Home » Sanatate » Vaccinarea elevilor, din cabinetele de medicină școlară în cele ale medicilor de familie

Vaccinarea elevilor, din cabinetele de medicină școlară în cele ale medicilor de familie

de Roxana NĂSTASĂ

Noua schemă de vaccinare a copiilor, intrată în vigoare de pe 1 aprilie, presupune o serie de modificări față de calendarul vaccinării obligatorii din anii precedenți. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 386 din 31 martie 2015, toate vaccinările din schema națională vor fi făcute de medicii de familie și nu de către angajații din rețeaua de medicină școlară, așa cum se întâmpla până la finele lunii martie.

Proiectul a fost aprobat de oficialii din Ministerul Sănătății, pentru a rezolva numeroasele dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicină școlară, dar și dificultățile pe care cadrele sanitare le întâmplinau în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor. Astfel, acum, șccolarii vor fi imunizați la medicul de familie cu vaccin hexavalent împotriva tetanosului, a tusei convulsive, a poliomielitei, a hemofiliei și a hepatitei B.

„DTP+VPI+Hib+HepB va fi făcută în trei doze de vaccin hexavalent copiilor cu vârstă de două, patru și 11 luni. Însă copiii care au primit trei doze de vaccin după schema veche, la vârsta de două, patru și șase luni, vor primi vaccin hexavalent la vârsta de 12 luni, pentru a se respecta intervalul minim admis. Copiii care nu au primit vaccin la vârsta de șase luni vor fi vaccinați la 11 luni”, se arată în ordinul de ministru amintit.

Actul normativ prevede, de asemenea, revaccinarea ROR (împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului) la copiii de cinci ani, precum și revaccinarea cu același ser a copiilor care împlinesc vârsta de șapte ani în 2015, respectiv 2016. Un alt aspect este recuperarea imunizării cu vaccin tetravalent DTP+VPI, pentru copiii cu vârsta de șase și opt ani.

Vaccinarea se va face la medicul de familie. În cazul în care copiii cu vârsta de patru ani au fost deja imunizați cu vaccinul DTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular), acum li se va face doar vaccinul VPI (vaccin poliomielitic inactivat).

Medicii de familie vasluieni văd această decizie ca pe una benefică, mai ales că vor putea avea o situație a tututor copiilor vaccinați și a antecedentelor lor vaccinale. De asemenea, schimbarea nu va fi una foarte mare, mai ales că în mediu rural, până acum s-a funcționat tot așa pentru că nu au existat și nu există cabinete medicale școlare, vaccinurile făcându-se tot de medicii de familie.

„Nu știu să spun exact dacă va fi mai bine ca până acum, însă este o atribuție a noastră și trebuie s-o îndeplinim. Avem listele cu copii și așa putem ști totul despre ei, deci în cazul ăsta va fi mai bine. Iar dacă te organizezi, nu e o nenorocire. E o decizie bine gândită la urma urmei, iar cine vrea să facă treabă, face”, ne-a declarat Mimi Bâzdâră, medic de familie.

Prin Programul Național de Imunizări, copiii sunt vaccinați obligatoriu față de următoarele boli infecțioase, considerate priorități pentru sănătatea publică din România: poliomielită, difterie, tetanos, tuse convulsivă, rujeolă, rubeolă, oreion, hepatită B, infecția cu Haemophilus influenzae tip b și tuberculoză.

de Roxana NĂSTASĂ Noua schemă de vaccinare a copiilor, intrată în vigoare de pe 1 aprilie, presupune o serie de modificări față de calendarul vaccinării obligatorii din anii precedenți. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 386 din 31 martie 2015, toate vaccinările din schema națională vor fi făcute de medicii de familie și nu de către angajații din rețeaua de medicină școlară, așa cum se întâmpla până la finele lunii martie. Proiectul a fost aprobat de oficialii din Ministerul Sănătății, pentru a rezolva numeroasele dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicină școlară, dar și dificultățile pe care cadrele sanitare le întâmplinau…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: