Home » Business » Ce au ajuns sa faca firmele de frica Antifraudei

Ce au ajuns sa faca firmele de frica Antifraudei

Sute de firme din întreaga țară au fost închise în ultima lună de inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) pentru sume mari de bani care nu au putut fi justificată, dar chiar și pentru sume derizoriu. Aceste cazuri, unele dintre ele intens mediatizate, au băgat frica în oasele tuturor comercianților.

Patronii magazinelor de cartier și ai barurilor și restaurantelor sunt într-atât de speriați încât preferă să exagereze cu măsurile de precauție decât să se trezească acuzați de inspectorii de la Antifraudă că au în casa de marcat câțiva lei care nu se regăsesc pe bonurile de plată, ceea ce ar fi echivalent cu suspendarea activității.

Patronii s-au convins, astfel, în ultimele săptămâni, că personalul DGAF nu mai este la fel ca cel de la fosta Gardă Financiară și nu acceptă nici cea mai mică abatere de la lege.

Astfel, în ultimele săptămâni au putut fi observate mai multe reacții ale patronilor la condițiile impuse de Fisc pentru respectarea normelor legale.

Astfel, chiar din primele ore de la deschidere, o cofetărie din zona Obor avea pregătit un bol plin cu monede de 1 ban, pentru ca vânzătoarele să-l aibă la îndemână pentru a restitui integral restul către clienți, cum s-ar spune „până la ultimul bănuț”.

La un alt local din aceeași zonă patronii au considerat că este mai bine să fie mai prevăzători decât e cazul și au pus pe fiecare masă care își aștepta clienții acea pagină A4 care informează consumatorii că, dacă nu primesc bonul fiscal, au obligația să-l solicite și, în cazul unui refuz, pot beneficia de serviciu și de produse fără să le plătească. Legea îi obligă pe patroni să afișeze acest anunț cel puțin o dată în local, dar, iată că unii proprietari de mici afaceri preferă să facă exces de zel pentru a se asigura că toată lumea e informată și că inspectorii fiscali vor aprecia acest lucru, în caz că vor descinde pe la ei.

La un aprozar din cartierul Berceni, coada era mai mare ca de obicei, din cauză că vânzătoarea era stresată să numere cu atenție restul și să se asigure că fiecare client îl și încasează. Fraza care întârzia mersul lucrurilor era „Doamnă, vă rog, luați-vă restul!”, ceea ce înainte nu se întâmpla cu atâta atenție chiar și pentru câteva zeci de bănuți.

De asemenea, o farmacistă de la un lanț de farmacii din București a insistat ca respectivul client să ia bonul fiscal, motivând că este urmărită de camere de luat vederi și că riscă să fie concediată de patron

Frica de Fisc i-a cuprins și pe vânzătorii stradali din Parcul Herăstrău. Un client a cumpărat un pachet de șervețele și a primit un bon de la casa de marcat pentru suma de un leu.

Ce fac firmele după ce sunt închise de DGAF

Totuși, o parte dintre comercianți au ghinionul de a fi obligați de inspectorii de la Antifraudă să pună lacătul pe ușă pentru o perioadă de o lună de zile, suspendându-și temporar activitatea. Desigur, aceasta reprezintă o lovitură puternică în micul business care, pe lângă faptul că trebuie să suporte costurile cu chiria și alte cheltuieli lunare, pierde timp de o lună și venitul pe care i-l aduceau clienții.

Iar suspendarea activității de către Fisc este considerată o rușine care nu dă bine deloc în ochii clienților. Soluția pe care o aleg unii proprietari de localuri sau magazine, după ce le este suspendată activitatea, este să pună un afiș că localul a intrat în renovare.

Sursa: money.ro

Sute de firme din întreaga țară au fost închise în ultima lună de inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) pentru sume mari de bani care nu au putut fi justificată, dar chiar și pentru sume derizoriu. Aceste cazuri, unele dintre ele intens mediatizate, au băgat frica în oasele tuturor comercianților. Patronii magazinelor de cartier și ai barurilor și restaurantelor sunt într-atât de speriați încât preferă să exagereze cu măsurile de precauție decât să se trezească acuzați de inspectorii de la Antifraudă că au în casa de marcat câțiva lei care nu se regăsesc pe bonurile de plată, ceea ce…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: