Home » National » Proteste în Capitală și în mai multe orașe din țară față de votul pentru Șova

Proteste în Capitală și în mai multe orașe din țară față de votul pentru Șova

Aproximativ o sută de persoane s-au adunat din nou la Universitate, vineri seară, pentru a protesta față de respingerea cererii DNA de reținere și arestare a lui Dan Șova. Câteva sute de persoane au participat, în mai multe orașe din țară, la proteste față de imunitatea parlamentarilor.

Aproximativ o sută de persoane s-au adunat din nou la Universitate, vineri seară, pentru a protesta față de respingerea solicitării DNA de reținere și arestare a lui Dan Șova.

Oamenii scandează „Vrem dreptate” și „Fără imunitate” și aproape toți au venit cu foi pe care au scris mesaje precum: „Parlamentul adăpost pentru pușcăriașii de lux”, „Parlamentul rușinii”, „Și miruiți, tot o să plătiți”, „Nu șovăim” sau „Dan ș-o va lua”.

Și miercuri seară, aproximativ 100 de persoane au protestat la Universitate față de avizul negativ dat, în aceeași zi, de senatori în cazul cererii procurorilor DNA de reținere și arestare a lui Dan Șova, precum și în cazul cererii procurorilor DIICOT de începere a urmăririi penale față de Varujan Vosganian, pe 12 februarie.

Câteva sute de persoane, la proteste față de imunitatea parlamentarilor organizate în mai multe orașe

Proteste față de imunitatea parlamentarilor și de avizul negativ dat de senatori în cazul lui Dan Șova au avut loc, vineri seară, în mai multe orașe din țară, la Cluj, Sibiu sau Iași câteva sute de persoane scandând „Parlament penal, marș la Tribunal” și „Șova nu uita, mirul nu te va salva”.

Peste 300 de oameni au participat, vineri, la Cluj-Napoca, la un miting în Piața Unirii și la un marș prin centrul orașului.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum „Jos Ponta, jos comunismul”, „Ponta nu uita, ești mai rău ca Ebola”, „Vrem integritate, nu imunitate”, „DNA rupe mafia”, „Dan Ș-o va lua”, „Parlament penal, marș la Tribunal”, „Chiar și miruiți, tot o s-o plătiți”, „DNA curăță politica”, „PSD egal Mafie” și „Ponta nu uita, o să mergi la DNA”.

Marșul s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Prefectura Cluj – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii, participanții scandând „Jos Ponta”, „Demisia”, „Afară, afară, cu PSD din țară” și „Jos Guvernul mafiot”.

Unul dintre protestatari a declarat că protestul a fost organizat față de imunitatea parlamentară de care profită unii aleși, „cum este senatorul Dan Șova”.

„Este o bătaie de joc ce a făcut PSD în Senat la votul care îl privea pe Șova. Iar acesta s-a ascuns pur și simplu în spatele imunității pentru a nu răspunde pentru faptele de corupție. Ar fi trebuit să arate că e un bărbat politician, și să își asume faptele, nu să demonstreze că e un politruc”, a spus acesta.

Printre participanții la miting s-au numărat și Adrian Papahagi și deputatul PNL Radu Zlati.

Protestul s-a încheiat după o oră fără incidente.

O acțiune similară a avut loc și la Sibiu, unde aproximativ 200 de persoane au protestat în centrul orașului.

Manifestanții au stat câteva zeci de minute în Piața Mare, apoi au plecat în marș pe bulevardul central din Sibiu.

Oamenii au scris pe foi de hârtie mesaje împotriva lui Dan Șova, a lui Victor Ponta, dar și împotriva Parlamentului și au scandat lozinci precum „Legi egale pentru toți, nu frăție între hoți”, „Șova nu uita, mirul nu te va salva”, ”Jos, Ponta, jos, ești un mincinos”, „Parlament de hoți, ne-ați furat pe toți”, „Jos Ponta!”, „Nu șovăim, vrem dreptate”.

De asemenea, protestatarii au cerut alegeri anticipate și demisia lui Victor Ponta.

Potrivit oficialităților din Sibiu, manifestarea nu a fost autorizată, iar participanții au fost supravegheați de câteva echipaje de jandarmi și polițiști locali.

Și la Constanța, peste 50 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii, acestea ținând în mâini foi A4 pe care scria „Ponta Ș-Ova lua/marș la DNA”, „Nu Parlamentului scut pentru hoți”, „Peștele de la cap se împute, de la coadă se curăță”, „Vrem dreptate pentru toți”, „Jos hoții”, „Jos ANAF”.

De asemenea, ei au scandat „România trezește-te”, „Jos Guvernul Ponta”, „Jos Guvernul mafiot”, „Jos Parlamentul”, „Jos imunitatea”.

Protestul a dura aproximativ o oră și s-a desfășurat fără incidente.

La Iași, aproximativ 60 de persoane au protestat în Piața Palatului din centrul orașului, acțiunea fiind organizată de către Asociația M10.

Participanții la protest au avut pancarte cu mesaje precum „Imunitatea creează pungași”, „Miruiesc parlamentari penali gratis”, „DNA, DNA curăță politica”.

De asemenea, oamenii au scandat ”PSD partid de hoți, ticăloși și mafioți”, „Nu se mai poate, vrem anticipate”, „Ponta mincinos jos, jos, jos” și „DNA să nu ne lași, vino și la noi la Iași”.

Traian Rînja, președintele Asociației M10 Iași, le-a spus celor prezenți că Parlamentul s-a transformat într-o ”peșteră de tâlhari”, el întrebând de ce parlamentarii cercetați de DNA se ascund în spatele imunității și nu se duc în justiție ca să-și dovedească nevinovăția.

Mitingul, care nu a fost autorizat, a fost supravegheat de mai mulți jandarmi.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru reținerea și arestarea senatorului PSD Dan Șova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari.

Ulterior, Dan Șova a anunțat că a luat decizia de a se autosuspenda ”din toate funcțiile deținute în cadrul PSD” și a susținut că votul din Senat îi va permite să se apere ”așa cum se cuvine”, dacă dosarul său va ajunge în instanță.

Președintele Klaus Iohannis afirma, după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Șova, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiției, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanță.

Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei și Germaniei, dar și Comisia Europenă au criticat decizia, manifestând surprindere și îngrijorare, și atrăgând atenția că România trebuie să respecte recomandările MCV și în ceea ce privește imunitatea parlamentarilor.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: