Home » National » ANALIZĂ: Încuviințarea arestării lui Vâlcov, la vot de ziua lui. Voturi la Șova și Nicolescu, tot miercuri

ANALIZĂ: Încuviințarea arestării lui Vâlcov, la vot de ziua lui. Voturi la Șova și Nicolescu, tot miercuri

Camera și Senatul sunt așteptate să se pronunțe miercuri asupra cererilor de încuviințare a reținerii și arestării preventive pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu și senatorii PSD Dan Șova și Darius Vâlcov, votul urmând să fie dat, în cazul fostului ministru de Finanțe, chiar de ziua sa de naștere.

Darius Vâlcov se va prezenta în fața senatorilor pentru a-și susține punctul de vedere în ziua în care împlinește 38 de ani.

Direcția Națională Anticorupție a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Comisia juridică a Senatului nu a putut da, marți, un vot în favoarea sau împotriva cererii DNA de reținere și arestare preventivă a lui Darius Vâlcov, înregistrându-se egalitate, respectiv cinci voturi „pentru” și cinci „împotrivă”, precum și o abținere.

Darius Vâlcov a spus, după participarea la ședință, că a dat o declarație în fața comisiei și că își va susține nevinovăția în plen.

Tot marți, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, acesta fiind suspectat că a folosit informații obținute când a fost primar, senator și ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuși.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obținut, astfel, mai multe bunuri, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei. Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Această a doua cerere formulată de DNA în cazul lui Vâlcov va intra în perioada următoare în circuitul parlamentar.

Plenul Senatului va dezbate, miercuri, și cererea formulată de DNA în cazul lui Dan Șova.

Procurorul șef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanței supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii cer încuviințarea reținerii și arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari.

Comisia juridică a avizat miercurea trecută, cu șase voturi „pentru” și cinci „împotrivă”, solicitarea privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

Dan Șova a declarat, după audierea în Comisia juridică, unde și-a apărat cauza în fața colegilor juriști, că nu dorește să facă declarații și că singurul lucru pe care dorește să îl transmită este că „a spus numai adevărul în comisie și în plen va face la fel”.

Și Camera Deputaților este așteptată să se pronunțe, miercuri, asupra solicitării DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului PNL Theodor Nicolescu.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Theodor Nicolescu pentru luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Comisia juridică a Camerei a aprobat luni cererile formulate de DNA, pentru cea de reținere fiind exprimate 14 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și unul anulat, iar în cazul arestării preventive – 13 voturi „pentru” și 3 „împotrivă”.

Nicolescu nu a fost prezent la comisie și nici avocații săi, Bogdan Ciucă arătând ca acesta a comunicat că nu vine din „considerente colegiale”, având în vedere că a facut parte din Comisia juridică.

Theodor Nicolescu era vicepreședinte al Comisiei juridice, dar și-a dat demisia din comisie.

La Senat, dezbaterile asupra cererilor formulate în cazurile lui Dan Șova și Darius Vâlcov sunt programate să înceapă miercuri dimineață, la ora 10.00.

Camera Deputaților a stabilit pentru ora 15.30 dezbaterile asupra solicitării vizându-l pe Theodor Nicolescu.

Unele dintre formațiunile politice parlamentare au anunțat deja cum intenționează să voteze în privința acestor trei cereri transmise de DNA.

Vicepreședintele liberal Theodor Atanasiu a declarat că PNL va vota pentru ridicarea imunității lui Dan Șova, Darius Vâlcov și Theodor Nicolescu, parlamentarii liberali hotărând să voteze la vedere, cu arătarea bilelor și momentul votului să fie filmat.

Liderul UNPR Gabriel Oprea a spus că partidul pe care îl conduce „va da votul pentru justiția din România”.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a declarat, duminică, despre modul în care va vota PSD în cazul cererii pentru arestarea lui Dan Șova, la Senat, că s-a adoptat o rezoluție, dar că „nu pot sta cu pistolul la tâmpla fiecărui parlamentar”, iar fiecare va vota cum crede.

Dragnea a afirmat că PSD a adoptat rezoluția prin care interzice ocuparea funcțiilor politice sau demnităților publice numite de către membrii de partid aflați în diferite stadii de cercetare penală sau care sunt condamnați pentru cazuri de corupție și a precizat că formațiunea „nu se opune solicitărilor venite de la Parchete”.

„În schimb, nu putem sta cu pistolul a tâmplă, la fiecare parlamentar. Fiecare va vota cum crede, nu pot să dau eu un pronostic, acum”, a spus Dragnea.

El a ținut să menționeze că în Comisia juridică din Senat s-a dat aviz favorabil pentru arestarea lui Dan Șova, votul fiind unul strâns ( șase voturi în favoarea cererii de arestare și cinci voturi împotrivă, n.r.).

„Vom vedea, săptămâna asta. Este un moment dificil, este un moment delicat pentru PSD ca și pentru PSD”, a mai afirmat Dragnea.

El a continuat: „Ce pot să mai spun în plus, îmi pare rău și pentru Dan Șova și pentru Darius Vâlcov”.

Dintre solicitările primite în acest an, Parlamentul a respins, recent, două cereri de începere a urmăririi penale, în cazurile senatorului PNL Varujan Vosganian și deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Astfel, Senatul a respins pe 12 februarie solicitarea Parchetului General de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian cu 71 de voturi „împotrivă”, 56 de voturi „pentru”, 5 voturi fiind anulate.

Camera Deputaților a respins, pe 11 martie, cererea de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, acum două săptămâni, cererea Procurorului general de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul lui Borbely.

Președintele Klaus Iohannis, a reacționat, pe Facebook, după respingerea cererii Parchetului în cazul lui Varujan Vosganian, arătând că reînnoiește apelul adresat clasei politice de a înțelege că un Parlament tolerant cu corupția și corupții nu se va bucura niciodată de respectul cetățenilor.

„Mă așteptam ca Senatul să încuviințeze cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât și în recentul discurs ținut în plenul Parlamentului”, a transmis atunci președintele Klaus Iohannis, în timp ce se afla la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European.

Ulterior, după votul din Camera Deputaților, în cazul lui Laszlo Borbely, președintele Klaus Iohannis a reacționat, din nou, pe Facebook.

„Traficul de influență, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală și alte forme de corupție de care se pot face vinovați demnitarii nu compromit numai persoanele în cauză, ci și clasa politică în general și credibilitatea instituțiilor statului în ochii cetățenilor. Am asistat recent la sfidarea justiției în Parlament în cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului întârzie să-și prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influență”, spunea șeful statului în postarea de pe pagina de socializare. Klaus Iohannis a transmis și un mesaj: „Nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dublă responsabilitate, să-și respecte alegătorii și să întărească, prin cinste și corectitudine, instituțiile statului”.

Sursa: mediafax.ro

Camera și Senatul sunt așteptate să se pronunțe miercuri asupra cererilor de încuviințare a reținerii și arestării preventive pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu și senatorii PSD Dan Șova și Darius Vâlcov, votul urmând să fie dat, în cazul fostului ministru de Finanțe, chiar de ziua sa de naștere. Darius Vâlcov se va prezenta în fața senatorilor pentru a-și susține punctul de vedere în ziua în care împlinește 38 de ani. Direcția Națională Anticorupție a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: