Home » Invatamant » Două treimi dintre liceeni vor pica examenul maturității – Nepregătiți pentru bac

Două treimi dintre liceeni vor pica examenul maturității – Nepregătiți pentru bac

de Marian MOCANU

Dacă mâine s-ar susține examenul de bacalaureat, mai puțin de o treime din absolvenții de liceu vasluieni care ar alege matematica la proba obligatorie a profilului ar promova acest examen, în timp ce, la limba și literatura română sau la proba la alegere, procentul de promovare ar fi puțin peste 50. În schimb, elevii vasluieni sunt mult mai buni la istorie, 86,09% dintre cei care au ales această materie la simulare având note de promovare.

Ieri după-amiază, au fost afișate, la fiecare liceu din județ, notele obținute de elevii claselor a XI-a și a XII-a care au susținut, săptămâna trecută, probele din cadrul simulării naționale a examenului de Bacalaureat.

Față de rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat de anul trecut, la simularea de anul acesta, rezultatele sunt asemănătoare, la limba română, elevii de clasa a XII-a având o promovabilitate de 53,28% față de 52,80%, iar la proba la alegere, procentele sunt de 55,13 față de 53,92, obținute în 2014.

O mică îmbunătățire se observă în ceea ce privește proba obligatorie a profilului, unde la simularea din acest an 48,25% din elevi au obținut note peste 5, față de 42,51% la examenul de bacalaureat din vara trecută, în condițiile în care la simulare s-au prezentat cu peste 450 mai mulți elevi din anul terminal al liceului.

În ceea ce privește rezultatele obținute de elevii de clasa a XI-a care au participat pentru prima dată la o astfel de simulare, din totalul de 3.367 elevi înscriși, s-au prezentat 3.170, din care 263 au obținut note între 5 și 6, iar 642 au avut meia totală peste 6.00.

Pe materii, la limba română, procentul de promovare a fost de 42,47%, în timp ce, la proba obligatorie a profilului, procentul a fost de doar 36,74%. Astfel pentru proba obligatorie, doar 57,83% dintre elevii care au ales istoria, respectiv 683 persoane, ar fi promovat acest examen, în timp ce la matematică rezultatele au fost cu adevărat dezastruoase, doar 22,88% dintre elevii de clasa a XI-a, adică un număr de doar 495, ar fi promovat!

Elevii din an termina, total nepregătiți

Dacă la elevii claselor a XI-a, rezultatele slabe obținute sunt scuzabile, ei intrând în „febra” examenului de bacalaureat abia de anul următor și în plus, în cazul istoriei, doar materia de clasa a XII-a fiind obligatorie pentru examen, nu același lucru se poate spune despe elevii din anul terminal, care mai au mai puțin de trei luni până vor susține pe bune acest important examen de maturitate. Astfel din totalul de 3.956 elevi înscriși la susținerea probelor din cadrul simulării naționale a examenului de Bacalaureat, s-au prezentat doar 3.472, mulți dintre cei absenți, în special din mediul rural, având scuza că au lipsit la proba de vinerea trecută din cauza grevei transportatorilor de persoane.

Din totalul celor care au susținut examenele, 176 au avut note între 5 și 6 și doar 1.122 elevi ar fi promovat examenul de Bacalaureat cu medii de peste 6.

În ceea ce privește rezultatele înregistrate la nivel de județ, promovabilitatea la limba și literatura română a fost de 53,28%, la proba obligatorie a profilului au trecut acest examen 48,25%, în timp ce la proba la alegere s-au înregistrat cele mai multe note de trecere, 55,13% dintre elevii vasluieni având note peste 5.

Ca și la clasa a XI-a, materia care a pus cele mai multe probleme liceenilor a fost tot matematica, doar 835 de elevi, respectiv doar 31,79% din totalul celor care au ales această materie primind notă de trecere! Asta în timp ce, la istorie, rezultatele au fost foarte bune, 86,09% dintre cei care și-au ales această materie pentru examenul de bacalaureat, respectiv 984 liceeni, obținând note de minim 5, fiind chiar și mai multe lucrări notate cu nota maximă.

Rezultatele obținute de liceenii vasluieni la probele din cadrul simulării naționale a examenului de Bacalaureat ar trebui să-i pună pe gânduri atât pe ei, cât și pe profesorii lor, care mai au timp, trei luni, să aprofundeze materia astfel încât elevii să poată promova acest examen de maturitate foarte important pentru viitorul lor.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 – Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015   – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

29 mai 2015         – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 – 10 iunie 2015   – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10 – 12 iunie 2015 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15 – 19 iunie 2015 – Evaluarea competențelor digitale – proba D

22 – 26 iunie 2015 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie 2015       – Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

30 iunie 2015       – Limba și literatura maternă  – proba E)b) – proba scrisă

1 iulie 2015         – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă

3 iulie 2015         – Proba la alegere a profilului și specializarii – proba E)d) – proba scrisă

6 iulie 2015         – Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)

6 iulie 2015         – Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

7 – 9 iulie 2015     – Rezolvarea contestațiilor

10 iulie 2015       – Afișarea rezultatelor finale

de Marian MOCANU Dacă mâine s-ar susține examenul de bacalaureat, mai puțin de o treime din absolvenții de liceu vasluieni care ar alege matematica la proba obligatorie a profilului ar promova acest examen, în timp ce, la limba și literatura română sau la proba la alegere, procentul de promovare ar fi puțin peste 50. În schimb, elevii vasluieni sunt mult mai buni la istorie, 86,09% dintre cei care au ales această materie la simulare având note de promovare. Ieri după-amiază, au fost afișate, la fiecare liceu din județ, notele obținute de elevii claselor a XI-a și a XII-a care au…

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: