Home » News » La Berlin se vorbeste din nou despre o posibila iesire neplanificata a Greciei din zona euro. Presedintele CE pledeaza pentru continuarea discutiilor, desi recunoaste ca nu s-au facut progrese

La Berlin se vorbeste din nou despre o posibila iesire neplanificata a Greciei din zona euro. Presedintele CE pledeaza pentru continuarea discutiilor, desi recunoaste ca nu s-au facut progrese

Germania vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, dar depinde de guvernul de la Atena sa isi onoreze angajamentele de reformare a economiei, au declarat oficiali guvernamentali germani, citati de MarketWatch. Declaratiile vin dupa ce ministrul german Wolfgang Schauble a admis ca este posibila o iesire neplanificata a Greciei din zona euro, el subliniind frustrarea in crestere a Germaniei in privinta noilor lideri eleni.

„Obiectul guvernului german, al cancelarului si al ministrului de Finante a fost de ani de zile, de la declansarea crizei, ca zona euro sa ramana intreaga, cu toti membrii sai, si sa fie stabilizata”, a declarat vineri Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel.
Seibert a adaugat ca mentinerea Greciei in zona euro ramane obiectivul politic al Germaniei. El a insistat ca rezolvarea crizei din Grecia nu este un conflict privat sau o problema bilaterala intre Berlin si Atena, ci o sarcina intre Grecia si zona euro.
Seibert a facut aceste comentarii dupa ce ministrul german Wolfgang Schauble a declarat joi seara ca este posibila o iesire neplanificata a Greciei din zona euro, el subliniind frustrarea in crestere a Germaniei in privinta noilor lideri eleni, care au facut prea putin pentru a-si asigura sprijinul zonei euro si al FMI, in pofida termenelor de plata a datoriilor din aceasta luna.
Schauble a spus ca posibilitatea de decizie revine Greciei. „Responsabilitatea, posibilitatea de a decide ce se intampla sunt numai ale Greciei, nu stim exact ce fac cei aflati la conducere in Grecia”, a spus ministrul german la postul austriac de televiziune ORF, adaugand ca nu poate fi exclusa o iesire neplanificata a Greciei din zona euro.
Premierul elen Alexis Tsiprasa declarat vineri ca exista vointa politica pentru gasirea unei solutii la diferentele de opinie dintre autoritatile din Grecia si creditarii tarii, in timp ce presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker este ingrijorat din cauza intarzierii reformelor economice.
„Nu sunt satisfacut de evolutiile din ultimele saptamani. Nu cred ca am facut progrese suficiente, dar vom incerca sa ajungem la finalizarea cu succes a problemelor pe care trebuie sa le rezolvam”, a declarat Juncker dupa discutiile avute cu Tsipras la Bruxelles, relateaza Kathimerini, potrivit Mediafax.
Juncker a adaugat ca CE vrea intotdeauna sa ofere sprijin si ca va face propuneri, dar ca nu el este cel mai important jucator in negocieri.
Cu o activitate intensa in urmatoarele saptamani pot fi eliminate diferendele, a spus Juncker, adaugand ca exclude in totalitate un esec.
„Nu doresc un esec. As vrea ca europenii sa fie impreuna. Nu este timpul sa fim divizati. Este timpul sa ne apropiem”, a aratat seful CE.
Tsipras a spus la randul sau ca vrea un compromis corect, el subliniind problemele cu care se confrunta Grecia, inclusiv somajul ridicat.
„Pentru ca suntem pro-europeni si vrem sa mergem impreuna catre un viitor comun cred ca pana la urma vom rezolva toate aceste neintelegeri si vom continua acest compromis cinstit convenit pe 20 februarie”, a afirmat Tsipras.
Premierul elen a declarat tot vineri reporterilor, dupa o intalnire cu presedintele Parlamentului European Martin Schulz, ca Grecia a inceput deja sa puna in aplicare angajamentel asumate in februarie, in Eurogroup.
Sursa: incont.ro
Germania vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, dar depinde de guvernul de la Atena sa isi onoreze angajamentele de reformare a economiei, au declarat oficiali guvernamentali germani, citati de MarketWatch. Declaratiile vin dupa ce ministrul german Wolfgang Schauble a admis ca este posibila o iesire neplanificata a Greciei din zona euro, el subliniind frustrarea in crestere a Germaniei in privinta noilor lideri eleni. "Obiectul guvernului german, al cancelarului si al ministrului de Finante a fost de ani de zile, de la declansarea crizei, ca zona euro sa ramana intreaga, cu toti membrii sai, si sa fie stabilizata", a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: