Home » Social » Paște de coșmar

Paște de coșmar

de Marian MOCANU

În aceste zile de sărbătoare au avut loc mai multe accidente rutiere, soldate cu un mort și mai mulți răniți. Cel mai grav eveniment a fost din cauza unui șofer neatent, care a accidentat mortal un tânăr de doar 21 ani. În schimb, în acest an, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui a avut mai puține solicitări față de anii anteriori.

Un grav accident rutier a avut loc a doua zi de Paște, pe raza localității Rateșu Cuzei, comuna Rebricea. O femeie în vârstă de 68 de ani din Iași, care conducea un autoturism din direcția Buhăești spre Iași, a suferit, se pare, o criză de diabet, moment în care a pierdut controlul volanului, Autoturismul pe care-l conducea a intrat pe contrasens și s-a izbit frontal de un microbuz de transport persoane, care făcea curse Iași-Negrești. Conducătoarea auto și alți trei pasageri din microbuz, un băiat în vârstă de 9 ani, o fată de 15 și un bărbat în vârstă de 68 de ani au suferit contuzii și politraumatisme, fiind trasportați la spitalul Județean de urgență Vaslui. Pe numele conducătoarei auto s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Pieton, omorât de un șofer neatent

În noaptea de Înviere, pe raza comunei Muntenii de Sus, un șofer neatent provocat un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane. În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, a rezultat faptul că vinovat de producerea accidentului este un tânăr în vârstă de 19 ani, S. Cosmin, din comuna Văleni, care conducea un autoturism pe DN 24, din direcția Iași către Vaslui. Pe raza comunei Muntenii de Sus, a acroșat un tânăr de 21 ani, din localitatea Delești, care circula pe marginea părții carosabile. În urma leziunilor grave suferite, pietonul a decedat la fața locului. De asemenea, o tânără de 16 ani, din comuna Văleni, pasageră în autoturism, a suferit o vătămare corporală, fiind diagnosticată cu „politraumatism prin accident rutier”. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultând faptul că acesta nu a consumat băuturi alcoolice. În cauză a fost întocmit dosar penal, polițiștii efectuând cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Îndrăgostiți loviți de un șofer băut

În aceeași noapte, a avut loc un alt accident de circulație, de această dată în localitatea Ivănești, fiind implicat un alt tânăr conducător auto. Iulian T., de 22 de ani, din municipiul Vaslui, conducea un autoturism pe DN 2F, din direcția Bacău-Vaslui. Pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al neadaptării vitezei într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare. Autovehiculul a intrat în coliziune cu un alt autoturism, oprit pe marginea din partea dreaptă a părții carosabile. În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală a unui tânăr de 22 ani, din comuna Ivănești și a unei tinere de 18 ani, din comuna Pușcași, care se aflau în autoturismul staționat. La rându-i, din cauza impactului puternic, șoferul a suferit un traumatism cranio-cerebral. Iulian T. a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul este acum cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența alcoolului.

Ambulanțierii, la datorie

Solicitați din plin în noaptea de Înviere, așa cum, de altfel, se întâmplă în fiecare an, ambulanțierii vasluieni au avut o primă zi de Paște ceva mai „liniștită”, cu doar 166 solicitări în 24 de ore (statistică valabilă pentru prima zi de Paște), cu doar circa 10% mai multe decât într-o zi normală. Spre comparație, anul trecut, în prima zi de Paște, numărul solicitărilor a fost de 200!

Nu au lipsit cazurile în care ambulanțele au fost solicitate pentru persoane care au avut tulburări digestive din cauza consumului excesiv de bucate tradiționale de Paște, ori care au consumat alcoolo peste măsură.

În cea mai mare parte, persoanele transportate la spital sufereau de afecțiuni cronice, de multe ori acutizate fie de efortul depus pentru pregătirea sărbătorilor pascale, fie de consumul de carne, după o perioadă de post, dar s-a cerut intervenția ambulanțierilor și în cazul a 11 copii cu viroze respiratorii.

Nu au lipsit nici tentativele de suicid, obișnuite la sărbători în rândul persoanelor suferind de depresii, însă, spre deosebire de anii trecuți, în acest an nu a fost înregistrat decât un singur astfel de caz.

Aglomerație la Spitalul Județean de Urgență Vaslui

Medicii și personalul sanitar care s-a aflat la datorie în aceste zile la Spitalul Județean de Urgență Vaslui au avut destulă treabă, numărul internărilor fiind mai mare decât la un sfârșit de săptămână obișnuit. Pe lângă pacienții aduși cu ambulanțele în urma solicitărilor, mulți alți vasluieni, acuzând diferite afecțiuni au venit direct la Unitatea de Primiri Urgențe. Printre cei mai aglomerați au fost medicii de la secția de Maternitate, care, în aceste zile, au adus pe lume nu mai puțin de 14 bebeluși.

de Marian MOCANU În aceste zile de sărbătoare au avut loc mai multe accidente rutiere, soldate cu un mort și mai mulți răniți. Cel mai grav eveniment a fost din cauza unui șofer neatent, care a accidentat mortal un tânăr de doar 21 ani. În schimb, în acest an, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui a avut mai puține solicitări față de anii anteriori. Un grav accident rutier a avut loc a doua zi de Paște, pe raza localității Rateșu Cuzei, comuna Rebricea. O femeie în vârstă de 68 de ani din Iași, care conducea un autoturism din direcția Buhăești spre…

Review Overview

User Rating: 0.65 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: