Home » Social » "O căruță de haleală" pentru săracii Bârladului

"O căruță de haleală" pentru săracii Bârladului

de Simona MIHĂILĂ

Majorarea alocației de hrană pentru asistații social se va resimți din plin pe masa de Paște a celor mai săraci dintre săracii Bârladului. Pentru prima dată după foarte mulți ani, cei 128 de asistați ai Cantinei de ajutor social a Bârladului vor avea parte de un meniu pascal ales pe sprânceană.

Joi, asistații, majoritatea bătrâni și copii, vor primi alimente pentru cinci zile (vineri – marți), întrucât angajații cantinei vor fi liberi a doua și a treia zi de Paște (prima, fiind duminică, este liberă oricum).
Fiecare va duce acasă câte 4 kg de carne de porc, 3 pui, 1 kg brânză de burduf, 1 kg brânză de vaci, 20 de ouă, 1 litru de ulei, 1 kg de zahăt, 2 kg de făină, 1 kg de cârnați, un chec , cinci pâini și o sticlă de suc.
„O căruță de haleală! Abia aștept. N-am avut niciodată așa de multă mâncare de la cantină”, a exclamat Ileana Scripcariu, mamă a cinci copii.
ajutoare 4„O sa vin cu un cărucior ca să iau pachetele, că nu le putem căra. Noi suntem șapte acasă, nu pot să car în brațe. Când ne dă borș, supă sau altă mâncare gătită, vin cu găleata, dar acuma e altceva”, spune Grigoraș Rață, un asistat.
Alocația zilnică de hrană pentru un asistat a fost majorată, în decembrie anul trecut, pentru prima dată în șase ani, de la 6 lei la 12 lei.
Pentru angajații cantinei, fiecare zi în care trebuia să pregătească 260 de porții de mâncare (felul unu plus felul doi) cu 780 de lei nu putea fi decât o aventură de coșmar.
„E puțin, dar ce să facem? Alergăm pe la depozite, prin magazine, apelăm și la producătorii agricoli care vând în piață. De unde e mai ieftin, de acolo cumpărăm”, declara anul trecut Daniela Tilici, șeful cantinei din Bârlad.
Se făceau tot felul de calcule și scheme, în așa fel încât mâncarea să ajungă, să se „întindă” suficient cât omul să nu moară de foame. Dacă, într-o zi, felul doi era mai consistent, atunci era musai ca felul unu – ciorbă sau supă – să se mai lungească; iar dacă felul unu era mai bunicel, atunci tocana de cartofi era fără carne … și poate chiar cu mai puțini cartofi.

de Simona MIHĂILĂ Majorarea alocației de hrană pentru asistații social se va resimți din plin pe masa de Paște a celor mai săraci dintre săracii Bârladului. Pentru prima dată după foarte mulți ani, cei 128 de asistați ai Cantinei de ajutor social a Bârladului vor avea parte de un meniu pascal ales pe sprânceană. Joi, asistații, majoritatea bătrâni și copii, vor primi alimente pentru cinci zile (vineri - marți), întrucât angajații cantinei vor fi liberi a doua și a treia zi de Paște (prima, fiind duminică, este liberă oricum). Fiecare va duce acasă câte 4 kg de carne de porc,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

One comment

  1. Pai da au marit suma alocata ca la anul sunt alegeri locale iar Manelistul Geluit se bazeaza pe voturile asistatilor si va iesi in fata lor sa spuna cum s-a implicat el sa-i ajute.Nulitatea asta politica n-a facut absolut nimic pentru oras ci doar a cumparat la bucata ori la gramada asa zisa opozitie ( a se vedea cazurile Feraru ex-PNL , Badarau ex-PPDD , alianta cu Vasilache si Nechita PPDD doar citeva exemple ).

%d blogeri au apreciat: