreună cu complicea sa, o bistrițeancă în vârstă de 27 ani, Mihaela Monica Alexa, recrutau tinere cărora le promiteau locuri de muncă ca bone sau menajere în Italia. Odată ajunse acolo femeilor li se confiscau telefoanele mobile și actele și erau obligate prin bătăi și amenințări să se prostitueze, fiind sechestrate în locuința unui italian din localitatea Colonna del Grillo, din regiunea Siena.

În urma investigatiilor de instituțiile italiene efectuate ca parte a activităților de combatere a prostitutiei a avut loc operațiunea “Coloana”, de la numele locului în care au fost descoperite tinerele ce practicau prostituția, în apropierea municipiului Castelnuovo Berardenga.

Ulterior, Florin Adrian Frăsinescu și Mihaela Monica Alexa au fost trimisi în judecată de procurorii români sub acuzația de trafic de persoane și lipsire de libertate, printre cele patru victime ale acestora fiind și două surori, care doreau să se angajeze în Italia ca menajere la un hotel.

Dat fiind faptul că cei doi sunt judecați și în Italia, pentru aceleași fapte, Florin Adrian Frăsinescu fiind deținut în prezent la închisoarea din Arrezo, iar femeia la închisoarea de la Sollicciano în Florența, dosarul de pe masa judecătorilor vasluieni trenează, pentru că nici după un an de la prima cerere făcută autorităților italiene de a remite relații despre cei doi nu s-a primit nici un răspuns.

Judecătorii au cerut chiar și înființarea unei comisii rogatorii în Italia, pentru a li se putea lua declarații celor doi inculpați, cerere la care nu s-a primit un răspuns, la fel cum nu s-a primit răspuns la solicitarea de a le parveni rechizitoriul procurorilor italieni pentru a se vedea toate probele și declarațiile la dosar. Din această cauză, judecătorii au acordat o nouă amânare o nouă amânare, de încă trei luni, până pe data de 3 iunie, când se speră că vor sosi relațiile solicitate de la autoritățile italiene.

de Marian MOCANU A trecut un an de când s-au cerut relații de la autoritățile italiene cu privire la cei doi proxeneți români, Florin Adrian Frăsinescu și Mihaela Monica Alexa, arestați în 2013 în provincia Siena, însă acestea întârzie să vină. În consecință, procesul aflat pe rolul Tribunalului Vaslui a suferit o nouă amânare, de trei luni, în speranța că, până atunci, va sosi rechizitoriul procurorilor italieni și relații cu privire la stadiul procesului de acolo. Cu ocazia unei razii a polițiștilor și carabinierilor din provincia Siena, Italia, a dus la anihilarea unei rețele de prostituție, în care erau implicate…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile