Home » National » Aleșii pregătesc o nouă lovitură în Parlament

Aleșii pregătesc o nouă lovitură în Parlament

Nouă parlamentari vor să modifice legea ANI care sancționează incompatibilitățile și conflictele de interese. Astfel, aleșii vor ca interdicția de ocupare a unei poziții publice timp de trei ani să funcționeze doar pentru funcțiile în care au fost găsiți incompatibili. De exemplu, un deputat care a fost în incompatibilitate pe vremea când era primar, ar trebui să rămână în continuare deputat și să nu mai aibă dreptul de a fi primar. Judecătorii constituționali au dat deja o hotărâre în care au stabilit că incompatibilii nu mai au acces în nicio altă funcție publică.

Cei nouă deputați care vor să-i scape pe toți aleșii de interdicția de a obține o funcție publică după un proces de incompatibilitat sunt de la PSD, UDMR și minorități. Ei spun că unui parlamentar, spre exemplu, găsit incompatibil, ar trebui să-i fie ridicată interdicția ocupării altor funcții în afară de cea de parlamentar. Și este, spun inițiatorii, doar o clarificare a sensului sintagmei „aceeași funcție” din prevederile legii ANI. Sintagma face referire la sancțiunea pentru incompatibili, fără vreo diferență între tipul funcțiilor.

„Pentru mine ca maghiar e foarte interesant că românii nu înțeleg ce sens are cuvântul aceeași. Pentru mine este clar că aceeași funcție este aceeași funcție. Adică dacă eu sunt deputat, nu poate fi vorba de o funcție de a mea de acum 24 de ani de consilier local. Cel puțin pentru mintea mea, așa cum am învățat eu limba română”, a declarat pentru Digi24 Marton Arpad, deputat UDMR.

Incorectă vede legea actuală și senatorul conservator Cristiana Anghel:

Multe, multe legi și multe articole au trecut uite așa, ridicând degetul și oamenii necitind ce scriu acolo. Nu există niciun termen. Adică o instituție precum A.N.I se poate întoarce și cu 20 de ani înapoi. Nu se poate așa ceva. Adică în Legea judecătorilor avem prescripție un an de zile și aici ajungi până la 1990. Că te găsește că ai fost, că ai făcut o chestie în ’91 să zicem, da? Și vine și spune că ești incompatibil. Păi e posibil așa ceva? Dar în momentul în care tu ai intrat în Parlament, când ți-a fost validat mandatul, deci nu mai există chestia aceea. Sunt mulți care, spre exemplu, au și uitat că au o societate, au uitat pur și simplu”, a declarat pentru Digi24 senatorul PC Cristiana Anghel.

Ambele proiecte vor intra în dezbaterea deputaților, primii sesizați cu această problemă.

Sursa: money.ro

Nouă parlamentari vor să modifice legea ANI care sancționează incompatibilitățile și conflictele de interese. Astfel, aleșii vor ca interdicția de ocupare a unei poziții publice timp de trei ani să funcționeze doar pentru funcțiile în care au fost găsiți incompatibili. De exemplu, un deputat care a fost în incompatibilitate pe vremea când era primar, ar trebui să rămână în continuare deputat și să nu mai aibă dreptul de a fi primar. Judecătorii constituționali au dat deja o hotărâre în care au stabilit că incompatibilii nu mai au acces în nicio altă funcție publică. Cei nouă deputați care vor să-i scape…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: