Home » Social » Ziua Porților deschise la IPJ Vaslui

Ziua Porților deschise la IPJ Vaslui

de Roxana NĂSTASĂ

Ieri, la orele 12, în parcarea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, polițiștii s-au întâlnit cu ocazia Zilei Poliției Române cu liceenii, pentru a le face cunoștință cu câteva din activitățile pe care le desfășoară.

La eveniment au fost prezentate trei autospeciale pe care, cei aproximartiv 100 de elevi prezenți le-au putut analiza. Totodată, polițiștii criminaliști le-au explicat tinerilor modul în care laboratorul mobil îndeplinește multiple funcții, permite descoperirea și ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme și le-au arătat trusele specializate și echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor categoriilor de urme din câmpul infracțional. De asemena, elevii au putut studia o autospecială de la Arme și Explozivi.
Agentul șef principal de poliție Eugen Mihăilă și câinele polițist Raf au răspuns și ei prezent la această întâlnire, totul spre bucuria celor prezenți. Cei doi au realizat demonstrații de patrulare, de prindere și imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere. Ca și câine de urmărire, Raf este folosit la identificarea unei persoane dintr-un grup, prin metoda alegerii după mirosul obiectelor abandonate sau pierdute sau la alegerea unui obiect cu miros omenesc dintre alte obiecte asemănătoare. De asemenea, câinele participă, de exemplu, la patrulări, arestări de persoane periculoase, escortări de infractori, percheziții domiciliare etc. La finalul reprezentației, elevii și cei prezenți l-au aplaudat și s-au fotografiat cu el.

Tot cu ocazia Zilei Poliției Române, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui a organizat concursul „Știu să fiu în siguranță”, cu scopul promovării și dezvoltării de comportamente responsabile în rândul adolescenților. Concursul s-a desfășurat pe echipe, fiecare liceu din municipiul Vaslui fiind reprezentat la concurs. S-a urmărit cunoașterea aspectelor elementare legate de răspunderea penală și contravențională a minorilor, identificarea modalităților optime de a acționa în anumite situații problematice care pot pune în pericol siguranța adolescenților sau a grupului de prieteni din care fac parte, cum ar fi consumul de droguri sau traficul de ființe umane, siguranța rutieră și istoria Poliției Române.
Premiile vor fi oferite câștigătorilor astăzi, de Corpul Național al Polițiștilor și Asociația Internațională a Polițiștilor – Regiunea 1 Vaslui. Premierea va avea loc în cadrul ședinței festive organizate de Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, cu ocazia Zilei Poliției Române.

Ziua Poliției Române, marcată și la Bârlad

Și la Bârlad s-a marcat Ziua Poliției Române. La sediul Poliției municipiul Bârlad, elevilor Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” li s-au prezentat aspecte legate de semnificația zilei de 25 martie, de organizarea Poliției Române, drepturile, obligațiile și atribuțiile polițiștilor.
Tinerii au cunoscut modalitățile de intervenție și mijloacele cu care acționează în cazul producerii unor evenimente aflate în competența de investigare a polițiștilor.
Totodată, elevii au vizitat laboratorul criminalistic și au putut observa îndeaproape instrumentele folosite pentru prelevarea de probe, primind explicații despre cercetarea la fața locului, tipuri de urme și cum sunt lăsate acestea. În curtea unității s-au aflat autospecialele poliției rutiere și poliției de ordine publică, iar elevii au primit atât informații, cât și sfaturi pentru circulație în siguranță. Polițist-conductor și câine de urmărire Tano au realizat demonstrații de patrulare, de prindere și imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere.
La sediul Poliției municipiului Bârlad a fost prezentat și un film despre serviciul pentru acțiuni speciale, unde, pe lângă studierea echipamentului și a dotării, elevii au aflat despre rolul acestei structuri și cazurile în care intervin.

de Roxana NĂSTASĂ Ieri, la orele 12, în parcarea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, polițiștii s-au întâlnit cu ocazia Zilei Poliției Române cu liceenii, pentru a le face cunoștință cu câteva din activitățile pe care le desfășoară. La eveniment au fost prezentate trei autospeciale pe care, cei aproximartiv 100 de elevi prezenți le-au putut analiza. Totodată, polițiștii criminaliști le-au explicat tinerilor modul în care laboratorul mobil îndeplinește multiple funcții, permite descoperirea și ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme și le-au arătat trusele specializate și echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor categoriilor de urme din câmpul infracțional. De asemena, elevii…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: