Home » National » Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost REȚINUT de procurorii DNA. Vărul lui Vanghelie și alte trei persoane, reținute în acest dosar

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost REȚINUT de procurorii DNA. Vărul lui Vanghelie și alte trei persoane, reținute în acest dosar

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reținut pentru 24 de ore, de procurorii anticorupție, fiind suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obțină contracte de două miliarde de lei cu primăria, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Mai multe percheziții au loc, joi dimineață, la sediul Primăriei Sectorului 5 și la locuința primarului Marian Vanghelie, într-un dosar instrumentat de DNA, privind atribuirea de contracte publice în mod ilegal, potrivit unor surse.

UPDATE 23:50 – Vanghelie, dus în Arestul Capitalei. Nu a făcut declarații în fața anchetatorilor

Primarul Marian Vanghelie a fost dus în Arestul Poliției Capitalei, fiind reținut pentru 24 de ore, avocatul său Cristian Ene precizând că i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, iar edilul și-a rezervat dreptul de a nu face deocamdată declarații.

Marian Vanghelie a fost scos de jandarmi din sediul DNA, unde a stat aproximativ o oră, și dus la Arestul Capitalei.

Avocatul Cristian Ene a precizat că primarului i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, iar acesta și-a rezervat dreptul de a nu da deocamdată declarații în fața anchetatorilor.

El a mai spus că procurorii nu au precizat dacă vor face sau nu propunere de arestare preventivă pentru Vanghelie.

UPDATE 23:11 – Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reținut pentru 24 de ore, de procurorii anticorupție, fiind suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obțină contracte de două miliarde de lei cu primăria, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Vanghelie urmează să fie dus în arest, procurorii urmând să stabilească ce măsură preventivă vor cere în cazul său.

În acest dosar au mai fost reținuți Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Marian Vanghelie, și alte trei persoane, potrivit surselor citate.

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, în jurul orei 22.15, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat. Întrebat de jurnaliști dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns „O să vă convingeți”, înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

UPDATE 22:40 – Vărul lui Vanghelie și alte trei persoane, reținute de procurori

Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Marian Vanghelie, și alte trei persoane au fost reținute de procurorii DNA, în dosarul în care edilul este suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obțină contracte de două miliarde de lei cu primăria.

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, în jurul orei 22.15, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat în acest dosar.

Întrebat de jurnaliști dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns „O să vă convingeți”, înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

UPDATE 22:30 – Vanghelie a fost adus la DNA

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, în jurul orei 22.15, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat într-un dosar privind favorizarea unor firme în atribuirea unor contracte de două miliarde de lei cu primăria.

Întrebat de jurnaliști dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns „O să vă convingeți”, înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

Înaintea lui au mai fost aduse și alte persoane la DNA pentru a fi audiate în acest dosar, printre care vărul primarului Mircea-Sorin Niculae și directorul Poliției Locale Sector 5, Bogdan Georgescu.

UPDATE 20:00 Vanghelie l-a ajutat pe Marin Dumitru să obțină contracte de două miliarde lei cu primăria

Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obțină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută, potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX.

UPDATE 14:27 – Marian Vanghelie, scos de mascați din locuința sa și dus la Primărie

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a fost scos cu mascații din locuința sa, joi după-amiază, după aproximativ cinci ore de percheziții, și a fost dus la sediul Primăriei, unde, de asemenea, au loc percheziții, iar de acolo ar urma să fie dus la DNA pentru audieri.

Marian Vanghelie a fost urcat în duba polițiștilor, el fiind dus la sediul Primăriei Sectorului 5, pentru ca perchezițiile să fie continuate la sediul instituției în prezența edilului.

„Este dus spre cea de-a doua locație, unde se va face o percheziție imobiliară, la sediul Primăriei Sectorului 5. Ulterior finalizării procedurii va fi însoțit la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Procurorii au venit cu un mandat și cu o autorizație de la judecător în vederea identificării anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate în cauză și folosite de către procurori în suspiciunile pe care aceștia le au cu referire la acuzațiile aduse până la acest moment”, a spus avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene.

Procurorii anticorupție au ridicat din locuința primarului Marian Vanghelie șase ceasuri, precum și documentele pentru un teren care îi aparține fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru.

Apărătorul edilului a explicat, la ieșirea din casa primarului, că nu știe motivul pentru care au fost ridicate ceasurile, însă ele sunt trecute în declarația de avere a lui Marian Vanghelie.

„Nu știu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au căutat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar în declarațiile lui de avere începând cu anul 2000, pe care le puteți găsi pe site. (…) Ceasurile sunt cumpărate de domnul primar. E vorba de cinci sau șase ceasuri”, a spus avocatul.

Cezar Bivolaru a adăugat că procurorii au ridicat și documentele legate de un teren aflat în proprietatea fostei socare a lui Marian Vanghelie.

„Sunt câteva înscrisuri, care nu au nicio legătură cu firma Calex. Sunt înscrisuri ale fostei soții a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei soții al domnului Vanghelie. (…) Documentele erau într-o mapă. S-au uitat pe acte și au văzut că privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobândită în 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred că este în afara Bucureștiului”, a mai spus avocatul lui Marian Vanghelie.

UPDATE 11:38 – Avocat: Primarul Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, la locuința căruia procurorii anticorupție fac percheziții, are calitatea de suspect, afirmă avocatul acestuia, Cezar Bivolaru, precizând că pe mandatul de aducere la DNA se menționează că acesta este suspectat de abuz în serviciu.

”Pe mandatul de aducere am observat că este suspect de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Nu sunt detalii, deci nu vă pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am văzut până acum nu rezultă prejudiciul în acest dosar”, a spus avocatul primarului Marian Vanghelie, aflat la locuința acestuia, unde au loc percheziții.

Întrebat dacă Vanghelie a perceput comisioane pentru încheierea unor contracte cu Primăria Sector 5, avocatul a spus: ”Sunt sigur că nu”.

”E posibil să plecăm de aici spre Primăria Sectorului 5 sau, dacă nu, spre DNA, în funcție de ceea ce va decide procurorul de caz”, a mai afirmat avocatul lui Marian Vanghelie.

Referitor la motivul pentru care Oana Mizil a fost adusă la DNA pentru audieri, avocatul a spus că nu știe detalii.

”Ea poate avea nicio calitate în acest dosar, în condițiile în care este deputat în Parlamentul României. Nu știu să existe o solicitare către Parlament în vederea reținerii, începerii urmăririi penale”, a adăugat avocatul Cezar Bivolaru.

UPDATE 11:10 – Oana Mizil, audiată în dosarul de corupție al primarului Marian Vanghelie

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a fost adusă, joi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru a fi audiată în dosarul în se fac percheziții la Primăria Sectorului 5 și la locuința primarului.

Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20%, pentru a atribui anumite contracte

Primarul Marian Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea și plata anumitor lucrări, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Surse apropiate anchetei au adăugat că edilul va fi dus la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2007 – 2015”, potrivit comunicatului de presă al DNA, transmis MEDIAFAX.

Conform sursei citate, joi, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în nouă locații situate în municipiul București și județul Ilfov, „din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”.

„În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, au adăugat reprezentații DNA, în comunicatul de presă.

Sursele citate au precizat că perchezițiile vizează Primăria Sectorului 5 al Capitalei și locuința edilului Marian Vanghelie, mai mulți procurori deplasându-se și la Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 5, precum și la sediul firmei Calex Business.

Procurorii fac aceste percheziții în legătură cu fapte care s-au petrecut din 2007 până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, au adăugat sursele citate.

Valoarea contractelor, spun sursele citate, se ridică la două miliarde de lei.

Procurorii au mai făcut percheziții, la începutul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câștigând alegerile din poziția de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană și Dan Șova, în urma votului Comitetului Executiv Național al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie și Geoană au anunțat înființarea unei noi formațiuni politice, Partidul Social Românesc.

Sursa: mediafax.ro

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reținut pentru 24 de ore, de procurorii anticorupție, fiind suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obțină contracte de două miliarde de lei cu primăria, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Mai multe percheziții au loc, joi dimineață, la sediul Primăriei Sectorului 5 și la locuința primarului Marian Vanghelie, într-un dosar instrumentat de DNA, privind atribuirea de contracte publice în mod ilegal, potrivit unor surse. UPDATE 23:50 - Vanghelie, dus în Arestul Capitalei. Nu a făcut declarații în fața anchetatorilor Primarul Marian Vanghelie a fost dus…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: