Home » Social » Tot mai puțini asigurați

Tot mai puțini asigurați

 de Roxana NĂSTASĂ

A scăzut numărul asiguraților la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui. Potrivit reprezentanților instituției, tot mai puțini sunt cei care încheie contracte de asigurare pentru a putea beneficia ulterior de pensie.

În ultimii ani, evoluția acestui tip de asigurare a fost pe un trend descendent. Dacă în anul 2011 au fost încheiate 1.372 de contracte, în 2012, numărul a scăzut, fiind înregistrate 1.075, iar în 2013 – 939. La începutul acestui an, în evidențele CJP Vaslui figurau 931 de asigurați pe bază de contract de asigurare.

În prezent, contribuția lunară minimă de asigurare este de 222 lei, iar venitul minim asigurat trebuie să fie în valoare de 845 lei. Se pot asigura în sistemul public de pensii, facultativ, pe bază de contract de asigurare socială, avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat. Este important de menționat faptul că această modalitate de asigurare a fost introdusă tocmai pentru a da posibilitatea celor care nu au stagiul de cotizare necesar pentru înscrierea la o anumită categorie de pensie, potrivit Legii nr. 263/2010, să își completeze vechimea în muncă și, de asemenea, pentru a da posibilitatea persoanelor interesate să își suplimenteze venitul asigurat. Asigurarea facultativă în sistemul public oferă o serie de avantaje, în sensul că, dacă îndeplinesc condițiile cerute de lege, asigurații pot beneficia de pensii, ajutor de deces și bilete de tratament balnear.

 de Roxana NĂSTASĂ A scăzut numărul asiguraților la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui. Potrivit reprezentanților instituției, tot mai puțini sunt cei care încheie contracte de asigurare pentru a putea beneficia ulterior de pensie. În ultimii ani, evoluția acestui tip de asigurare a fost pe un trend descendent. Dacă în anul 2011 au fost încheiate 1.372 de contracte, în 2012, numărul a scăzut, fiind înregistrate 1.075, iar în 2013 - 939. La începutul acestui an, în evidențele CJP Vaslui figurau 931 de asigurați pe bază de contract de asigurare. În prezent, contribuția lunară minimă de asigurare este de 222 lei,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: