Home » Invatamant » Mințile strălucite ale Bârladului!

Mințile strălucite ale Bârladului!

de Răzvan CĂLIN

Șapte elevi de la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” au reușit performanța de a se înscrie printre cele mai strălucite minți ale țării, grație rezultatelor deosebite obținute la diferite concursuri naționale și internaționale. Este încă o dovadă că Bârladul continuă să ”producă” generații de copii și tineri extrem de inteligenți care ne fac să sperăm la un viitor mai bun.

Unul dintre performeri este Antonio Alexandru Ganea, elev în clasa a VIII-a, care recent s-a întors de la Olimpiada Națională de Informatică cu medalia de argint. Tot o medalie de argint și-a adjudecat și Cristina Clisu, elevă în clasa a XII-a, la Olimpiada Națională de Astronomie. Cătălin Stoian, un alt elev din clasa a VIII-a, a câștigat  și el medalia de argint la Olimpiada Națională de Fizică. Urmează apoi Cosmin Pricochi, care a luat mențiune la Olimpiada Națională de Geografie și alte două eleve – Diana Boncoi și Lorena Enache – ce și-au trecut în palmares câte un premiu special la Olimpiada Națională de Limba Română. Nu în ultimul rînd trebuie consemnat reușita de excepție a lui Alexandru Ionașcu, elev în clasa a XII-a, care s-a calificat la Olimpiada Internațională de Informatică.

De la stânga la dreapta - Cosmin Pricochi, Cristina Clisu, Antonio Alexandru Clisu și Cătălin Stoian.

De la stânga la dreapta – Cosmin Pricochi, Cristina Clisu, Antonio Alexandru Clisu și Cătălin Stoian.

”Sunt toți copii excepționali, ambițioși și care se vede că le place ceea ce fac. Competițiile la care participă și rezultatele deosebite obținute nu sunt altceva decât rezultatul muncii lor și a seriozității de care au dat dovadă”, ne-a declarat Tița Chiru, directorul Colegiului ”Codreanu”.

Surprinzător, toți performerii de mai sus  ne-au mărturisit că intenționează să-și continue studiile în țară și chiar să facă o carieră profesională aici, semn că s-a mai diminuat, în ultimul timp, din mirajul Occidentului. Sau cel puțin generațiile care vin au înțeles că își pot pune inteligența la lucru pentru a dezvolta această țară pe viitor.

Spre exemplu, Alexandru Ionașcu, cel care ne va reeprezenta țara la Olimpiada Internațională de Informatică, a luat deja contact cu ”înalta societate” mondială din acest domeniu. Dovadă stau numeroasele premii pe care le-a câștigat la diferite concursuri de profil naționale și internaționale. Inclusiv firma nr. 1 din lume în materie de software a pus ochii pe tânărul bârlădean. Însă, acesta, cel puțin deocamdată, nu s-a arătat foarte impresionat de toată această tevatură ce se va în jurul său și al ambițiosului său proiect.

Alexandru Ionașcu alături de profesorul Vlad Giurcanu

Alexandru Ionașcu alături de profesorul Vlad Giurcanu

”In primul rând îmi propun să-mi continui studiile la București și să continui în paralel dezvoltarea acestui proiect al meu. Este foarte important pentru mine să dezvolt cât mai mult acest proiect. Am făcut deja demersuri pentru a obține o sponsorizare de la o firmă privată, care s-a arătat dispusă să mă susțină. În același timp, realizez că mai am mutl de lucru, dar este un drum pe care vreau să îl urmez pentru că asta îmi place cu adevărat”, ne-a mărturisit Ionașcu.

De altfel, profesorul Vlad Giurcanu, cel care l-a îndrumat și îl sprijină pe Ionașcu în realizarea acestui proiect, a recunoscut că viitorul ”ucenicului” său este antreprenoriatul: ”Așa cum am sfătuit și alți elevi de-ai mei, și pe Alex îl văd mai degrabă dezvoltând o afacere proprie, decât să ocupe o poziție prin cine știe ce corporație mondială”.

Proiectul cu care Ionașcu va concura la Olimpiada Internațională de Informatică – ”Noriy.net” – este o aplicație care vizează securizarea navigării pe web.

About Razvan Calin

One comment

  1. Felicitari tuturor celor implicati!

%d blogeri au apreciat: