Home » Social » „Dureri fantomă”

„Dureri fantomă”

de Mihaela NICULESCU

Sâmbătă, 18 aprilie, de la ora 18.30, bârlădenii sunt invitați la o nouă premieră teatrală. Vor putea viziona spectacolul cu piesa „Dureri fantomă”, în regia lui Radu Ghilaș, care a avut curajul să pună în scenă unul dintre cei mai buni dramaturgi ruși ai momentului, Vasili Sigarev.

Ieri, la Teatrul „Victor Ion Popa”, a avut loc o conferință de presă, prilej cu care ziariștii au aflat mai multe despre tânărul regizor, care a montat la Bârlad pentru prima dată. Despre piesă și autorul ei, dar și despre personajele provocatoare interpretate de actorii noștri.
„Este o piesă ciudată, scrisă de un autor controversat, un rebel al dramaturgiei ruse. Am creat un spectacol conform textului, dur, realist și actual. Este un spectacol despre multă mizerie umană, despre arta de a rămâne om în mizerie, și despre multă iubire. Piesa are trei personaje, dar eu am mai creat două despre care se vorbește în context. Spectacolul capătă greutate și prin coregrafia realizată de o profesionistă, Lorette Enache, din București.”, a declarat regizorul spectacolului.
Radu Ghilaș a mai spus că piesele nu trebuie povestite nu trebuie povestite într-o conferință de presă, ci trebuie văzute de public. Mai nou, teatrele organizează înaintea premierelor conferințe de presă, criticii sau ziariștii pun întrebări, după care promovează evenimentul. Nici la conferința de presă de ieri nu s-au spus prea multe despre conferința de presă.
Actorii, printre care și Sergiu Moraru, noua achiziție a teatrului, au vorbit foarte puțin despre personajele interpretate.
„După 18 ani de teatru, este pentru prima dată când abordez un asemenea personaj. Va fi, cred, o surpriză și pentru public.”, a declarat actorul George Sobolevschi.
„A fost o provocare uriașă pentru mine, pentru că a trebuit să joc nebunia în toate formele ei, și sper că voi reuși să conving publicul că dragostea rămâne și după moarte.”, a spus actrița Oana Pavalache.
„Am venit la Teatrul „Victor Ion Popa” cu dorința de a reuși, de a mă face remarcat. Am întâlnit colegi buni, care sper să mă ajute, pentru că, până la urmă, teatrul este o artă colectivă.”, a declarat Sergiu Moraru, actorul care va debuta la Bârlad cu această piesă.
Alături de cei trei actori menționați, vor mai juca, într-un rol episodic, actorul Sorin Ghiorghe, dar și Bianca Postolache, o fetiță de 10 ani, cu calități native pentru teatru, elevă a Școlii nr. 8 „Iacov Antonovici”, din Bârlad.
Radu Ghilaș este actor al Teatrului Național din Iași. Este născut în Republica Moldova, și a absolvit Facultatea de Teatru din Iași, unde, de altfel, și predă. De aproape 10 ani, cochetează cu regia și are cronici bune. A pus în scenă aproape 15 piese, iar cu cea de la Bârlad vrea să participe la Festivalul de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni. Tânărul regizor speră ca prima colaborare să nu fie și ultima.
„Cunosc acum trupa acestui teatru, și chiar am remarcat câțiva actori care pot face performanță înafara orașului și chiar a țării. Sper ca venirea mea mai des la Bârlad să însemne ceva.”, a mai spus Radu Ghilaș.
Marcel Anghel, directorul Teatrului „Victor Ion Popa”, s-a declarat mulțumit de această colaborare avantajoasă pentru trupă dar și pentru spectatori. O consideră un suflu nou pentru actori, care sunt redescoperiți, de prezența unui regizor tânăr și motivat.

de Mihaela NICULESCU Sâmbătă, 18 aprilie, de la ora 18.30, bârlădenii sunt invitați la o nouă premieră teatrală. Vor putea viziona spectacolul cu piesa „Dureri fantomă”, în regia lui Radu Ghilaș, care a avut curajul să pună în scenă unul dintre cei mai buni dramaturgi ruși ai momentului, Vasili Sigarev. Ieri, la Teatrul „Victor Ion Popa”, a avut loc o conferință de presă, prilej cu care ziariștii au aflat mai multe despre tânărul regizor, care a montat la Bârlad pentru prima dată. Despre piesă și autorul ei, dar și despre personajele provocatoare interpretate de actorii noștri. „Este o piesă ciudată,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

One comment

  1. De ce trebuie să ai „CURAJ” de a pune în scenă un dramaturg rus?

%d blogeri au apreciat: