Home » Justitie » Închisoare pentru neplata impozitelor

Închisoare pentru neplata impozitelor

de Marian MOCANU

Un patron al unei firme de construcții din Vaslui a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru că nu a virat la stat impozitele pe venit și contribuțiile sociale ale angajaților. Pentru aproape 6.500 lei, Marinică Boghian va sta după gratii un an, trei luni și zece zile.

În anul 2011, Marinică Boghian, patronul firmei de construcții Teratime Vaslui, a fost condamnat la zece luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru înșelăciune, după ce nu a achitat materiale de construcții în valoare de aproape 3.500 lei luate de la un distribuitor.

Anul trecut, Boghian a fost dat în judecată de ANAF pentru că nu a virat la stat impozitele pe salarii și contribuțiile CASS pentru angajați, suma în cauză fiind de mai puțin de 3.000 lei.

Inițial, el a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Vaslui doar la plata unei amenzi administrative de 1.000 lei, însă, a urmat apelul procurorilor, la Curtea de Apel Iași. Judecătorii ieșeni au desființat sentința omologilor vasluieni, condamnându-l pe Marinică Boghian la un an de închisoare, pentru „infracțiunea de reținere și nevărsare, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, infracțiune asimilată evaziunii fiscale.

În plus, magistrații ieșeni au considerat că fapta respectivă în condițiile pluralității intermediare în raport cu fapta anterioară. Drept urmare, au revocat suspendarea pedepsei anterioare de 10 luni închisoare și, contopind cele două pedepse, au aplicat patronului vasluian o sentință de un an, trei luni și zece zile de închisoare cu executare. În plus, drept pedeapsă complementară, Boghian nu mai are voie să fie, timp de un an, administratorul niciunei societăți comerciale.

Hotărârea Curții de Apel Iași este definitivă, iar pentru doar 6.500 lei, patronul vasluian va sta după gratii mai bine de un an. Paradoxal, cam aceeași perioadă de timp o petrec în închisoare persoane ce fac evaziune fiscală de milioane de lei.

de Marian MOCANU Un patron al unei firme de construcții din Vaslui a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru că nu a virat la stat impozitele pe venit și contribuțiile sociale ale angajaților. Pentru aproape 6.500 lei, Marinică Boghian va sta după gratii un an, trei luni și zece zile. În anul 2011, Marinică Boghian, patronul firmei de construcții Teratime Vaslui, a fost condamnat la zece luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru înșelăciune, după ce nu a achitat materiale de construcții în valoare de aproape 3.500 lei luate de la un distribuitor. Anul trecut, Boghian a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: