Home » National » Românii care nu-și pot plăti ratele ar putea scăpa de executarea silită

Românii care nu-și pot plăti ratele ar putea scăpa de executarea silită

Românii care și-au cumpărat o locuință prin programul Prima Casă, dar nu-și mai pot plăti ratele, ar putea scăpa de executarea silită.

Potrivit unei ordonanțe de urgență, creditul și locuința ar putea fi transferate unei alte persoane. Problema este, spun economiștii, că oricine ar proceda așa ar pierde aproape toții banii plătiți băncii până acum. Condițiile programului Prima Casă sunt necruțătoare cu cei care nu-și achită ratele la timp. După trei luni de neplată pot rămâne fără casă.

Erai executat silit, în comparație cu creditele luate la bănci, caz în care mai puteai negocia”, a spus Irina Chițu, broker de credite. Acum, potrivit unei ordonanțe de urgență aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, situația se schimbă. Cei care nu-și pot plăti datoriile pot transfera atât împrumutul, cât și locuința unei alte persoane. Clientul inițial va pierde însă tot ce a plătit.

Cine a luat un credit în valoare de 35.000 de euro, în urmă cu cinci ani, a plătit până acum aproximativ 10.000 de euro. Trei sferturi din această sumă reprezintă însă doar dobândă. Clientul mai are de dat băncii peste 31.000 de euro, un preț aproape egal cu valoarea actuală a locuinței.

Ies în pierdere și aduc bani de acasă, chiar dacă la început am achitat mai mult dobânda”, a spus Irina Chițu, broker de credite. 

Până acum, mai puțin de 1% dintre cei care nu își mai pot achita ratele au luat împrumutul prin programul Prima Casă.

„Vânzarea unei locuințe prin programul Prima Casă era o situație întâlnită și mai ales din cauza problemei locative, fie un spațiu mai mare sau mai adecvat pentru un copil”, a spus Ionuț Stanimir, directorul de comunicare al unei bănci comerciale.

Din 2009 și până acum au fost acordate peste 130.000 de credite prin programul Prima Casă.

Sursa: incont.ro

Românii care și-au cumpărat o locuință prin programul Prima Casă, dar nu-și mai pot plăti ratele, ar putea scăpa de executarea silită. Potrivit unei ordonanțe de urgență, creditul și locuința ar putea fi transferate unei alte persoane. Problema este, spun economiștii, că oricine ar proceda așa ar pierde aproape toții banii plătiți băncii până acum. Condițiile programului Prima Casă sunt necruțătoare cu cei care nu-și achită ratele la timp. După trei luni de neplată pot rămâne fără casă. „Erai executat silit, în comparație cu creditele luate la bănci, caz în care mai puteai negocia”, a spus Irina Chițu, broker de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: