Home » Justitie » Bulibașa de Bârlad, ”vizitat” de mascați!

Bulibașa de Bârlad, ”vizitat” de mascați!

de Răzvan CĂLIN Ieri dimineața, echipaje de polițiști, jandarmi și mascați au descins în palatul bulibașei Bârladului - Brătianu Radian, cunoscut și sub numele de Ionică Țiganu - în cadrul unei acțiuni concertate de DIICOT Vaslui. Acțiunea procurorilor DIICOT a vizat destructurarea unui grup suspectat de infracțiuni economice, în centrul căruia s-ar afla și Brătianu Radian (alias Ionică Țiganu), cunoscut drept bulibașă a țiganilor din Bârlad. Se pare că firmele controlate de acesta ar fi făcut parte dintr-o rețea infracțională care a adus prejudicii statului roman în valoare de 8,5 milioane lei.…

Review Overview

User Rating: 2.95 ( 2 votes)

de Răzvan CĂLIN

Ieri dimineața, echipaje de polițiști, jandarmi și mascați au descins în palatul bulibașei Bârladului – Brătianu Radian, cunoscut și sub numele de Ionică Țiganu – în cadrul unei acțiuni concertate de DIICOT Vaslui.

palat_bulibasa1

Palatul bulibașei Brătianu Radian

Acțiunea procurorilor DIICOT a vizat destructurarea unui grup suspectat de infracțiuni economice, în centrul căruia s-ar afla și Brătianu Radian (alias Ionică Țiganu), cunoscut drept bulibașă a țiganilor din Bârlad. Se pare că firmele controlate de acesta ar fi făcut parte dintr-o rețea infracțională care a adus prejudicii statului roman în valoare de 8,5 milioane lei. Conform datelor furnizate de DIICOT, în perioada 2012 – 2015, liderii acestei grupări au înființat mai multe societăți comerciale. Societățile figurau pe numele lor sau pe ale unor persoane cu posibilități financiare reduse, care erau convinse (contra unor sume de bani modice) să înființeze pe numele lor firme sau să le preia.
„Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracțională pentru emiterea documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacții reale, erau identificați clienții, (administratori de societăți comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe și impozite cu mult reduse decât cele reale conform tranzacțiilor desfășurate intenționau să intre în posesia facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate. Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive, și-au însușit din conturile societăților pe care le administrau, sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o achiziție nereală de bunuri, produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăților controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecții ce controlau firmele fantomă”, se arată în comunicatul emis de DIICOT.
Acțiunea a fost una de amploare dacă ne gândim că au fost angrenate efective ale Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Bacău, Galați, București, Brașov și Covasna. Acestora li s-au alăturat echipe ale Compartimentului de Operațiuni Speciale Vaslui și Serviciul de Informaîii și Protecție Internă Vaslui. Au fost efectuate nu mai puțin de 54 de percheziții domiciliare, dar și la sediile societăților comerciale vizate. La sediul Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT au fost aduse pentru audieri nu mai puțin de 35 de persoane, printre care se numără și una dintre nepoatele bulibașei de Bârlad – Mândra Brătianu, în vârstă de 23 de ani. Ea este fiica lui Bobi Brătianu, cel care în ultima periadă a preluat frâiele afacerilor de la tatăl său, bulibașa Radian Brătianu. În urma descinderilor efectuate atât la palatul bulibașei, cât și la sediile birourilor firmelor controlate de familia Brătianu (situate în spatele SC Rulmenți SA Bârlad), au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operațiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale și 27 de hard-disk-uri. Conform procurorilor DIICOT, valoare totală a prejudiciului se ridicâ la 8,5 milioane lei.

About Razvan Calin

One comment

  1. nu stiu de ce a durat atita ca sa se convinga DIICOT de hotiile lui Ionica… el se tine de furat nu din 2012 ci de cind a inceput afacerile