Home » Sanatate » 700 de valuieni, pe listele de așteptare la RMN

700 de valuieni, pe listele de așteptare la RMN

de Roxana NĂSTASĂ

La Vaslui, bolnavii așteaptă cu lunile pentru a face o analiză RMN. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, cei asigurați în sistemul public de sănătate care au nevoie de o astfel de investigație trebuie să se înscrie pe listele de așteptare, care, durează mai bine de patru sau cinci luni.

Peste 700 de vasluieni așteaptă de luni bune să-și facă un RMN. Din cauză că astfel de investigații sunt extrem de costisitoare, iar cei mai mulți oameni nu-și permit să plătească prețul integral, cei asigurați așteaptă și până la patru – cinci luni până să fie examinați și să vadă rezultatul. Cei aflați în situații grave, chiar dacă sunt asigurați și pot beneficia gratis de această modalitate de investigare, preferă să scoată bani din buzunar decât să aștepte cu lunile.
„Ca să aștepți în jur de patru luni jumătate pentru un RMN și să stai cu dureri, nu e normal. E strigător la cer ce se întâmplă. Eu am preferat să merg să plătesc. Nu am avut de ales”, ne-a spus Luminița, pacientă.
Listele de așteptare sunt atât de lungi din cauză că banii acordați lunar de CJAS Vaslui nu sunt de ajuns. Astfel, o parte dintre pacienți sunt trecuți pe listele de așteptare pentru luna următoare.
polak si vlada„Sunt 700 de persoane pe listele de așteptare la RMN. Unii așteaptă din noiembrie. Din pricină că nu sunt fonduri suficiente, iar un aparat RMN nu poate funcționa non-stop, sunt mulți care așteaptă. Au fost depuse reclamații referitoare la faptul că listele la imagistică sunt lungi. Am trimis până acum vreo patru adrese la Casa Națională cu privire la listele foarte mari de așteptare la sectorul paraclinic. Avem posibilitatea ca, odată cu aprobarea bugetului, să suplimentăm fondurile pentru analizele imagistice, fiindcă am observat o tendință de creștere a recomandărilor pentru efectuarea de astfel de investigații. Când am venit eu în această instituție, 20% din fondurile de la paraclinic erau pentru analizele imagistice și 80%, pentru analizele de laborator. Am aprobat în Consiliul de Administrație modificarea parității cu 30 la 70 și urmează să modificăm din nou aceste procente. Vom studia fila de buget și vom vedea ce putem face pentru redresarea situației”, a declarat Simona Polak, președintele CJAS Vaslui.
O investigație prin RMN costă până în 600 de lei. În ianuarie, 51 de persoane din județ au beneficiat de această analiză în mod gratuit, iar în februarie, 47 de persoane. Sumele alocate de CJAS Vaslui în acest sens, în ianuarie au fost de 30.265 de lei, iar în februarie de 29.756 de lei.
În județul Vaslui, există doar trei clinci care au contract cu CJAS Vaslui, unde se poate face examen CT (computer tomograf) și o singură clinică unde se poate face examen RMN.

de Roxana NĂSTASĂ La Vaslui, bolnavii așteaptă cu lunile pentru a face o analiză RMN. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, cei asigurați în sistemul public de sănătate care au nevoie de o astfel de investigație trebuie să se înscrie pe listele de așteptare, care, durează mai bine de patru sau cinci luni. Peste 700 de vasluieni așteaptă de luni bune să-și facă un RMN. Din cauză că astfel de investigații sunt extrem de costisitoare, iar cei mai mulți oameni nu-și permit să plătească prețul integral, cei asigurați așteaptă și până la patru - cinci luni…

Review Overview

User Rating: 4.75 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: