Home » Administratie » Uite cine este cetățean de onoare al Bârladului!

Uite cine este cetățean de onoare al Bârladului!

de Simona MIHĂILĂ

Ce are și ce nu are Bârladul este un subiect de analiză inepuizabil pentru oricare cetatean sfătos, cu simț civic și cu poftă de despicat firul în patru. Că sunt sau nu străzi curate, că sunt sau nu flori suficiente, că au sau nu câinii comunitari dreptul să-mpartă cu noi aerul și proprii noștri copii, că are orașul, sau nu, nevoie de cinema și spa, acestea vor fi întodeauna chestiuni dătătoare de insomnii și supuse indecisului “depinde”. Însă un lucru are Bârladul cu certitudine: cetățeni de onoare. Cel puțin unul la 1.000 de locuitori, adică peste 60 învestiți numai din ’90 încoace.

Din toți cei patru primari aleși pe care i-a avut municipiul Bârlad după Revoluție, cel mai zgârcit în atribuirea acestui titlu a fost Aurel Găvan (1992 – 1996), în timpul căruia au fost făcuți doar 4 cetățeni de onoare.
Doru Gabriel Craus (1996 – 2000) a oferit 15 diplome în mandatul său, în timp ce demisionarul Constantin Constantinescu, în cei aproape 12 ani cât a stat în fruntea urbei (2004 – 2015), a conferit această distincție tot unui număr de 15 persoane.
„Tiparnița” de diplome de cetățean de onoare a funcționat la cote maxime în cei patru ani de mandat ai ex-primarului Ioan Juverdeanu (2000 – 2004), când 26 de persoane au fost numite cetățeni de onoare ai municipiului Bârlad.
Dar poate că nu musai cantitatea e cea mai importantă, deși nici acest aspect nu este de neglijat atunci când cea mai înaltă distincție pe care o poate oferi comunitatea locală e împinsă tot mai aproape de granița dintre substanță și derizoriu.

Cetățean de onoare pe ochi frumoși

guguianu_marcel

Marcel Guguianu

Andreea_Raducan_BeYu7

Andreea Raducan

Conform Wikipedia (care nu este neapărat furnizorul cel mai exact de informații, dar care poate fi de ajutor celor care plutesc în derivă în căutarea unei enciclopedii serioase), „titlul de cetățean de onoare este unul onorific, acordat de autoritățile locale unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite adusede acestea respectivei localități”.
Lista de cetățeni de onoare ai Bârladului de după ’89 cuprinde și valori indiscutabile, ce-și merită pe deplin locul în Cartea de aur a urbei: Marcel Guguianu, Andreea Răducan, Ion Hobana, C.D. Zeletin, Cezar Ivănescu, Marcel Weinfeld, Ion Chiricuță, Constantin Parfene și alți câțiva.

Ion Hobana

Ion Hobana

botgros-biografie

Nicolae Botgros

Exista însă și nume aparținând unor persoane care s-au intersectat meteoric cu Bârladul și care s-au trezit (poate și spre propria lor mirare) cetățeni de onoare ai unei localități pe care – cine știe – abia dacă și-o mai amintesc. Unul dintre aceste nume ar putea fi, de exemplu, cel al Barbarei Hill, o stimabila doamnă din SUA care a ajuns la Bârlad pe la începutul anilor ’90, în miezul unor activități derulate de o fundație. Nici cei mai vechi funcționari din primărie nu-și amintesc prea multe despre acțiunile notabile folositoare comunității ale acestei doamne. Câțiva domni din instituție au rămas totuși cu o impresie puternică, întrucât mai pot afirma după atâta timp ca missis Hill era frumoasa și avea un accent americănesc chiar adorabil.
Pe listă se mai află și numele unor oameni indubitabil valoroși, a căror singură legătură cu Bârladul este că urbea figurează pe certificatul lor de naștele; sau a unor artiști – cum ar fi Cristian Pomohaci și chiar Nicolae Botgros – care au susținut concerte la Bârlad. Sunt mari, sunt de neegalat, sunt minunați. Dar de ce or fi considerat autoritățile locale că activitatea sau viața lor sunt „strâns legate în mod deosebit de preasfintitul_corneliuviața localității”, așa cum indică definiția consacrată a conceptului de „cetățean de onoare”, nu este foarte evident. E foarte posibil ca, la un moment dat, aceștia sa le fi facut bârlădenilor bucuria de a le cânta gratis. Ce nu fac unii pentru o cântare gratis!
În mod aproape comic, între cetățenii de onoare ai Bârladului se află și PS Corneliu Onilă, actualul episcop al Hușilor, una dintre cele mai controversate fețe bisericești din țară. Unde mai punem că el a primit această distincție când nici măcar episcop nu era, ci vicar la Episcopia Hușilor. Se prea poate ca și el să fi oficiat vreo slujba religioasa tot gratis. Asta da, minune!

Un torționar din fosta Securitate propus pentru a fi Cetățean de onoare

Se mai află pe listă numele unor profesori demni de toată lauda, pedagogi desăvârșiți, care au educat și format în mod exemplar generații întregi și pe care se află în memoria comunității la loc de cinste. Dar este oare acesta criteriu exclusiv de atribuire a titlului de cetățean de onoare? Dacă da, atunci e cu atât mai nedrept pentru toți colegii lor care se bucură de acelelași merite, dar nu și de aceeași onoare.
Galeria cetățenilor de onoare ai Bârladului a fost la un pas de a fi iremediabil compromisă în 2003, când ex-primarul Juverdeanu, luat de val, a vrut să înnobileze cu această distincție un torționar. Este vorba de Gheorghe Iancu (cunoscut în lumea literară sub numele de Geo Iancu Călinescu). Gafa pe care fostul edil-șef se pregătea să o comită a fost stopată de presa locală care, cu doar câteva zile înainte, a dezvăluit că Iancu a fost ofițer al Securității, și nu unul inofensiv. Informația fusese publicată într-o carte scrisă de un fost deținut politic, Cezar Stegaru, care descoperise numele torționarului în Arhivele Securității.
Acesta este doar un exemplu care vorbește despre superficialitatea cu care s-a înfăptuit, de multe ori, un demers în fața căruia oamenii ar trebui să se încline cu respect, fără teama că o fac în fața unei nulități morale sau sociale.

Cine ce a făcut pentru Bârlad?

Prezentăm lista celor care au devenit, mai mult sau mai puțin motivat, cetățeni de onoare ai municipiului Bârlad. Vă invităm pe dumneavoastră, cititorii, la un exercițiu de identificare. Veți regăsi nume în cazul cărora nu este nevoie de nicio prezentare, dar și unele despre care bârlădenii, chiar și cei mai informați, nu au auzit vreodată. Mai există, așa cum spuneam, și oameni demni de toată considerațiam dar care nu au avut niciodată nimic în comun cu Bârladul decât că, la un moment dat, s-au aflat în vizită în oraș. Atâtâ cât ne-a stat în putință, am oferit indicii pe scurt. Numele neînsoțite de explicații sunt ale unor oameni despre care considerăm că nu e voie să nu fi auzit de ei.

* Mandatul ex-primarului Aurel Găvan

Barbara Hill (americancă), Mihai Cimpoi (academician, critic și istoric literar, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), dr. Constantin Teodorescu, Gheorghe Platon (academician, istoric).

* Mandatul ex-primarului Craus

Roger Paulus (viceprimarul orașului Geetbets, localitate din Belgia înfrățită cu Bârladul); Marcel Guguianu; Prof. Dr. Harald Alexandrescu (astronom român); Ion Popescu (general în rezervă), Grigore Cornescu (general de brigadă în rezervă), Ion Hobana; Ilie Ilașcu (politician basarabean, fost deținut politic); V. Dragomir (prof. dr. univ.), Cristian Mircea (?), C.D. Zeletin, Cezar Ivănescu, Constantin Parfene, Traian Nicola, Andreea Răducan, Veronica Ionașcu (profesor, primul antrenor al Andreei Răducan).

* Mandatul ex-primarului Ioan Juverdeanu

interviu-cu-titi-aur-multiplu-campion-national-de-raliuriIoniță Gheorghe (general în rezervă), Costea Sandu (colonel în rezervă), Mihai Popescu (general corp armată), Mircea Chelaru (general de divizie), PS Ioachim Vasluianu – Episcopul Hușilor, Diomid Năstase (inginer), Ștefan Moldovanu (inginer), Emil Copceac (fost director Confecții), Aurel Ionescu Moțet, Vasile Țugulea (profesor), Ștefan Cucoș (profesor), Constantin (Titi) Aur, PS Corneliu Bârlădeanu (arhiereu vicar), Vasile Cârcotă (profesor), Nacu Cristian (regizor Teatrul „V.I. Popa”), Cristian Simionescu (scriitor), Nicoleta Arnăutu (muzeograf, fost director Muzeu „Vasile Pârvan”), maestrul Ion Irimescu, Radu Lazăr (inginer), Emil Bârlea (?), Eugen Bădălan (general armată), Stelian Baboi (profesor universitar), Bujor Nedelcovici (academician), Plăcințeanu Coroamă Stanca-Sorana (regizor), maestrul Corneliu Vasilescu, Valeriu Lazarov (realizator TV).

* Mandatul ex-primarului Constantin Constantinescu

Mircea-Paul Paiu (rugbyst), Neculai Postolachi (rugbyst), Ion Chiricuță, Marcel Weinfeld, Ștefan Bucevschi, Nicolae Botgros, Mihai Nicu (prof. univ. dr. ing chimist), Eugen Iftene (artist plastic), Didu Clapon (profesor, fost viceprimar al Barladului), Rene Balana și Pierre Valette (autorități Vergeze, oraș înfrățit cu Bârladul), Cristian Pomohaci (preot și cântăreț), Mircea Mamalaucă (muzeograf, director Muzeu „Vasile Pârvan)”), Lidia Dragomir (muzeograf) și Eugenia Păpușoi (muzeograf).

de Simona MIHĂILĂ Ce are și ce nu are Bârladul este un subiect de analiză inepuizabil pentru oricare cetatean sfătos, cu simț civic și cu poftă de despicat firul în patru. Că sunt sau nu străzi curate, că sunt sau nu flori suficiente, că au sau nu câinii comunitari dreptul să-mpartă cu noi aerul și proprii noștri copii, că are orașul, sau nu, nevoie de cinema și spa, acestea vor fi întodeauna chestiuni dătătoare de insomnii și supuse indecisului “depinde”. Însă un lucru are Bârladul cu certitudine: cetățeni de onoare. Cel puțin unul la 1.000 de locuitori, adică peste 60…

Review Overview

User Rating: 3.13 ( 2 votes)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: