Home » Technology » Picăturile care-i fac pe oameni să vadă noaptea. O soluție lichidă i-a permis unui cercetător să vadă clar în întuneric total

Picăturile care-i fac pe oameni să vadă noaptea. O soluție lichidă i-a permis unui cercetător să vadă clar în întuneric total

de Dan Dobrovolschi

O echipă de cercetători susține susține că a descoperit o metodă de a permite oamenilor să vadă foarte bine în întuneric. Savanții i-au indus unui voluntar abilitatea de a vedea la o distanță de peste 50 de metri, în întuneric total, pentru „mai multe ore”.

După ce i-au injectat în ochi o soluție, voluntarul a putut să distingă oameni alergând printre copaci, în condiții de întuneric, pe întreaga durată a experimentului, în timp ce alți voluntari, care primiseră doar picături au reușit aceeași performanță în doar o treime dintre cazuri, informează dailymail.co.uk.

Experimentul a fost efectuat de un grup de așa-numiți „biohackeri” din California, intitulat Science for the Masses.

Cercetătorii au folosit o soluție a unei substanțe numite Chlorin e6 (Ce6), care se găsește în organismul unor specii de pești care trăiesc la mare adâncime și care are proprietăți de amplificare a luminii, dar este utilizată și în cercetarea pentru tratamente împotriva cancerului.

După ce au combinat Ce6 cu insulină și o soluție salină, echipa de savanți a obținut o soluție care poate crește acuitatea vizuală în condiții de lumină foarte slabă.

„Riscul ca substanțele toxice să fie absorbite prin piele fac din această soluție un lucru ce trebuie manipulat cu multă grijă”, au avertizat biohackerii în articolul lor.

Astfel, nu este deloc recomandat ca oamenii să încerce să efectueze această procedură singuri, acasă. În plus, medicii consultați de Daily Mail au avertizat că procedura nu este una medicală, nu este testată și nu are aprobare pentru a fi folosită, pentru că nu se cunosc efectele adverse și pe termen lung.

În cadrul experimentului echipei din California, lichidul a fost picurat în sacii conjuctivali ai ochilor unuia dintre cercetători, Gabriel Licina, iar de acolo soluția a ajuns la retină.

„Soluția Ce6 a fost picurată cu o micropipetă în trei doze de 50 de microlitri”, potrivit cercetătorilor.

La început, soluția a facut ca ochii lui Licina să se înnegrească, înainte de a fi absorbită în câteva secunde și ochii să revină la culoarea naturală.

„Am văzut rapid o ceață verzui-neagră, iar apoi s-a dizolvat”, a descris Micina ceea ce a vazut când a efectuat experimentul. Totuși, pentru a „reduce potențialul de expunere la lumină foarte puternică”, Gabriel Licina a primit lentile de contact negre. În decurs de o oră, vederea sa s-a îmbunătătțit în mod simțitor în condiții de lumină slabă.

Pentru a testa efectele soluției asupra vederii, Licina și alte patru persoane „de control” care nu primiseră substanța au fost duși într-o zonă întunecată.

Voluntarii au fost rugați să identifice, în întuneric, o serie de simboluri, fie în mișcare, fie stând pe loc, și să depisteze oamenii care se mișcau într-un pâlc de pădure.

„Voluntarul care primise Ce6 a recunoscut în mod constant simboluri care nu păreau să fie vizibile pentru subiecții de control”, au precizat cercetătorii.

În cadrul celui de-al doilea test, voluntarul Ce6 a identificat în mod corect toate semnele din depărtare, în timp ce ceilalți subiecți au avut o rată de succes de doar 33%”.

După testare, echipa a spus că Gabriel Licina a purtat ochelari de soare în timpul somnului, iar vederea a părut să-i revină la normal dimineața.

După 20 de zile de la aplicarea soluției, nu au apărut efecte secundare detectabile, potrivit cercetătorilor. Savanții recunosc că mai este nevoie de multe teste, dar primele rezultate arată că tehnica poate furniza amplificarea luminii slabe, în înteriorul ochiului uman.

Sursa: mediafax.ro

de Dan Dobrovolschi O echipă de cercetători susține susține că a descoperit o metodă de a permite oamenilor să vadă foarte bine în întuneric. Savanții i-au indus unui voluntar abilitatea de a vedea la o distanță de peste 50 de metri, în întuneric total, pentru "mai multe ore". După ce i-au injectat în ochi o soluție, voluntarul a putut să distingă oameni alergând printre copaci, în condiții de întuneric, pe întreaga durată a experimentului, în timp ce alți voluntari, care primiseră doar picături au reușit aceeași performanță în doar o treime dintre cazuri, informează dailymail.co.uk. Experimentul a fost efectuat de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Dan Dobrovolschi

%d blogeri au apreciat: