Home » Administratie » „Șomajul cronic”, combătut cu frecții la picior de paltin

„Șomajul cronic”, combătut cu frecții la picior de paltin

de Alex SAVA

Într-o declarație politică, senatorul liberal Dan Marian punctează faptul că, deși Vasluiul are cea mai mare rată a șomajului din țară, singura măsură de combatere a acestui fenomen este recalificarea celor care nu lucrează în meserii fără solicitare pe piața muncii. Această problemă a fost semnalată în repetate rânduri de redactorii cotidianului Est News, însă până acum fără ecou. În continuare se cheltuie miliarde de lei pentru calificarea șomerilor în meserii precum cofetari-patiseri, manichiuriști-pedichiuriști, recepționeri hotel, agenți de pază sau fochiști, pentru care nu există angajatori.

Conform senatorului Dan Marian, în 2008, în România erau înregistrați 403.441 de șomeri, rata șomajului fiind de 4,4%. De asemenea, ponderea șomerilor neindemnizați era de 64,4% în 2008, pentru ca în februarie 2015 să fie de 73,9%.

foto: facebook.com

Dan Marian

„Această creștere a numărului de șomeri neindemnizați reprezintă un indicator al așa-numitului «șomaj cronic» sau șomaj de lungă durată. Guvernul PSD condus de Victor Ponta se laudă cu o rată scăzută a șomajului, ignorând acest șomaj cronic, precum și scăderea ratei de ocupare a forței de muncă”, spune Dan Marian în declarația sa politică.

La nivelul județului Vaslui, 82,74% din numărul total de șomeri aflați în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM). Demn de menționat este și faptul că județul Vaslui are o rată a șomajului de 11,62%, cea mai ridicată din țară, fiind urmat de Teleorman, cu 11,43%. La polul opus, se află județul Ilfov, cu o rată a șomajului de 1,48%.

„Programele europene destinate stimulării ocupării în muncă sunt gestionate aiurea. Citesc în presa scrisă din Vaslui anunțuri privind cursuri de calificare și recalificare pentru șomeri în tot felul de meserii aberante ca manichiuriști, frizeri, maseori, menajere, îngrijitori la domiciliu. Tuturor celor care participă la astfel de cursuri le mai sunt oferite și subvenții din proiectele cu finanțare POSDRU, iar despre numărul beneficiarilor care, ulterior, ar trebui să se angajeze nu aflăm nimic. Prin urmare, se finanțează proiecte aberante, care nu au legătură cu cerințele pieței forței de muncă. (…) În fața unei asemenea realități, ne întrebăm dacă Guvernul PSD condus de Victor Ponta dorește permanentizarea sărăciei, a șomajului și dependenței sociale față de suportul financiar al statului?”, mai spune Dan Marian.

 Probleme vechi, acuze noi, soluții zero

 Problema combaterii șomajului cronic prin recalificarea în meserii fără căutare pe piața muncii trenează de multă vreme și a fost semnalată și de redactorii cotidianului nostru. În fiecare lună AJOFM Vaslui deschide noi cursuri de reclalificare în domenii în care piața muncii la nivelul județului Vaslui nu are nicio ofertă. Se caută tehnician gestiune stoc, operator la fabricarea mezelurilor, zidar, șamotor, dulgher, electrician auto, agent vânzări, vânzător, lăcătuș mecanic de întreținere sau montator reglor, însă AJOFM școlarizează cofetari-patiseri, manichiuriști-pedichiuriști, recepționeri hotel, agenți de pază sau fochiști.

Concret, pentru a școlariza 116 persoane în meserii ca agent de pază sau fochist, AJOFM Vaslui a cheltuit, anul trecut, 55.600 de lei. La un calcul matematic, reiese că pentru (conversia profesională a unui singur individ, s-au achitat aproximativ 480 de lei. Cursurile se întind pe durata a trei luni, deci media lunară a cheltuielilor cu un singur cursant este de 160 de lei. Pentru un elev, statul acordă lunar o medie de 250 de lei, în condițiile în care se cheltuie sume foarte mari cu naveta elevilor și a cadrelor didactice și cu întreținerea unităților de învățământ (cele mai mari cheltuieli în acest caz fiind reprezentate de plata personalului auxiliar).

de Alex SAVA Într-o declarație politică, senatorul liberal Dan Marian punctează faptul că, deși Vasluiul are cea mai mare rată a șomajului din țară, singura măsură de combatere a acestui fenomen este recalificarea celor care nu lucrează în meserii fără solicitare pe piața muncii. Această problemă a fost semnalată în repetate rânduri de redactorii cotidianului Est News, însă până acum fără ecou. În continuare se cheltuie miliarde de lei pentru calificarea șomerilor în meserii precum cofetari-patiseri, manichiuriști-pedichiuriști, recepționeri hotel, agenți de pază sau fochiști, pentru care nu există angajatori. Conform senatorului Dan Marian, în 2008, în România erau înregistrați 403.441…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: