Home » Invatamant » Iată ce rezultate au obținut liceele din Vaslui la simulare – Topul rușinii

Iată ce rezultate au obținut liceele din Vaslui la simulare – Topul rușinii

de Marian MOCANU

Surpriza neplăcută vine din partea Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui”, unitate de învățământ unde, chiar dacă s-au obținut cele mai multe note de 10, doar 57% dintre elevi au primit note de trecere la simularea probelor pemntru examenul de bacalaureat. La instituțiile de învățământ liceal din Vetrișoaia, Fălciu, Puiești sau Vladia – Dragomirești, procentul de promovare este de sub 5%. Doar Colegiul „Roșca Codreanu”, din Bârlad și Liceul „Cuza Vodă”, din Huși și-au respectat blazonul, obținând la simularea examenului de bacalaureat un procentaj de promovare de peste 70%.

Dacă mâine s-ar ține examenul de bacalaureat, peste 60% din elevii de clasa a XII-a a liceelor din Vaslui ar pica cu brio acest test. Mai grav este faptul că, printre elevii care dovedesc lacune serioase în educație se situează și cei ai liceelor de renume din județ, în special din municipiul Vaslui, cum ar fi liceele „M. Kogălniceanu”, ori „Anghel Rugină”, acolo unde procentajul de promovabilitate este chiar sub media celui înregistrat la nivel județean.

Doar două licee de renume din județ și-au respectat „blazonul”. Este vorba de Colegiul „Roșca Codreanu”, din Bârlad, unde procentul de promovabilitate a fost de 83,5% și Colegiul „Cuza Vodă”, din Huși, acolo unde 73,9% din elevi au obținut notă de trecere. Chiar dacă la cele două unități de învățământ rezultatele au fost mult peste media înregistrată la nivel județean, conducerile celor două licee nu sunt mulțumite, dat fiind faptul c-au fost obținute doar 17 medii între 9 și 10, în cazul Colegiului „Gheorghe Roșca Codreanu”, din Bârlad, în timp ce la „Cuza Vodă” au fost 23.

lmk kogalniceanuMarea dezamăgire la aceste simulări a examenului de bacalaureat o reprezintă notele obținute de elevii liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu”, din Vaslui, prin prisma faptului că doar 57,76% dintre elevii care au susținut probele din cadrul acestei simulări naționale au obținut note de trecere. Faptul că la această unitate de învățământ au fost obținute cele mai multe note de zece, lucrările a 14 dintre elevi fiind notate cu nota maximă, cu cinci mai multe decât la  Colegiul „Roșca Codreanu”, din Bârlad, mai îndulcește puțin amarul!

O altă unitate de învîțământ liceal din Bârlad, Liceul Pedagocic „Mihai Eminescu”, a avut rezultate mulțumitoare, procentul de promovare fiind de 41,19%.

În ceea ce privește rezultatele obținute de elevii claselor a XI-a care au susținut probele din cadrul simulării examenului de bacalaureat, ierarhia este cu totul alta: pe primul loc, cu 56,8% promovabilitate se situează LMK Vaslui, urmat, cu 52,5%, de Colegiul „Roșca Codreanu” din Bârlad și cu 44,5% de colegiul „Cuza Vodă” Huși.

Rezultate sub așteptări la simularea Bac-ului

rezultate simulareDacă în cazul altor unități de învățământ liceal, rezultatele obținute la simularea examenului de bacalaureat au fost mulțumitoare, în ton cu rezultatele din anii trecuți, cum este cazul liceului „Emil Racoviță”, cu o promovabilitate de 50,90%, ori a Grupului Școlar Industrial Zorleni, cu un porcent 3,59%, în cazul altor unități de învățământ cu pretenții, cum este cazul Colegiului „Anghel Rugină” din Vaslui, acolo unde 32,50% dintre elevi au luat medii de trecere, ar trebui luate măsuri.

O altă unitate de învățământ liceal din Bârlad, Liceul Pedagocic „Mihai Eminescu”, a avut rezultate mulțumitoare, procentul de promovare fiind de 41,19%. Alte două unități de învățământ liceal din municipiul Vaslui, respectiv Grupul Școlar Industrial „Ștefan Procopiu”, cel mai mare liceu din județ și Grupul Școlar „Ioan Mincu”, au avut rezultate slabe la această simulare, doar 23,9%, respectiv 9,41%.

Rezultate foarte slabe au fost obținute și de viitorii preoți, elevi ai Seminarului Teologic Huși, mai puțin de o treime, respectiv 33,10% dintre aceștia primind note peste 5 la toate materiile la simularea bacalaureatului, asta după ce, la examenul de anul trecut, procentul de promovabilitate era de aproape 100%!

La fel, la liceul „Dimitire Cantemir” din Huși, doar un sfert dintre elevii de clasa a XII-a ar fi promovat examenul de capacitate, dacă acesta ar fi fost susținut săptămâna trecută.

La Grupul Școlar „Nicolae Iorga” din Negrești, procentul de promovabilitate înregistrat la simularea examenului de bacalaureat a fost de 32,6%, un rezultat mulțumitor, dat fiind faptul că marea parte a alevilor de la acest liceu provin din mediul rural.

Cele mai rușinoase rezultate

La simularea examenului de bacalaureat din acest an, nu mai puțin de patru unități de învățământ liceale din județul Vaslui au obținut rezultate dezastruoase, mai puțin de 5% dintre elevii de clasa a XII-a obținând medii de peste 5!

La liceele agricole din Vetrișoaia și Fălciu, nici măcar un elev nu a obținut medie de trecere, în timp ce la Puiești doar doi elevi (însemnând 2,14% din total) au avut medii peste 5.

Aceeași situație se întâlnște  și la Colegiul Tehnic „Petru Rareș” din Bârlad, unde doar patru elevi au promovat cu medii peste 5 examenul de simulare, procentul înregistrat la nivelui unității de învățământ fiind de doar 3,42%.

O situație asemănătoare se întâlnește și la Murgeni, unde, chiar dacă procentul de promovabilitate depășește 5%, în „ton” cu rezultatele obținute anii trecuți.

„Rezultatele obținute de elevii vasluieni la această simulare a examenului de bacalaureat, în special a celor din anul terminal, care mai au doar trei luni până la susținerea adevăratului test, nu sunt deloc mulțumitoare. Sperăm ca elevii să conștientizeze importanța acestui test de capacitate și, în perioada rămasă, să depună eforturi pentru completarea lacunelor din educație, astfel ca, în urma examenelor din luna iunie, procentajul de promovabilitate a examenului de bacalaureat să fie simțitor mai mare. De altfel, acesta este și rostul acestor simulări, nu doar de a vedea nivelul de absorbție a cunoștiinelor din cei patru ani de liceu, ci de a obișnui elevul cu atmosfera de examen și, de ce nu, de a se pregăti mai bine în vederea susținerii unuia dintre cele mai importante teste.O misiune foarte importantă revine profesorilor care, prin prisma rezultatelor de la această simulare, vor trebui să pună în continuare accent pe pregătirea elevilor în special pe partea de materie care nu a fost bine înțeleasă sau absorbită de elevi”, a declarat Narcis Aprodu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

de Marian MOCANU Surpriza neplăcută vine din partea Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui”, unitate de învățământ unde, chiar dacă s-au obținut cele mai multe note de 10, doar 57% dintre elevi au primit note de trecere la simularea probelor pemntru examenul de bacalaureat. La instituțiile de învățământ liceal din Vetrișoaia, Fălciu, Puiești sau Vladia - Dragomirești, procentul de promovare este de sub 5%. Doar Colegiul „Roșca Codreanu”, din Bârlad și Liceul „Cuza Vodă”, din Huși și-au respectat blazonul, obținând la simularea examenului de bacalaureat un procentaj de promovare de peste 70%. Dacă mâine s-ar ține examenul de bacalaureat, peste 60%…

Review Overview

User Rating: 0.3 ( 1 votes)

About Mihai Vasile