Home » Justitie » Basarabeni evadați de sub supravegherea polițiștilor vasluieni

Basarabeni evadați de sub supravegherea polițiștilor vasluieni

de Marian MOCANU

Ieri, doi bărbați din Republica Moldova, arestați la începutul lunii martie în baza unor mandate europene, au evadat din clădirea Curții de Apel Iași, unde urma să se judece extrădarea acestora. Reprezentanții IPJ Vaslui au declanșat o anchetă pentru a stabili dacă cei trei polițiști vasluieni care îi escortau pe cei doi basarabeni se fac vinovați de fuga acestora.

Doi basarabeni, care urmau să se prezinte în fața judecătorilor Curții de Apel Iași în vederea judecării unei cereri de extrădare a acestora în baza unor mandate europene de arestare, au evadat în cursul zilei de ieri. Cei doi erau încătușați în momentul evadării și erau în paza unor polițiști vasluieni, deoarece aceștia au fost prinși în timp ce încercau să iasă din România pe la Punctul de Trecere a Frontierei Albița. Ion Țîgănașu în vârstă de 29 ani, și Ion Nica, de 38 ani au reușit să fugă în timp ce erau conduși către ieșirea din instituție.

În municipiul Iași au fost instituite mai multe filtre pentru prinderea fugarilor. Ion Nica a fost identificat pe 1 martie de către polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița. El era căutat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni pe teritoriul Elveției, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași în vederea demarării procedurilor de predare către autoritățile judiciare din Elveția. În aceeași zi, tot la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, a fost prins și Ion Tîgănașu, pe numele căruia era emis un mandat european de urmărire, după ce fusese condamnat de către autoritățile portugheze la 4 ani închisoare pentru tăinuire de bunuri furate, faptă săvârșită în anul 2009.

Pe data de 3 martie, Curtea de Apel Iași a emis pe numele celor doi basarabeni mandate de arestare preventivă pentru 15 zile, ieri cei doi fiind prezentați din nou instanței ieșene, care a prelungit măsura arestării preventive cu încă 30 de zile.

După evadarea celor doi polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Iași au instituit mai multe filtre de control pe drumurile de ieșire din municipiul Iași. La activitățile de control participă și lucrători din cadrul Secției de Investigații Criminale și pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Vaslui.

„La această oră se fac cercetări de căutare pe raza municipiului Iași, la care participă și polițiști din Vaslui. La nivelul Inspectoratului de Poliție a Județului Vaslui au fost demarate verificări pentru a se stabili dacă polițiștii și-au îndeplinit sarcinile corect sarcinile de serviciu”, a declarat Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

About Mihai Vasile