Home » National » Senatul a adoptat legea alegerilor locale: Primarii, aleși într-un tur. Președinții CJ, de membrii CJ

Senatul a adoptat legea alegerilor locale: Primarii, aleși într-un tur. Președinții CJ, de membrii CJ

Senatul a adoptat, luni, cu 114 voturi pentru, 3 împotrivă și 4 abțineri, proiectul de lege privind alegerile locale, astfel încât președinții consiilor județene vor fi aleși indirect prin vot secret al consilierilor județeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleși într-un singur tur.

Astfel, proiectul prevede că președinții consiliilor județene, dar și vicepreședinții și viceprimarii să fie aleși în mod indirect, prin vot secret de consiliul județean, cu majoritate simplă. Aceștia pot fi demiși, însă, la inițiativa a cel puțin o treime din numărul consilierilor județeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, și motivat.

O altă prevedere a proiectului de lege este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca și în prezent.

Toate candidaturile vor trebui să fie însoțite de liste de susținători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puțin de 100 de susținători pentru comune, 500 pentru orașe de rangul 2 și 3 și 1000 de susținători pentru municipii și pentru București.

Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum și implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetățenilor cu drept de vot și introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și a votului.

În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecții să fie cei care vor constata încetarea mandatului și nu prin votul consilierilor, cum era până acum.

Proiectul care modifică trei legi, și anume legea alegerilor locale, administrației locale și statutul aleșilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Sursa: mediafax.ro

Senatul a adoptat, luni, cu 114 voturi pentru, 3 împotrivă și 4 abțineri, proiectul de lege privind alegerile locale, astfel încât președinții consiilor județene vor fi aleși indirect prin vot secret al consilierilor județeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleși într-un singur tur. Astfel, proiectul prevede că președinții consiliilor județene, dar și vicepreședinții și viceprimarii să fie aleși în mod indirect, prin vot secret de consiliul județean, cu majoritate simplă. Aceștia pot fi demiși, însă, la inițiativa a cel puțin o treime din numărul consilierilor județeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: