Home » Justitie » Bunicii criminali

Bunicii criminali

Marian MOCANU

Cazurile în care vasluieni ajunși la vârste respectabile comit fapte abominabile asupra partenerilor de viață sunt tot mai dese. Pe rolul instanțelor vasluiene sunt mai multe astfel de dosare, în care bătrâni în vârstă de peste 60 ani sunt trimiși în judecată pentru omor sau tentativă de omor, după ce și-au lovit soțiile. Motivul unei crime necugetate poate varia de la gelozie, până la un simplu păhărel băut peste limită.

Mihai Racoviță, din suburbia Moara Greci, și-a omorât soția, cu care trăia de 40 de ani și cu care crescuse doi copii, ambii absolvenți de instituții de învățământ superior. Pe 30 august 2014, bătrânul în vârstă de 64 de ani și-a lovit soția, după ce, pe fondul consumului de alcool, avuseseră o ceartă din cauza unor datorii acumulate la magazinul din sat. Speriată, femeia s-a refugiat într-o magazie, unde și-a dat ultima suflare, la necropsie fiind descoperite mai multe leziuni, inclusiv ruptură de splină, datorate bătăii.

Fost șofer, pensionat medical și cu o imagine bună în comunitate, fiind cunoscut ca un om gospodar, Racoviță a ajuns să fie marginalizat nu doar de vecinii oripilați de fapta sa, ci și de proprii copii, care, de la moartea mamei lor, nu au mai vrut să aibă de-a face cu el.

Bătrânul și-a recunoscut fapta, atât în fața anchetatorilor, dar și a judecătorilor, mergând pe calea procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției, ceea ce i-ar aduce o reducere a pedepsei cu o treime. Sentința se va da săptămâna viitoare, atât procurorii, cât și apărătorii bătrânului solicitând instanței condamnarea la o pedeapsă cu suspendarea executării și condamnarea acestuia la efecuarea de muncă în folosul comunității.

Și-a omorât soția din gelozie

Simion Postolache, în vârstă de 63 de ani, din comuna Perieni, și-a ucis, în noimebrie 2013, soția, sugrumând-o cu cureua de la pantaloni, după care a plecat pe jos cale de câțiva kilometri până la Poliția Bârlad, unde a anunțat crima și s-a predat.

Crima s-a petrecut în locuința celor doi soți, în urma unui scandal izbucnit între aceștia pe fondul geloziei bărbatului. După ce a lovit-o de mai multe ori, bătrânul și-a scos cureaua de la pantaloni și, după ce a înfășurat-o în jurul gâtului soției, a strâns-o până când și-a dat ultima suflare, susțin anchetatorii.

Arestat preventiv sub acuzația de omor calificat, Simion Postolache a fost internat ulterior, din dispoziția instanței de judecată, la Spitalul de Psihiatrie din Pădureni, comuna Grajduri, județul Iași, deoarece avea momente în care, deși aflat în arestul poliției, devenea violent.

Soția ucigașă

Maria Teiu în vârstă de 65 de ani, , din Cozmești, a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru omor calificat după ce, în decembrie 2013, și-a înjunghiat mortal soțul, cu doi ani mai tânăr. Totul s-a petrecut după o ceartă între cei doi soți când, sătulă de jignirile pe care i le aducea bărbatul, Maria Teiu a pus mâna pe un cuțit de bucătărie și l-a înjunghiat în piept. Bărbatul a mai avut puterea să iasă în curte și să alerteze vecinii, după care s-a prăbușit într-o baltă de sânge, ambulanțierii sosiți la fața locului constatând decesul victimei.

„De trei luni de zile, de când s-a făcut vinul, era beat mereu și mă făcea în toate felurile. Nu am mai suportat. Am dat cu cuțitul în el, în piept. Îmi pare rău, dar ce pot să mai fac!”, le-a spus femeia, anchetatorilor.

În luna octombrie a anului trecut, judecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința: șapte ani de închisoare pentru femeia în vârstă de 63 de ani, care-și va petrece ultimii ani ai vieții după gratii pentru o faptă pe care însă, nu a arătat că o regretă.

Bătaie soră cu moartea

Chiar și la 75 de ani, Ioan Lupu a avut puterea să-și bată până la inconștiență soția cu doar câțiva ani mai tânără decât el, în ciuda faptului că, cel puțin din punct de vedere a stării de sănătate și a aspectului fizic, femeia îl putea domina.

Totul s-a întâmplat în luna octombrie a anului 2013, când o ceartă domestică a degenerat, iar bărbatul, încălzit și de câteva pahare de băutură consumate anterior, și-a luat „baba” la bătaie, lovind-o cu pumnii și picioarele. Speriat că femeia, aflată în stare de inconștiență datorită loviturilor administrate, nu mai reacționa, Ioan Lupu a alertat vecinii care, la rându-le, au chemat poliția și salvarea. Transportată la spital, femeia a avut nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale, medicii considerând că viața i-a fost pusă în pericol. Drept urmare, bătrânul a fost acuzat de tentativă de omor, fiind judecat în stare de libertate.

Culmea este că, ulterior, soția l-a iertat pentru faptul că era cât pe aici să fie omorâtă în bătaie, în continuare ea fiind cea care-l îngrijește pe bătrânul care, chiar și în sala de judecată, era protejat și ajutat să se deplaseze de ea. Datorită vârstei și a faptului că a mers pe calea procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției în fața judecătorilor, Ioan Lupu ar putea scăpa cu o pedeapsă cu suspendare, decizia în acest dosar urmând a fi anunțată săptămâna viitoare, pe data de 18 martie.

Marian MOCANU Cazurile în care vasluieni ajunși la vârste respectabile comit fapte abominabile asupra partenerilor de viață sunt tot mai dese. Pe rolul instanțelor vasluiene sunt mai multe astfel de dosare, în care bătrâni în vârstă de peste 60 ani sunt trimiși în judecată pentru omor sau tentativă de omor, după ce și-au lovit soțiile. Motivul unei crime necugetate poate varia de la gelozie, până la un simplu păhărel băut peste limită. Mihai Racoviță, din suburbia Moara Greci, și-a omorât soția, cu care trăia de 40 de ani și cu care crescuse doi copii, ambii absolvenți de instituții de învățământ…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: