Home » Sanatate » Spitalele mai primesc o lovitură

Spitalele mai primesc o lovitură

de Mihaela NICULESCU

Medicii rezidenți nu mai sunt obligați să restituie salariile cu care au fost plătiți în perioada rezidențiatului dacă refuză să profeseze în unitatea în care și-au făcut rezidențiatul.

 Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad nu-și va mai putea recupera nici în instanță banii de le medicii rezidenți care nu s-au mai prezentat la post după terminarea rezidențiatului. Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pe 16 februarie 2015, iar hotărârea a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Conform hotărârii, medicii rezidenți își pot păstra drepturile salariale obținute în perioada rezidențiatului, chiar dacă aleg să părăsească unitatea medicală în care își desfășoară programul de rezidențiat, înaintea expirării perioadei contractuale.

Spitalul bârlădean a cheltuit anul trecut sume consistente cu medicii rezidenți. O parte din sume au fost recuperate în urma acționării în instanță a celor care nu s-au mai întors la Bârlad.

zavade_zenovia

Zenovia Zavate

„Medicii rezidenți care au fost acționați în instanță – și sunt câțiva – își plătesc datoriile către spital și ei vor continua să le achite până la final, indiferent de decizia ÎCCJ apărută în februarie. De acum încolo, însă, nu vom mai putea recupera debitele în instanță, pentru că legea trebuie aplicată și noi o respectăm”, a declarat Zenovia Zavate, șefa Serviciului Personal (RUNOS) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman”.

Anul acesta, alți 23 de medici rezidenți, care au optat pentru un post la Spitalul „Beldiman”, sunt în curs de finalizare a rezidențiatului. Noua decizie a ÎCCJ are repercusiuni asupra încadrării personalului medical cu pregătire superioară. Timp de cinci ani, cât medicii fac rezidențiatul, posturile sunt blocate, iar spitalul nu poate face angajări. După terminarea rezidențiatului, medicii respectivi nu vin la post, iar spitalul este pus în situația unui deficit considerabil de medici. O variantă ar fi ca spitalul să nu mai accepte medici rezidenți.

În 2015, ar trebui să vină pe posturi 13 medici specialiști, care au făcut rezidențiatul la Spitalul „Beldiman”. Dintre aceștia, șapte nu au dat nici un semn de viață, iar ceilalți și-au manifestat doar intenția.

de Mihaela NICULESCU Medicii rezidenți nu mai sunt obligați să restituie salariile cu care au fost plătiți în perioada rezidențiatului dacă refuză să profeseze în unitatea în care și-au făcut rezidențiatul.  Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad nu-și va mai putea recupera nici în instanță banii de le medicii rezidenți care nu s-au mai prezentat la post după terminarea rezidențiatului. Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pe 16 februarie 2015, iar hotărârea a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Conform hotărârii, medicii rezidenți își pot păstra drepturile salariale obținute în perioada rezidențiatului, chiar dacă aleg să…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

9 comments

  1. il aveti pe dr. ciopron! afara!

  2. Unul din lumea mare

    Doamna Zenovia Spagate nu cunoaste legea romana. Decizia ICCJ se refera la o ordonanta din 2009 declarand ilegala prevederea cu retinerea banilor. Deci daca un act normativ a fost declarat ca incalcand legea de la momentul intrarii in vigoare partea care se considera vatamata intr-un drept al sau se poate adresa instantei si cere recuperarea prejudiciului da la data cand legea a intrat in vigoare. Si pentru stiinta „specialistei” Spagate deja Tribunalul Judetean Vaslui a dat o solutie intr-o astfel de speta! Iar cel care a pierdut este SJU Vaslui! Asa ca angajati la RUNOS o incompetenta care cunoaste legea mai bine decat „doamna”!

  3. Dragi colegi rezidenti, fugiti dar fugiti cat mai departe de acest dispensar.

  4. danacochintele

    Pai cum sa nu pleci cd din salariu nu -ti acoperi decat chiria, intretinerea, benzina , after-school-ul copilului, si deja e mult. Nu oferiti doar loc de munca fara spaga, ca tot nu poti trai din banii aia si mana-ntinsa la pacienti nu prea e OK. Locuinta , ceva……ce ziceti ???

    • un salr minim de 3100 ron e minim???????????

    • am impresia ca esti un pui de drac cu titul de doctoras ! in Bârlad daca nu faci parte din comunitate ti-o iei doctore !!! fii responsabil ! si ai sa iti capeti respectul la oamneii din jur, nu trebuie sa te impuisa te dai cocos !! alfel o furi ! la propriu ! crede-ma!!!!

%d blogeri au apreciat: