Home » Social » La cheremul haitelor!

La cheremul haitelor!

de Răzvan CĂLIN

Medicii veterinari bârladeni trag un semnal de alarmă față de problema câinilor comunitari. Din cauza blocajului legislativ, autoritățile locale nu pot interveni deloc pentru remedierea acestei situații. Asta în timp ce haitele de maidanezi prosperă și aproape că nu există zi în care la spitalul din localitate să nu nu se inregistreze măcar un caz de cetățeni mușcați de câinii fără stăpân.

În cea mai pură tradiție românească, o instanță de judecată din București a luat o decizie care a provocat un haos și mai mare într-un domeniu extrem de sensibil și grevat de serioase controverse: gestionarea câinilor fără stăpân. Așa se face că, în momentul de față, edilii bârlădeni (la fel ca și restul localităților din țară) sunt pur și simplu legați de mâini și de picioare. Practic, nimeni nu are voie să se atingă de maidanezi! Totul a plecat de la o decizie luată în vara anului trecut de Curtea de Apel București, care a dat curs cererii Asociației Vier Pfoten și a suspendat normele de aplicare a Legii privind câinii fără stăpân (nr. 258/2013). De fapt, bătălia cea mai cruntă dintre asociațiile care apără drepturile animalelor și guvernanți este legată de eutanasierea câinilor fără stăpân, acțiune ce poate fi aplicată maidanezilor în termen de 14 zile lucrătoare din momentul capturării acestora.

maidanezi_parcOr, odată ce normele metodologice ale legii în cauză au fost suspendate, totul s-a transformat într-un haos. Dacă până acum, autoritățile mai puteau face ceva, acum se rezumă la a fi simpli spectatori. Bineînțeles, totul spre disperarea bârlădenilor, care zilnic se împiedică de haitele de maidanezi ce au împânzit orașul.

În urmă cu doi ani, Primăria Bârlad a cumpărat o rulotă pe care a transformat-o într-un laborator mobil pentru capturarea și sterilizarea câinilor fără stăpân. Așa se face că, în 2013 și 2014, edilii bârlâdeni tot au mai reușit să mai strângă din miile de maidanezi, „recolta” pe cei doi ani fiind de aproximativ 1.400 – 1.500 de astfel de patrupede. Însă, din vara anului trecut (când Curtea de Apel București i-a băgat pe toți în ceață) și până în prezent nu s-a mai putut face nimic.

Bejan_Ioan„Ne-au legat de mâini și de picioare și pur și simplu nu am mai putut să ne atingem de vreun maidanez, decât în cazuri excepționale. Adică daca ne sesiza cineva că ar fi pe la vreo școală niște maidanezi, atunci puteam interveni. Dar, intervenția se limitează doar la a captura câinii respectivi și depunerea lor în padocurile primăriei. Nu tu sterilizare sau eutanasiere în cazul în care trec cele 14 zile prevăzute de lege și nimeni nu-i revendică sau adoptă. Este o tâmpenie ce se întâmplă! Dăm legi așa, ca să nu spunem că n-avem legi. Trist este că, în loc să se facă ordine odată pentru totdeauna, legile astea generează și mai multe probleme. Avem nu mai puțin de trei adrese venite din partea unor instituții ale statului român – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, Colegiul Medicilor Veterinari din România și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  Vaslui – în care ni se atrage atenția că nu avem voie să ne atingem de maidanezi. Și orașul s-a umplut de câini comunitari! Este strigător la cer ceea ce se întâmplă. Probabil că e nevoie să mai moară un copil mâncat de maidanezi ca să se mai miște ceva!”, ne-a declarat medicul veterinar Ioan Bejan, care este implicat direct în gestionarea câinilor fără stăpân.

În vara anului trecut, s-a estimat că pe străzile orașului ar cutreiera slobozi peste 1.500 de câini comunitari. Actualmente, însă, numărul maidanezilor este mult mai mare, pentru că de atunci și până în prezent nu prea s-au mai făcut capturări. De asemenea, trebuie luată în calcul și rata ridicată de reproducere pe care o au aceste patrupede.

Implicațiile acestui fenomen nu se opresc aici. Este arhicunoscut faptul că la Bârlad aproape că nu există zi lăsată de la Dumnezeu în care spitalul din localitatea sa nu înregistreze măcar o persoană (fie adult sau copil) mușcată de câini. În aceste condiții, cheltuielile spitalului cu administrarea tratamentului antirabic se ridică la și la 80.000 de lei într-un an.

Actualmente, padocurile Primăriei Bârlad adăpostesc circa 160 de maidanezi (capacitatea maximă fiind de 170 de bucăți). Iar pentru întreținerea și hrana acestora, se scurg din bugetul local circa 3.000 de lei lunar. Altfel spus, câinii comunitari „mușcă” anual zeci de mii de lei din bugetul spitalului și din bugetul local. Și totul se întâmplă pentru că statul român nu e în stare să promoveze o legislație clară în acest domeniu, lăsând loc la tot felul de interpretări și creînd mai degrabă haos, decât să pună ordine.

de Răzvan CĂLIN Medicii veterinari bârladeni trag un semnal de alarmă față de problema câinilor comunitari. Din cauza blocajului legislativ, autoritățile locale nu pot interveni deloc pentru remedierea acestei situații. Asta în timp ce haitele de maidanezi prosperă și aproape că nu există zi în care la spitalul din localitate să nu nu se inregistreze măcar un caz de cetățeni mușcați de câinii fără stăpân. În cea mai pură tradiție românească, o instanță de judecată din București a luat o decizie care a provocat un haos și mai mare într-un domeniu extrem de sensibil și grevat de serioase controverse: gestionarea…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Razvan Calin

2 comments

  1. cainii vagabonzi trebuie fugariti cu pietre trebuies cfugariti si terorizati de oamni! Sau omorati!!!

%d blogeri au apreciat: