Home » National » De ce nu platim pretul real al gazelor

De ce nu platim pretul real al gazelor

Românii nu plătesc gazele la prețul lor real. În această piață prețurile sunt reglementate și sunt mai mici decât ar trebui să fie în mod normal.

Guvernul este conștient de faptul că populația din România este prea săracă pentru a putea suporta prețul real al gazelor. Din acest motiv, calendarul de liberalizare a prețurilor pentru gazele naturale livrate populației a fost prelungit până în anul 2021.

„Având în vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici, a efortului financiar generat de creșterea prețului final la clienții noncasnici, urmare a procesului de convergență a prețurilor producției interne la prețurile de import și de eliminare a prețurilor finale reglementate, autoritățile române au convenit cu organismele financiare internaționale un calendar de eliminare treptată a prețurilor reglementate la gaze naturale”, scrie Andrei Gerea, ministrul Energiei, într-un răspuns la o interpelare parlamentară.

Dacă pentru clienții noncasnici, adică firme și autorități, termenul de liberalizare a prețurilor la gaze, ce presupune scumpirea treptată a acestora s-a încheiat anul trecut, pentru clienții noncasnici va dura până la 1 iulie 2021.

Conform oficialului guvernamental, „având în vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici, în ceea ce priveșt prețurile gazelor naturale plătite de populație, Guvernul României a luat decizia ca, până la data de 1 iulie 2015, prețurile gazelor naturale produse în Româna și plătite de populație să nu crească”.

În aceste condiții, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, „care va ține cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale”, se mai arată în răspunsul ministrului Energiei.

Până atunci, ANRE, Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii au timp să facă studiile și analizele necesare pentru a susține noul calendar de liberalizare a prețurilor.

Sursa: money.ro

Românii nu plătesc gazele la prețul lor real. În această piață prețurile sunt reglementate și sunt mai mici decât ar trebui să fie în mod normal. Guvernul este conștient de faptul că populația din România este prea săracă pentru a putea suporta prețul real al gazelor. Din acest motiv, calendarul de liberalizare a prețurilor pentru gazele naturale livrate populației a fost prelungit până în anul 2021. „Având în vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici, a efortului financiar generat de creșterea prețului final la clienții noncasnici, urmare a procesului de convergență a prețurilor producției interne la prețurile de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile