Home » Social » Două premiere, în curând la Teatrul „V. I. Popa”

Două premiere, în curând la Teatrul „V. I. Popa”

de Mihaela NICULESCU

Veste bună pentru iubitorii de teatru. În perioada 6-14 aprilie, publicul bârlădean se va bucura de două premiere teatrale. Teatrul „Victor Ion Popa” a pregătit două spectacole noi, dintre care unul pentru copii. În „Săptămâna altfel”, elevii bârlădeni și nu numai, se vor putea delecta cu un spectacol pentru copii, diferit de cele montate până acum pe scena bârlădeană.

„Teatrul nostru vine cu o propunere inedită, cu un spectacol frumos și educativ în același timp. Este un spectacol inspirat de mai multe schițe ale lui Caragiale: «CFR», «Amicii», «Situațiunea», «Diplomație», «Justiție» etc., intitulat «La Gambrinus»”, a declarat Teodora Spânu, secretar literar al Teatrului „V.I. Popa”.

Regia este semnată de Marcel Anghel, directorul teatrului, iar decorurile aparțin lui Sandu Maftei și Iulianei Maftei. De luni 6 aprilie până pe 11 aprilie, se vor juca câte 3-4 spectacole pe zi, de la ora 10.

O altă surpriză pe care o face teatrul bârlădean iubitorilor Thaliei, după premiera „La Gambrinus”, este spectacolul „Fantomele din capul meu”, după piesa cu titlul original „Dureri fantomă” a dramaturgului rus Vasili Sigarev. Vasili Sigarev este un dramaturg, scenarist și regizor de film născut pe 11 ianuarie 1977, într-o familie de mineri dintr-o localitate situată în inima Uralilor. Sigarev este cunoscut drept un autor nonconformist. În tinerețea sa rebelă, a făcut parte din bandele care livrau droguri și prostituate, pentru ca, la 25 de ani, să ajungă să fie unul dintre tinerii dramaturgi ai căror piese sunt montate la Royal Court Theatre din Londra. De atunci, textele sale au avut mare succes de scenă – la Moscova, la Berlin sau la New York. Vasili Sigarev se simte perfect ancorat în noile realități ale unei noi Rusii. Abuzurile, viața înecată în alcool, cruzimea societății instabile, debusolările generației tinere sunt subiectele care îl preocupă.

„Ca să te purifici, trebuie să treci mai întâi prin noroi și abia apoi să încerci să-l cureți. Nu sunt însă nici filosof, nici politician. Doar narator. Atât.”, spune Sigarev într-un interviu.

În creațiile mai recente, Sigarev se apleacă, așa cum mărturisește, asupra unui lucru simplu: „acel ceva pe care îl putem numi căutarea fericirii. Pentru mine, fericirea este un vis pe care încerci tot timpul să îl atingi, iar dacă ți se întâmplă, nu mai știi încotro să o iei.”

Această a doua premieră a teatrului bârlădean va fi prezentată publicului pe 14 aprilie, a treia zi de Paște, de la ora 18.30. Spectacolul este regizat de actorul Teatrului Național din Iași, Radu Ghilaș, născut în Republica Moldova, dar care a studiat teatrul în România, la Iași.

„Ineditul premierei «Fantomele din capul meu» constă în faptul că înainte de spectacolul propriu-zis, dimineață, înainte de repetiția generală, va fi organizată o conferință de presă în cadrul căreia, prin intermediul reprezentanților mass-media, bârlădenii vor afla amănunte despre piesă chiar de la regizorul spectacolului”, a mai spus Teodora Spânu.

de Mihaela NICULESCU Veste bună pentru iubitorii de teatru. În perioada 6-14 aprilie, publicul bârlădean se va bucura de două premiere teatrale. Teatrul „Victor Ion Popa” a pregătit două spectacole noi, dintre care unul pentru copii. În „Săptămâna altfel”, elevii bârlădeni și nu numai, se vor putea delecta cu un spectacol pentru copii, diferit de cele montate până acum pe scena bârlădeană. „Teatrul nostru vine cu o propunere inedită, cu un spectacol frumos și educativ în același timp. Este un spectacol inspirat de mai multe schițe ale lui Caragiale: «CFR», «Amicii», «Situațiunea», «Diplomație», «Justiție» etc., intitulat «La Gambrinus»”, a declarat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile