Home » Social » Un pensionar e dator 31.746 de ani

Un pensionar e dator 31.746 de ani

de Roxana NĂSTASĂ

Peste 3.000 de pensionari din județ sunt datori vânduți la stat. Bătrânii au acumulat datorii la bănci, finanțe, primării și alte instituții, motiv pentru care li s-a pus poprire pe pensie. Unii dintre ei au datorii uriașe și pensii infime, ceea ce face ca poprirea să nu însemne mai nimic. Este și cazul unui pensionar de invaliditate bârlădean, care are un debit fiscal de 8 milioane de lei, în timp ce pensia sa este foarte mică. Astfel, pensionarul are poprire lunară doar 21 de lei, întrucât legea impune ca omul să rămână din pensie cu echivalentul jumătății salariului minim pe economie. Așadar, cel care deține recordul cu cea mai mare poprire din județ nu va reuși să-și plătească datoria imensă nici dacă va trăi 30.000 de ani de acum încolo. Ca el, în această situație sunt mulți alții.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui primește și soluționează cereri privind înființarea de popriri pe veniturile din pensii datorate pensionarilor din județul Vaslui, de la diferite instituții față de care pensionarii în cauză au calitatea de debitori, împotriva lor fiind demarată procedura de executare silită. La cererea creditorilor, CJP este obligată să procedeze la indisponibilizarea sumelor care fac obiectul popririlor înființate de organele de executare și la virarea sumelor reținute în conturile indicate de acestea.

Potrivit reprezentanților CJP Vaslui, la finele lunii martie, figurau în evidențele instituției nu mai puțin de 3.653 de pensionari cu popriri, ceea ce înseamnă că sărăcia își spune cuvântul. Bătrânii în cauză figurează cu datorii, iar creditorii, printre care executorii judecătorești, băncile, primăriile și alte instituții au solicitat la CJP Vaslui deschiderea de popriri pentru a-și recupera debitele. Valoarea totală a debitelor care trebuie recuperate de la pensionarii din județ este de 59 de milioane de lei, un procent considerabil din sumă reprezentând datoria bârlădeanului care are de dat 8 milioane de lei.

Suma medie pe care o oprește CJP Vaslui lunar de la un pensioanr este destul de mică având în vedere că cea mai mare parte a pensiilor sunt foarte mici. Astfel, dacă pensionarul are o pensie de 400 de lei pe lună, poprirea nu poate fi decât de câteva zeci de lei, pentru că, potrivit legislației în vigoare, pensionarul trebuie să rămână cu suma egală cu jumătate din salariul minim pe economie. Astfel, în prezent, din cele 3.653 de popriri, în jur de 2.000 sunt în jurul sumei de 100 de lei lunar.. Sunt însă și la polul opus, când unii pensionari, cu pensii uriașe au popriri chiar și de 1.000 de lei pe lună.

Lunar, CJP Vaslui, reține de la pensionarii care au popriri suma totală de 329.311 lei.

de Roxana NĂSTASĂ Peste 3.000 de pensionari din județ sunt datori vânduți la stat. Bătrânii au acumulat datorii la bănci, finanțe, primării și alte instituții, motiv pentru care li s-a pus poprire pe pensie. Unii dintre ei au datorii uriașe și pensii infime, ceea ce face ca poprirea să nu însemne mai nimic. Este și cazul unui pensionar de invaliditate bârlădean, care are un debit fiscal de 8 milioane de lei, în timp ce pensia sa este foarte mică. Astfel, pensionarul are poprire lunară doar 21 de lei, întrucât legea impune ca omul să rămână din pensie cu echivalentul jumătății…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: