Home » Social » Cum să obții cele mai frumoase ouă vopsite

Cum să obții cele mai frumoase ouă vopsite

de Marian MOCANU

Prin tradiție, de Paște se vopsesc ouăle, între gospodine existând, de multe ori, o adevărată competiție a celor mai frumoase și decorate ouă. La țară încă se mai folosesc metode tradiționale atât pentru încondeiat ouăle, dar și pentru vopsit, folosindu-se produse naturale.

Pentru orășence este mult mai simplu, având la dispoziție nu doar o întreagă gamă de vopseluri, sub formă de pulbere ori pe bază de ulei, dar și abțibilduri care se lipesc pe ou după o simplă scufundare a acestuia în apă fierbinte. Pentru a obține cele mai furmoase ouă vopsite, sunt câteva trucuri, de care e bine să țineți seama.

Cum cumperi ouăle pentru vopsit

Pentru vopsirea ouălor în culori deschise precum galben sau pasteluri (bleu, lila, verde menta) este recomandat cumpărarea de ouă cu coaja albă. În schimb, daca vrei să ai pe masa de Paște ouă vopsite în nuanțe albastru, roșu sau verde închis, recomandate sunt ouăle cu coaja maronie. Acestea trebuie să aibă coaja netedă, lucioasă și cu o culoare uniformă, să nu fie sparte sau crăpate.

Ponturi pentru ca ouăle să se decojească ușor

Pentru a îndepărta ușor și rapid coaja, ouăle nu trebuie să fie nici foarte proaspete, nici prea vechi, ideal ar fi să aibă o o vechime între 7 și 14 zile, fără a ieși din termenul de garanție. După ce au fiert, ouăle trebuie lăsate în apa clocotită minim 15 minute. Pentru a obține ouă ce se decojesc ușor, fierberea trebuie făcută într-o oală adecvată, astfel încât ouăle să acopere în întregime fundul recipientului. În acest fel, când apa va începe să fiarbă, ouăle nu vor avea spațiu să se miște și să se ciocnească între ele. De asemenea, pentru ca ouăle să nu se crape, ele trebuie aduse la temperatura camerei și abia apoi puse la fiert direct în apa rece. Un alt truc pe care îl folosesc multe gospodine: toarnă în apă o linguriță de oțet sau una de sare, pentru a întări coaja.

Înainte de a le pune la fiert, ouăle se degresează spălându-le cu apă și săpun sau apă și detergent de vase. Astfel, se va îndepărta orice urmă de grăsime, iar vopseaua va prinde foarte bine. Timpul de fierbere e între 8 și 12 minute, în funcție de mărimea ouălor.

Cei ce optează pentru mijloace naturale de vopsire a ouălor de Paște pot folosi:

– Sfeclă roșie pentru ouă roșii;
– Frunze de ceapă roșie pentru ouă roz ;
– Frunze de varza rosie pentru ouă bleu sau albastre;
– Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
– Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri sau violet ;
– Turmeric pentru ouă galbene;
Ingredientele se fierb alături de ouă timp de 20 de minute.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: