Home » Social » Subvenții mai mici pentru crescătorii de ovine și caprine

Subvenții mai mici pentru crescătorii de ovine și caprine

de Marian MOCANU

Crescătorii de ovine și caprine vor primi subvențiile aferente cererilor depuse anul. Din păcate, acestea vor fi mai mici cu peste 20% față de subvențiile aferente anului 2013. Veștile proaste continuă: din acest an, nu se vor mai acorda subvenții crescătorilor de animale din zonele defavorizate climatic. În plus, se dorește ca subvențiile pentru pășuni să fie acordate direct crescătorilor de animale, nu asociațiilor, ca până acum, ceea ce înseamnă că zootehniștii vor fi la mâna primarilor pentru a primi pășuni și fânețe în concesiune din domeniul public.

A fost decis cuantumul subvențiilor acordate în zootehnie pe cap de animal, subvenții corespunzătoare cererilor depuse anul trecut de crescătorii de animale. La nivelul României, din totalul de 10,182 milioane capete de ovine și caprine pentru care s-au solicitat subvenții, au fost aprobate la plată doar 9.815.455 animale, ceea ce înseamnă că aceste ajutorare financiare nu vor fi acordate pentru totalul anumalelor aflate în exploatație pentru care s-au depus     cereri anul trecut. Se așteaptă Ordinul ministrului agriculturii pentru a se trece la plata acestor subvenții, lucru care se va întâmpla în perioada următoare.

subventii ovineDin păcate, veștile rele nu se opresc aici. Subvenția aferentă cererilor depuse anul trecut de crescătorii de ovine și caprine este de doar 28,83 lei/cap de animal, cu peste 10 lei mai mică decât cea acordată pentru cererile depuse în anul 2013.

„Scăderea cu 20% va afecta grav unii dintre crescătorii de oi sau capre, cu atât mai mult cu cât vine în contextul unui an 2014 secetos, în care costul nutrețului și furajelor a crescut. În plus, mulți dintre oierii vasluieni au avut de suferit și din cauza embargoului la exportul de animale vii, datorat apariției în luna august a anului trecut a bolii limbii albastre, județul Vaslui fiind una din zonele afectate de această maladie. Din acest motiv, prețul cărnii de oaie și capră a scăzut foarte mult, ceea ce a dus la alte pierderi importante pentru zootehniștii vasluieni”, a declarat Ion Agafiței, președintele asociației OvisMold a crescătorilor de ovine și caprine.

Ion Agafiței, împreună cu președinții altor asociații sau federații de profil din țară, vor merge zilele acestea la București, unde sunt așteptați la consultări de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la metodologia acordării în acest an de subvenții în zootehnie.

„Suntem chemați să negociem, printre altele, și depunerea cererilor de subvenții aferente acestui an agricol, dat fiind faptul că, din 2015, au intrat în vigoare noi norme europene. Să sperăm că noile măsuri și regulamente de acordare a subvențiilor nu vor fi în defavoarea noastră, a crescătorilor de ovine și caprine, pentru că, după ce abia am reușit creșterea efectivelor de animale la un nivel cât de cât comparabil cu anii 90, acum să ne vedem obligați să renunțăm la o parte din animale pentru a putea rezista din punct de vedere financiar”, a adăugat Ion Agafiței.

Urmează scandalul pășunilor?

Pe masa ministrului agriculturii se află un act normativ care aduce modificări la regimul acordării subvențiilor pentru pășuni și fânețe, subvenții aferente acestui an. Din câte se pare, începând din acest an se dorește ca beneficiarii acestor subvenții să fie direct crescătorii de animale, nu asociațiile de crescători, cum era până acum. Acest lucru înseamnă că fermierii vor trebui să concesioneze în mod direct de la primării pășunile și islazurile comunale, ajungând practic la mâna primarilor care, în cazul în care cererile depășesc suprafața disponibilă de la nivelul comunelor, ar putea împărți în mod discriminatoriu aceste terenuri.

Declarativ, guvernanții doresc aplicarea noilor norme europene care au intrat în vigoare în acest an, precum și evitarea unor situații în care asociații de crescători de animale contituite la nivel local luau subvenții de ordinul milioanelor de lei, fără ca banii să fie investiți efectiv în pășuni.

Așa a fost cazul și în mai multe comune din județul Vaslui, cum ar fi la Codăești, unde fostul primar Mitu Rusu a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru obținerea ilegală de subvenții de la Uniunea Europeană.

„Normativele europene cer ca subvențiile să ajungă direct la beneficiari și se vrea scoaterea dintre aceștia a asociațiilor de crescători care nu au animale, ceea ce este un lucru bun. Asociațiile de crescători de animale pot concesiona pășuni și respectiv primi subvenții numai în condițiile în care membrii asociațiilor trec animalele din proprietatea lor în cea a asociației, însă acest lucru nu se va întâmpla, oamenii nu mai vor colectivizare! Acest act normativ, pe lângă părțile lui bune, are și unele rele, în sensul că se vor fărâmița suprafețele de teren care vor fi concesionate, astfel că și întreținerea pășunilor și fânețelor ar putea să aibă de suferit. Una este să îngrijești bucăți mari, de sute sau zeci de hectare și alta este să ai în concesiune suprafețe mai mici. Vorbesc aici și de investițiile pentru adăpători și alte utilități care vor trebui făcute de fiecare crescător în parte, fiecare pe bucata sa. În plus, este posibil să apară și certuri între crescători, fie din cauza faptului că nu vor fi mulțumiți de calitatea sau mărimea suprafețelor concesionate, fie din cauza încălcărilor, voluntare sau nu, a granițelor concesiunii de către vecini!”, a declarat Ion Agafiței, președintele asociației OvisMold a crescătorilor de ovine și caprine.

de Marian MOCANU Crescătorii de ovine și caprine vor primi subvențiile aferente cererilor depuse anul. Din păcate, acestea vor fi mai mici cu peste 20% față de subvențiile aferente anului 2013. Veștile proaste continuă: din acest an, nu se vor mai acorda subvenții crescătorilor de animale din zonele defavorizate climatic. În plus, se dorește ca subvențiile pentru pășuni să fie acordate direct crescătorilor de animale, nu asociațiilor, ca până acum, ceea ce înseamnă că zootehniștii vor fi la mâna primarilor pentru a primi pășuni și fânețe în concesiune din domeniul public. A fost decis cuantumul subvențiilor acordate în zootehnie pe…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: