Home » Justitie » ”Eu am lucrat doar în temeiul și litera legii!”

”Eu am lucrat doar în temeiul și litera legii!”

Profesorul Costică Giurcanu, colecționarul bârlădean căruia poliția i-a confiscat întreaga colecție de numismatică, este convins că nu a încălcat legislația în vigoare și că, automat, oamenii legii nu vor depista obiecte de patrimoniu care să fi fost furate.

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vaslui au efectuat o descindere la locuința unui celebru colecționar din Bârlad: profesorul Costică Giurcanu (actualmente pensionar), cel care ocupă și funcția de președinte al filialei Bârlad a Asociației Numismatice din România.

Totul a pornit de la faptul că oamenii legii ar fi avut suspiciuni cu privire la proveniența unora dintre obiectele ce fac parte din colecția profesorului Giurcanu. Concret, există bănuiala că unele dintre monezile din colecția profesorului bârlădean ar fi fost sustrase dintr-un sit arheologic situat pe raza comunei Șuletea, județul Vaslui.

straub”Serviciul de Investigații Criminale Vaslui are în lucru un dosar de cercetare penală ce privește furtul unor monezi de patrimoniu ce provin dintr-un sit arheologic de pe raza județului nostru. Tocmai de aceea s-a acționat în cazul colecționarului din Bârlad întrucât a existat suspiciunea că în colecția domniei sale s-ar afla și obiecte de patrimoniu ce au fost furate din situl arheologic respectiv. Urmează să se efectueze expertizele de specialitate pentru a vedea dacă se confirmă acest lucru sau. Trebuie subliniat faptul că respectivul colecționar nu a putut prezenta documente legale de proveniență pentru obiectele respective”, ne-a declarat comisarul – șef Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

În baza mandatului de percheziție, anchetatorii au ridicat de la domiciliul profesorului Giurcanu peste 2.500 de obiecte de patrimoniu, constând în monezi vechi, icoane, cărți vechi, topoare din piatră și bronz. Mai mult, polițiștii au mai ridicat și câteva elemente de muniție și armament pentru care profesorul Giurcanu nu deținea documente legale.

Profesorul Giurcanu a adoptat o atitudine oarecum degajată față de această problemă. El a declarat redactorilor EstNews că este obișnuit cu astfel de acțiuni, mai mult sau mai puțin intempestive, ale oamenilor legii: ”Și înainte de 1989 am mai avut probleme de acest gen. Au venit, tot la fel, și mi-au ridicat toate colecțiile, le-au verificat, după care mi le-au returnat. Este dreptul organelor legii să-și facă datoria. Eu am lucrat întotdeauna doar în temeiul și litera legii. Fac acest lucru de peste 50 de ani. Eu am cumpărat întotdeauna de la colecționari, de la talciocuri etc. Acum au venit și le-au luat iarăși, dar nu cred că vor găsi ceva care să nu fie conform legii. Dacă vor găsi, vor găsi, dar nu cred așa ceva! Și acum să vă mai spun ceva: Cine are în casă documente pentru tot ceea ce deține în casă?”.

Profesorul Costică Giurcanu, colecționarul bârlădean căruia poliția i-a confiscat întreaga colecție de numismatică, este convins că nu a încălcat legislația în vigoare și că, automat, oamenii legii nu vor depista obiecte de patrimoniu care să fi fost furate. La sfârșitul săptămânii trecute, polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vaslui au efectuat o descindere la locuința unui celebru colecționar din Bârlad: profesorul Costică Giurcanu (actualmente pensionar), cel care ocupă și funcția de președinte al filialei Bârlad a Asociației Numismatice din România. Totul a pornit de la faptul că oamenii legii ar fi avut suspiciuni cu privire la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: