Home » National » Instituția de care până și Fiscului îi este frică

Instituția de care până și Fiscului îi este frică

Inspectorii de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trezesc frica în rândul marii majorități a firmelor românești, mai ales după campania celor de la Antifraudă care au închis câteva sute de firme într-o singură lună. Însă până și Fiscul este, la rândul său, controlat de o altă instituție.

Este vorba de Curtea de Conturi care a descoperit o serie de nereguli în activitatea ANAF, conform raportului pentru anul 2013. Potrivit documentului, Fiscul a prejudiciat statul cu o sumă totală de 1,18 miliarde lei prin: neînscrierea la masa credală, în termen legal, a creanțelor fiscale privind contribuabilii care au intrat în procedura de insolvență și prin nestabilirea și neînregistrarea, în evidența contabilă, a creanțelor fiscale accesorii până la data deschiderii procedurii.

Pe lângă aceste prejudicii constatate de Curtea de Conturi, anumite abateri și nereguli în activitatea ANAF și a structurilor sale subordonate au condus la neîncasarea unor venituri la bugetul statului.

Senatorii au cerut șefului ANAF, Gelu Diaconu, să precizeze modul în care va acționa pentru individualizarea răspunderii în cazul procedurii acestor prejudicii precum și modul lor de recuperare.

Răspunsul a venit din partea secretarului de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Attila Gyorgy, care subliniază că, „prin conținutul Raportului de control amintit mai sus nu se menționează existența unor deficiențe care să determine producerea de prejudicii”.

Secretarul de stat a precizat că, „pentru unele constatări din Raport, Agenția Națională de Administrare Fiscală a formulat obiecțiuni care au fost înaintate Curții de Conturi”.

Iată care este explicația reprezentanților MFP legată de abaterile și neregulile legate de estimarea de către Curtea de Conturi a unor venituri suplimentare. „Precizăm că acestea reprezintă doar posibile venituri suplimentare și nu prejudicii certe. În acest sens, exemplificăm pentru activitatea de inspecție fiscală: aceste venituri suplimentare s-ar fi putut, eventual, realiza dacă s-ar fi efectuat inspecțiile fiscale în cauză și numai dacă s-ar fi confirmat riscul respectiv, menționat prin Raportul de control înheiat de reprezentanții Curții de Conturi”, spune Attila Gyorgy.

 Iar neefectuarea inspecțiilor fiscale la categoriile de contribuabili menționate în raport „este justificată prin faptul că, în perioada analizată, au fost efectuate verificări la alți contribuabili cu risc fiscal ridicat, fiind stabilite sume suplimentare mult mai mari decât cele „posibil” de stabilit potrivit constatărilor Curții de Conturi. Această opțiune este confirmată de bunele rezultate înregistrate de inspecția fiscală în anul 2013 în ceea ce privește sumele stabilite suplimentar, care au înregistrat o creștere cu 31% față de anul 2012.”

 În aceste condiții, pare să nu fie întâmplătoare demararea unor ample acțiunil de control de către DGAF începând cu 1 martie, la doar câteva săptămâni după publicarea raportului Curții de Conturi.

Sursa: money.ro

Inspectorii de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trezesc frica în rândul marii majorități a firmelor românești, mai ales după campania celor de la Antifraudă care au închis câteva sute de firme într-o singură lună. Însă până și Fiscul este, la rândul său, controlat de o altă instituție. Este vorba de Curtea de Conturi care a descoperit o serie de nereguli în activitatea ANAF, conform raportului pentru anul 2013. Potrivit documentului, Fiscul a prejudiciat statul cu o sumă totală de 1,18 miliarde lei prin: neînscrierea la masa credală, în termen legal, a creanțelor fiscale privind contribuabilii care au intrat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: