Home » Social » Indemnizațiile deținuților politici se dublează de la 1 iulie

Indemnizațiile deținuților politici se dublează de la 1 iulie

de Roxana NĂSTASĂ

De la 1 iulie indemnizațiile deținuților politici din închisorile comuniste, ale persoanelor persecutate politic sau deportate, se dublează. Dacă până acum luau 200 de lei pentru fiecare an de detenție sau deportare, de la 1 iulie vor lua 400 de lei pentru fiecare an.

S-a adoptat un nou proiect de lege care modifică decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și a celor deportate în străinătate sau constituite în prizonieri.
În acest sens, de la 1 iulie, foștii deținuți politici și cei strămutați în altă localitate sau deportați în străinătate ori prizonieri vor primi o indemnizație lunară de 400 de lei, față de 200 cât este în prezent, pentru fiecare an de detenție, deportare, stămutare în alte localități sau prizonierat.
Persoanele care atunci au fost internate în spitale de psihiatrie sau au avut domiciliul obligatoriu vor primi câte 200 lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu pensionate. Soțul sau soția celui decedat care s-a aflat într-una din situațiile enumerate mai sus, va primi o indemnizație lunară de 400 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceste indemnizații se vor cumula cu orice pensie.
În județul Vaslui sunt potrivit directorului Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, Isabel Bogdan, 509 astfel de persoane cărora li se va dubla indmenizația de la 1 iulie. Din cei 509, 168 sunt titulari fiind deținuți politici, deportați, strămutați sau prizonieri la domiciliu, iar 341 sunt urmași.

de Roxana NĂSTASĂ De la 1 iulie indemnizațiile deținuților politici din închisorile comuniste, ale persoanelor persecutate politic sau deportate, se dublează. Dacă până acum luau 200 de lei pentru fiecare an de detenție sau deportare, de la 1 iulie vor lua 400 de lei pentru fiecare an. S-a adoptat un nou proiect de lege care modifică decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și a celor deportate în străinătate sau constituite în prizonieri. În acest sens, de la 1 iulie, foștii deținuți politici și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: