Home » Social » Mai multe pensii comunitare

Mai multe pensii comunitare

de Roxana NĂSTASĂ

Tot mai mulți vasluieni care au lucrat în străinătate cu contract legal de muncă vor să obțină pensii pe măsura salariilor de acolo. Ei au depus cereri formulate în baza regulamentelor europene și a acordurilor bilaterale în domeniul securiăți sociale, de confirmare a perioadelor de asigurare sau de obținere a drepturilor de pensie. Cele mai multe solicitări sunt de la cei din județ plecați în Italia, Spania și Germania.

La nivelul Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui au fost înregistrate până la finele lunii martie, 750 de cereri, dintre care 275 sunt de confirmare a perioadelor de asigurare realizate conform legislației române de asigurări sociale în cazul lucrătorilor migranți și 475 de cereri de obținere a drepturilor de pensie. Potrivit conducerii CJP Vaslui, numărul solicitărilor pentru pensii comunitare este în creștere, tot mai mulți fiind cei care după ce au muncit în străinătate vor să-și obțină drepturile.
„Comparativ cu perioada similară a anului precedent se constată o creștere a numărului de solicitări atât în cazul cererilor de confirmare a perioadelor de asigurare realizate conform legislației române de asigurări sociale în cazul lucrătorilor migranți cât și la cererile de obținere a drepturilor de pensie. În cazul cererilor de înscriere la pensie, creșterea a fost de 40,1%, iar în cazul cererilor de confirmare vorbim de o creștere cu 36%. Sub aspectul felului de pensie solicitat, cele mai multe cereri se referă la pensia de bătrânețe, 319 dosare, urmate de cererile privind pensiile de invaliditate – 126 de cereri și de urmaș – 30 de cereri”, ne-a declarat Isabel Bogdan, director CJP Vaslui.
Cele mai multe solicitări de pensii internaționale vin de la vasluienii plecați în Italia (164 de cereri), urmate de cele din Spania (92 de cereri) și Germania (19 cereri). Cea mai mare pensie comunitară este, potrivit directorului CJP Vaslui, în jur de 500 de euro.

de Roxana NĂSTASĂ Tot mai mulți vasluieni care au lucrat în străinătate cu contract legal de muncă vor să obțină pensii pe măsura salariilor de acolo. Ei au depus cereri formulate în baza regulamentelor europene și a acordurilor bilaterale în domeniul securiăți sociale, de confirmare a perioadelor de asigurare sau de obținere a drepturilor de pensie. Cele mai multe solicitări sunt de la cei din județ plecați în Italia, Spania și Germania. La nivelul Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui au fost înregistrate până la finele lunii martie, 750 de cereri, dintre care 275 sunt de confirmare a perioadelor de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: